Henrik Freischlader Band – “Live”

Artiest: Henrik Freischlader Band
Label: Pepper Cake – Zyx Music
Format: 3-CD
Datum release: mei 2008
Review door: Frank van Engelen

o.a. te bestellen bij Cosmox.nl, altijd alles gratis bezorgd.

Foto CD recensie: Henrik Freischlader Band - Live

Een paar weken geleden werden wij op BluesMagazine.nl verrast met een artiest en titel , die in de eindejaars lijstjes zou gestaan moeten hebben. Bij nader onderzoek bleek dat niet veel mensen van deze brave borst gehoord hadden, inclusief mijzelf dacht ik. Na wat speurwerk in mijn gedachten en collectie, kwam ik erachter dat Henrik wel eens met mensen als Gregor Hilden en Richie Arndt gespeeld kon hebben, en dat bleek waar te zijn.

Het was dus zaak voor ondergetekende om eens uit te zoeken wat deze man dan zelf te bieden had, temeer dat Eva hierover ons tipte (zie reactie). Welnu beste mensen, deze man is er niet zomaar eentje, en heeft al de nodige albums op zijn naam staan, en kan gerust aangemerkt worden als een prima gitarist , die niet alleen maar scheurt, maar ook prachtige riedeltjes ingetogen kan brengen.

Henrik is een duitse gitarist, die als kind al bezeten was van geluid en muziek. Op vierjarige leeftijd drumde onze vriend al, later ook nog piano en bass spelend, en met 14 jaar ging hij gitaar spelen. Zijn grote invloeden waren Peter Green, Rory Gallagher, Stevie Ray Vaughn , B.B King en meerdere ,needless to say, dat deze mensen allemaal een plekje kregen in zijn oefenschema. Doch Henrik had ook al heel gauw eigen dingen, en schreef en componeerde nummers.

Zijn debuut album en ook het album `Get Closer` spraken wat dat betreft al boekdelen, en daarna dan die erg goede 3 setter Live dus, waarin dit drietal alles uit de kast trekt. Het zijn nummers die een brede omvang hebben qua spel, erg mooie Bluesrock stukken, maar ook heftig gitaar werk ala Stevie maar ook Hendrix. Dit album kent 3 discs, dus je hebt wat zou je zeggen. Nou zeker, kan ik je melden, want dit trio weet de aandacht goed vast te houden, hoewel ik wel denk dat sommige lange nummers zo zacht een tijdje lang zijn, dat mensen denken dat er niets meer komt, maar niets is minder waar. Op dit album vind je de nodige Covers van Fleetwood mac, Hendrix, Stevie, maar dat maakt dat deze Live set alleen maar beter is. Henrik is een gitarist die gerust als zeer goed aangemerkt kan worden, in rijtjes als Marino, Robertson dus maak je borst maar nat. Uitschieter op de eerste disc is het uitstekende Slowblues nummer 14 minuten lang, She´s Back.

Disc 2, kent vele instrumentatie momentjes op drums e.d, maar ook Let the Good Times Roll` gewoon lekker, en zeer vakkundig gitaarwerk, waaruit blijkt dat deze Freischlader heel wat kan. Ook Voodoo Child, van de grote meester, en niet onverdienstelijk, en dan dat prachtige Lonely Word. Bij disc 3 houdt het echt niet op, en wordt het ook niet minder, deze man heeft heel wat in zijn mars, en op deze opnames, welke op verschillende locaties zijn opgenomen, blijkt hoeveel zin deze Henrik er in had, en het publiek ook kan ik je zeggen.

When i first Saw you, ook al zo een beste track, maar ach, het is eigenlijk allemaal prima , wat hier op staat, en het wordt hoog tijd dat deze man in Nederland ook zijn vleugels eens mag uit slaan. Als je toch met Joe Bonamassa, BB king en vele andere het podium hebt moge delen, dan ben je wel iemand.

Het Trio bestaat uit: Dirk Sengotta/drums, Oliver Schmellencamp/bass, Henrik Freischlader/vocals and guitars. Onlangs werd het album `recorded` uitgebracht, waar Andre over heeft geschreven (zie recensie). Een intervieuw met Henrik Freischlader zal binnenkort gepubliceerd worden op BluesMagazine.nl. Houdt de site dus in de gaten want ook CD’s van Henrik gaan er verloot worden!
Ik dacht hier in ieder geval goed aan te hebben gedaan, om deze man een beetje vast in de spotlight te zetten. Niet alleen bluesrock op dit album, maar ook hele mooie subtiele dingen. Laat je verassen vrienden, tot een stukje vakmanschap. die ons hopenlijk nog lang zal gaan vergezellen, in de Scene!

Tracks/disc 1:
The Blues-Disappointe Woman, Too Cool For me, Keep Plaing, Nothing To Lose, Dirtu Low Down And bad, Is It Right, Living It Up, She´s Back

Tracks /disc 2:
HFB Overture, I Loved Another Woman, Drum Solo, She Aint Got The Blues, Let The Good Times Roll, Lonely World, Fire, Voodoo Child.

Tracks/disc 3:
Intro, You, Tired of beggin`,OH Pretty Woman, Not of That Kind, Dirty Low Down And bad, Whe I first Saw You, Tightrope, She Ain´t got The Blues.

Website Henrik Freischlader : www.henrik-freischlader.de


Ook op Blues Magazine ...