Dit is een speciale uitgave over het Holland International Blues Festival welke wordt gehouden op 8 + 9 juni 2018 te Grolloo.

blues village grolloo

Holland International Blues Festival 8 & 9 Juni 2018

Het Monterey van Europa. Holland International Blues Festival is het podium waar oude en jonge blues goden hun talenten aan de wereld kunnen etaleren. Waar sterren en ambassadeurs worden geboren. Voor een muziekuiting die te lang en ten onrechte in de schaduw heeft gestaan van andere muziekstromingen. Een muziekvorm die haar doorbraak gaat maken en de internationale erkenning krijgt die zij verdient. Eindelijk, vele decennia later!

De voorbereidingen zijn in volle gang in Grolloo voor de derde editie van het Holland International Blues Festival 2018. Hieronder een foto impressie door Herman van Oost – Van Oost Media.

Line-Up

RINGO STARR AND HIS ALL STARR BAND
Al sinds 1989 toert ex-Beatles-drummer Ringo Starr met verschillende versies van zijn eigen band vol bekende en gerenommeerde muzikanten. De bezetting van de band varieert en is afhankelijk van de verschillende projecten en de beschikbaarheid van de bandleden. In het verleden speelden grote namen mee, zoals Joe Walsh van The Eagles, Billy Preston, Sheila E. en Paul Carrack, om er maar enkele te noemen. De huidige bezetting is zeker niet minder spectaculair en bestaat uit Steve Lukather en Colin Hay op gitaar, Gregg Rolie op keyboards, Graham Gouldman op bas, Warren Ham op saxofoon, keyboards en percussie, en Gregg Bissonnette op drums. Dat wordt genieten!

JOE BONAMASSA
Joe Bonamassa’s carrière begon toen hij in 1989 als voorprogramma op het podium stond bij B.B. King, slechts twaalf jaar oud. Tegenwoordig staat hij wereldwijd bekend als een van de beste gitaristen van zijn generatie, die in de laatste dertien jaar maar liefst 15 soloalbums uitbracht.Hij zette zestien #1 Billboard Blues Albums op zijn naam, meer dan welke andere artiest dan ook. Daarbij komen nog vijf opeenvolgende titels als Beste Bluesgitarist en een Grammy-nominatie voor Seesaw, het album dat hij samen maakte met Beth Hart. Op zijn voorlaatste livealbum ‘Live At The Greek Theatre’ speelt hij muziek van The Three Kings: B.B. King, Albert King en Freddy King.

Jeff Beck [Photography Marco van Rooijen]

JEFF BECK
Een gitaarlegende komt naar Grolloo! Jeff Beck wordt beschouwd als een van de beste gitaristen ter wereld; hij stond op de vijfde plaats in Rolling Stone’s lijst van de ‘100 Greatest Guitarists of All Time’. In zijn tienertijd leerde hij zichzelf spelen op een geleende gitaar en deed verwoede pogingen zijn eigen instrument te bouwen. Vrij snel daarna begon hij in bands te spelen en zijn gitaarspel te perfectioneren. In zijn lange carrière ontving Beck tot nu toe acht Grammy’s, werd hij maar liefst twee keer toegevoegd aan de Rock ’n Roll Hall of Fame en werkte hij met veel andere artiesten samen, van Mick Jagger tot Tina Turner en van Stevie Wonder tot Les Paul.

THE MARCUS KING BAND
Hij is nog maar 21 jaar oud, maar wordt nu al gezien als een van de grootste muzikale talenten binnen de blues. Schrijver, gitarist, zanger en bandleider Marcus King leverde met zijn The Marcus King Band al twee albums af: Soul Insight uit 2015 en The Marcus King Band uit 2016. Inmiddels verscheen ook een EP, Due North. King groeide letterlijk op met de blues: als kind in de Amerikaanse staat South Carolina trad hij al op naast zijn vader, bluesartiest Marvin King, die op zijn beurt ook weer de zoon was van een regionaal bekende bluesmuzikant.

Walter Trout - Photography (c) Marco van Rooijen

WALTER TROUT
Walter Trout speelde in 2016 nog op het festival als onderdeel van The Supersonic Blues Machine met ook Billy Gibbons en Robben Ford. Trout is het kloppende hart van de moderne bluesrock-scene; hij wordt gerespecteerd door de oude garde, vereerd door de jonge liefhebbers en geadoreerd door de fans die elke avond na de show zijn hand komen schudden. Na vijf decennia in het vak is Trout inmiddels een soort talisman-figuur en onderdeel van de lijm die de blues community bij elkaar houdt. Vorig jaar verscheen zijn laatste album We’re All In This Together. Dat werd een echt all-star project met bijdragen van onder meer John Mayall, Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd en zijn eigen zoon Jon Trout.

JOANNE SHAW TAYLOR
De Britse bluesrock gitariste en -zangeres Joanne Shaw Taylor is al haar halve leven een bekende naam binnen de blues: ze werd ontdekt op haar 16e. Terwijl ze opgroeide in de Engelse streek Black Country werd ze geïnspireerd tot het spelen van de blues door muzikanten als Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix. Toen Dave Stewart, bekend van Eurythmics, haar hoorde spelen, vroeg hij haar meteen om met zijn supergroep D.U.P. door Europa te toeren. Shaw Taylor mengt rockriffs met bluesinvloeden en bracht haar eerste album White Sugar uit in 2009.

