Henrik Freischlader – “Recorded By Martin Meinschaefer”

Artiest: Henrik Freischlader
Label: Cable Car Records (ALIVE)
Format: CD
Datum release: december 2009
Review door: Andre Wittebroek

o.a. te bestellen bij Cosmox.nl, altijd alles gratis bezorgd.

Foto CD recensie: Henrik Freischlader - Recorded By Martin Meinschaefer

Zeer waarschijnlijk zullen velen onder de lezers zeggen: Henrik wie???

Ja beste mensen Henrik Freischlader uit Wuppertal in Duitsland!

Nee niet meteen zeggen.: zal wel niets zijn een Duitse bluesman, maar ik verzeker jullie: Meer dan het beluisteren waard!! In 2009 speelde hij in het voorprogramma van BB King, Gary Moore, Jethro Tull, Johnny Winter en Joe Bonamassa ; zegt toch wel iets over zijn kwaliteiten zou ik zeggen!

Een korte voorgeschiedenis om te vertellen hoe en wat.

Twee jaar geleden zag ik hem op het Grolsch Bluesfestival in Schoeppingen en was direct onder de indruk van zijn aparte gitaarspel , zang en vooral totaal eigen kijk op de blues. Zoals zo vaak na een festival met vele indrukken, niet meer aan gedacht. Een jaar later naar Joe Bonamassa in de Bluesgarage Hannover met, jawel Henrik in het voorprogramma. Voor de show hem gesproken , erg aardige man. Het werd een groot succes, een prachtig voorprogramma en toen op het eind van Joe’s show een jamsession van beide heren van 25 minuten met zichtbaar ontzettend veel speelplezier en een kokende Bluesgarage als gevolg! Afgelopen jaar waren beide heren weer op het bluesfestival in Schoeppingen (zie recensie bluesmagazine) waar Joe mij vertelde dat hij erg onder de indruk was en nog is van Hendrik’s eigenzinnige, orginele manier van spelen en zijn markante stem. Zoals Joe terecht opmerkte heb je pas na een aantal keren luisteren in de gaten hoe goed hij wel is, hoe vaker je het hoort hoe meer je ontdekt in zijn muziek. Daar ben ik het natuurlijk mee eens, Joe tegenspreken is niet aan de orde! Die heeft wel een beetje verstand van muziek …

Daar Henrik weer gesproken, Marco was er ook bij en kreeg ik enkele CD’s van hem. Prachtige platen en sindsdien ben ik een echte fan geworden. Het is bij hem net gegaan als bij Joe in het begin en zie waar die nu is aangeland. Na Duitsland ‘verovert’ te hebben verdient Henrik echt grote belangstelling in Nederland, hij is het waard.

En nu de CD;

Om te beginnen wil ik zeggen dat Henrik ALLE instrumenten zelf bespeelt en ALLE nummers zelf heeft geschreven zowel muziek als Engelse teksten! Dat alleen al vind ik zeer bijzonder; een echte multi-instrumentalist dus!!

Henrik heeft de CD genoemd naar Martin Meinschaefer, in zijn opnamestudio is de CD opgenomen. Het resultaat klinkt fantastisch: vol, diep waarbij de gitaar en vooral de bekkens zeer natuurgetrouw klinken. De CD is een digipack en ziet er luxe uit met een 20 pagina boekwerk. Sorry maar ik kan er niets aan doen: de parallel met The Ballad of John Henry van Joe Bonamassa is snel getrokken m.b.t. hoes en opnamekwaliteit. Muziek is wel zeer eigen.

Het gaat van Henrix , Stevie Ray Vaughan tot echte rustige blues puur en alles ertussen, van elektrisch tot akoestisch en alles in prachtige melodien.

1: I

Zijn eigen stemgeluid domineert dit nummer met een zeer eigenzinnige gitaarsolo.

2: Got it Made

Zeer rythmisch, dubbele zang en een prachtige solo

3: So Damn Cool

Let op de Hammondorgel ondersteuning, hele mooie slowblues.

4: You will come

Rustig begin, prachtige drive, vet Hammond geluid, zang typisch Henrik, hier wat te rustig.

5: Break Out

JJ Cale begin om daarna te knallen. Vette diepe bas, meer een bluesrocknummer met heerlijke gitaarsoli.

6: In your arms

Een rustige liefdesballade zoals de titel al aangeeft.

7: The Bridge

Een topper. Een donker, duister intro en heerlijke klankbeelden op de gitaar met prachtige soli. Advies: met koptelefoon luisteren!

8: Cry again:

Het verdriet druipt uit de speakers, intens gitaarspel. Topper!

9: Wrong Way

Zeer rythmisch met snelle beat van drums. Kort nummer met veel schwung.

10: Never be True

Rocky ZZ Topachtig lekker vet.

11: Desert Love

Een rustig bluesy liefdeslied over een verloren liefde, zeer ingetogen gezongen.

12: Bad Dreams

Mijn favoriet! Dit schreef Henrik met 16 jaar, oordeel zelf!

13: Your love of Mine

Een rustig, ingetogen eind van een prachtige plaat die je bij elke draaibeurt meer gaat waarderen en zijn geheimen dan pas helemaal blootlegt.

Conclusie:

Een zeer gevarieerde CD, waarop alle stijlen aanwezig zijn en diep respect voor de man die ALLES ZElF speelt, zingt en componeert! Blues zoals het niet vaak in Europa te horen is, niet de power maar de klasse en subtiliteit overheersen.

Vorige CD’s van Henrik Freischlader Band zijn:
– The Blues (2006)
– Get Closer (2007)
– Live 3 dubbel (2008)

Met zijn andere hobbyband : 5 Live – In the Kitchen (2008)

Meer informatie: www.henrik-freischlader.de

P.S. Voor promotors.

Henrik zou graag in Nederland optreden, ikzelf denk aan festivals bijvoorbeeld! Doe er wat mee zou ik zeggen, zeer de moeite waard , zeg ik uit ervaring! Heb je eens wat anders!!!


Ook op Blues Magazine ...