henny-vrienten-en-toch

Henny Vrienten presenteert soloalbum ‘En toch…’ op 7 november

Drieëntwintig jaar na zijn laatste soloalbum is Henny Vrienten terug met de plaat ‘En Toch…’. Op 7 november verschijnt bij Top Notch digitaal, op cd en vinyl een verzameling gloednieuwe liedjes van de zanger van de legendarische band Doe Maar. “Ik heb een heel groot gedeelte van mijn leven verspild aan dingen perfect te krijgen. Nu doe ik mijn uiterste best om de perfectie buiten te sluiten; om het toeval en de rafeltjes te omarmen.”

Op ‘En Toch…’ staan veertien nummers, geproduceerd door Daniël Lohues en begeleid door de band My Baby en Xander Vrienten, bassist bij Jett Rebel en zoon van. ‘En Toch…’ is echt een album; één geheel met kop en staart.

En Toch…

“‘Ja Jezus, ik ben toch liedjesschrijver’, dacht ik bij mezelf. Ik wilde weer een plaat maken. Die drang nam bezit van me. Voor mij is een album maken niet iets dat ik elke twee jaar doe en als je dan dat besluit neemt, ga je bij jezelf te rade waar je staat in het leven. Ik ben nu zesenzestig en ik hoef niet meer hijgerig met de meute mee. Dus ik wist wel dat ik geen liedjes meer hoef te maken over de liefde, de meisjes en de nacht. En toch… gaat de plaat eigenlijk alleen over de liefde. Zelfs het liedje over de dood van mijn moeder, is een puur liefdeslied. Daarom heet de plaat ‘En Toch…’”
Verstoppen

“Liefde is toch gewoon het belangrijkste onderwerp van het leven. Niet cool om te zeggen als dertiger, maar daar maak ik me niet meer druk om. Ik hoef me niet meer te verstoppen achter cynisme of ironie om maar niet betrapt te worden op echte gevoelens. Daarbij, wanneer je in een band zit, schrijf je geen liedjes voor jezelf. Dan had ik een nummer geschreven en vroeg ik me af wat Ernst (Jansz, Doe Maar red.) er van zou vinden. Nu ontstonden liedjes uit urgentie, uit ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven. Dit is echt voor mijzelf, een persoonlijk album. Daarom ook even geen synthesizers en dergelijke, maar de gitaar als basis. Dat is voor mij het meest emotionele instrument, het instrument uit mijn jeugd.”

Bassist

De begeleidingsband van Vrienten op ‘En Toch…’ is My Baby. Henny: “Hun laatste plaat is precies het geluid dat ik zocht. En dan aangevuld met mijn zoon op bas, omdat ik dat de beste bassist van Nederland vind. Daniël Lohues bewaakte de sfeer van de plaat en speelt geweldig gitaar, gelukkig ook op deze plaat.”

Top Notch

Toen Doe Maar in 1999 een reünie aankondigde noemde Henny als een van zijn favoriete artiesten van dat moment rapper Extince. Of zoals hij het nu zegt: “Als ik nu twintig zou zijn, had ik waarschijnlijk gerapt”. Twee jaar geleden bracht platenlabel Top Notch de Limmen Tapes en het cross-over project Versies uit, met Doe Maar bewerkingen door onder meer Gers Pardoel, Kempi en The Opposites. Toch heeft Henny’s nieuwe album niets met hiphop te maken. “Ik communiceer niet vrij gemakkelijk met platenlabels en vlotte babbels. Met de mensen van Top Notch kan ik het goed vinden. Voor mij is dit een logische keuze en leuke nieuwe omgeving.”

Henny Vrienten

Henny Vrienten (Hilvarenbeek, 27 juli 1948) begon zijn carrière begin jaren ‘70 als muzikant in de band van Boudewijn de Groot. Na enkele solo-omzwervingen werd bij het grote publiek bekend als bassist en zanger van Doe Maar. Doe Maar groeide uit tot een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. De vier studioalbums sinds ‘Skunk’ haalden allen de nummer 1-positie in de albumlijsten. Henny Vrienten bracht onder eigen naam tweemaal eerder een soloalbum uit: Geen Ballade uit 1984 en Mijn Hart Slaapt Nooit uit 1991. Henny schrijft liedjes voor Sesamstraat, hij schreef al tientallen soundtracks voor documentaires en films als Left Luggage, Abeltje, De Ontdekking van de Hemel en Pietje Bell.
Live

Op 6 november presenteert Henny Vrienten zijn nieuwe album en band in de Amsterdamse Melkweg. De kaartverkoop hiervoor gaat vrijdag 19 september van start. De pre-order van ‘En Toch…’ is per direct gestart.

Henny-Vrienten

HENNY VRIENTEN – En toch…

Label: Top Notch
Release: 7 November 2014

Tracks

1. Gitaar – 04:24
2. Beste vriend – 03:20
3. Mug in de klamboe – 03:45
4. Hij zingt omdat-i het niet zeggen kan – 03:43
5. De namen en de plaatsen – 05:02
6. Nooit iets anders dan dit – 04:17
7. Laatste kans – 04:05
8. Het gaat niet over – 04:57
9. Het uur tussen hond en wolf – 05:05
10. Even leven – 03:06
11. Magreetje – 03:20
12. Hangmat – 04:20
13. Lieske – 04:33
14. Cafe De Oude Maas – 05:12


Ook op Blues Magazine ...