JOANNA CONNOR
De plaats waar zangeres, componiste en gitaarwonder Joanna Connor opgroeide, Worcester, Massachusetts, staat niet bepaald bekend als een blues-hotspot. Toch was het daar dat ze de muziek ontdekte. Haar moeder was daarbij van grote invloed: zij luisterde naar blues, folk en rock, waardoor Joanna de muziek van Buddy Guy en Taj Mahal met de paplepel kreeg ingegoten. Tegen de tijd dat ze een tiener was, trad ze op in clubs in Worcester en Boston met haar eigen band en verhuisde vervolgens naar Chicago waar ze het podium deelde met artiesten als James Cotton, Buddy Guy en Junior Wells!

Laurence Jones - Photography (c) Marco van Rooijen

LAURENCE JONES
Laurence Jones wordt vaak geroemd als ‘de toekomst van de blues’. Hoewel slechts 26 jaar oud sleepte hij al meerdere prestigieuze prijzen binnen, zoals Best European Guitarist bij de European Music Awards en maar liefst drie inwijdingen in de Hall of Fame van de British Blues Awards, als Young Artist of the Year in 2014, 2015 én 2016. Hij stond in het voorprogramma van klinkende namen als Status Quo, Kenny Wayne Shepherd, Van Morrison, Buddy Guy, Robert Cray en Joe Bonamassa. Vorig jaar was Jones al een groot succes op het Holland International Blues Festival; hij mocht zelfs meespelen met Buddy Guy tijdens diens show en bezocht de tweede festivaldag in Grolloo als enthousiaste bezoeker.

KING SOLOMON HICKS
Gitarist Solomon Hicks heeft al een hele massa bijnamen. Zijn fans noemen hem vaak ‘King’ Solomon, maar hij werd ook al Lil’ B.B. en East Montgomery gedoopt. Dat alles omdat hij naadloos jazz en blues met elkaar mengt, en al op zo’n jonge leeftijd. Solomon is nu begin twintig, maar begon al op zijn 13e te spelen in New Yorks befaamde Cotton Club, als de leadgitarist en leider van een 13-koppige band. Recent opende hij voor Joe Bonamassa tijdens de Blues Cruise en in het najaar verschijnt zijn nieuwe album; het eerste op het befaamde Mascot-label.

TOMMY CASTRO & THE PAINKILLERS
Gedurende zijn imposante carrière heeft gitarist, zanger en componist Tommy Castro duizenden concerten gegeven voor honderdduizenden enthousiaste fans. Hij zette maar liefst zes Blues Music Awards op zijn naam en brengt altijd zijn vaste band The Painkillers mee. Samen spelen ze muziek die gegarandeerd de dansvloer vult en het dak eraf blaast. Zijn nieuwste album Stompin’ Ground kwam afgelopen september uit en bevat zowel nieuwe originele nummers als vernieuwende versies van nummers die hem inspireerden toen hij opgroeide in San Jose in de staat Californië.

Programma

Informatie

Het pittoreske Drentse dorp Grolloo, dat zo’n 800 inwoners telt, ligt ongeveer 11 km ten zuidoosten van Assen, de geboortestad van een van Nederlands bekendste blues zangers: Harry Muskee.

Muskee woonde jarenlang in een boerderijtje in Grolloo, dat zijn band Cuby & the Blizzards als oefenruimte gebruikte. Met hun muzikale successen zetten zij Grolloo op de kaart als blues dorp. Sinds 2011, is de boerderij ingericht als Cuby & the Blizzards museum.

Vervoer

Grolloo is gelegen aan de N376. U kunt deze route planner gebruiken indien u reist per auto.

Maakt u gebruik van het openbaar vervoer? Pak dan de trein naar Assen en vervolgens bus 21 naar Grolloo. Klik hier voor recente reis informatie en het bestellen van uw e-ticket voor de trein.

Extra bussen

Tijdens het Holland International Blues Festival in Grolloo, op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni, rijden tussen station Assen en Grolloo beide dagen tot na middernacht extra bussen op lijn 21.

Lijn 21 vertrekt op beide dagen van 13.30 tot 17.30 uur twee keer per uur vanaf station Assen naar Grolloo. De bussen rijden in deze periode aansluitend op alle arriverende Intercity treinen uit de richting van Zwolle.

Na het festival
Na afloop van het festival rijdt lijn 21 vanaf de halte Grolloo-rotonde twee tot drie keer per uur naar station Assen tot 0.30 uur ’s nachts. Normaal vertrekt de laatste bus op vrijdagavond om 21.10 uur en op zaterdagavond om 22.10 uur.

De dienstregeling van alle (extra) bussen is beschikbaar op de website van Qbuzz: www.qbuzz.nl/gd. Bezoekers kunnen gewoon met de OV-chipkaart reizen. Ook is het mogelijk een kaartje te kopen bij de chauffeur.


Ook op Blues Magazine ...