Met de benoeming van een weg naar Harry Muskee, het “Harry Muskeepad” en de opening van de nieuwe tentoonstelling in het C+B Museum heeft het Drentse Grolloo donderdag 10 juni volledig in het teken gestaan van de oud-blueszanger. Op de dag waarop de leadzanger van Cuby & The Blizzards tachtig jaar zou worden, had wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze het er druk mee. Eerst onthulde hij midden in Grolloo het bord “Harry Muskeepad”, waarna hij samen met Normaalzanger Bennie Jolink de nieuwe expositie in het C+B Museum in het dorp opende.

Muskeepad, Grolloo
Wethouder Heijerman heeft het doek weggehaald en het Harry Muskeepad geopend // Fotografie: Koert Broersma.

Wethouder Heijerman vond het initiatief van het C+B Museum om een weg of pad naar Harry Muskee te noemen, een “goed plan”. “Bestuurlijk en ambtelijk waren onze mensen direct enthousiast”, aldus Heijerman. Hij noemde Harry Muskee “een begrip”. “Toen in 2011 het C+B Museum werd geopend werd Harry Muskee de eerste mannelijke ereburger van Aa en Hunze en zo blijft hij onlosmakelijk verbonden met Grolloo.”

Voorzitter Lukas Koops van het C+B Museum lichtte toe dat het bestuur van de Stichting Blues in Grolloo vindt “dat er blijvend aandacht in het dorp moet zijn voor Harry Muskee. “Vooral ook”, aldus Koops, “omdat Cuby & The Blizzards hier in Grolloo hun meest succesvolle LP’s “Desolation” en “Groeten uit Grollo” hebben gemaakt. Dat was in de periode dat Muskee van 1967 tot en met 1971 in Grolloo woonde.”

Met het noemen van een weg naar Harry Muskee is ook een lang gekoesterde wens van het bestuur van de Stichting Blues in Grolloo, die ook het C+B Museum bestiert, in vervulling gegaan. Het pad dat naar de zanger is genoemd, ligt middenin het dorp en wordt vooral benut als weg waarover duizenden bezoekers van het Holland International Bluesfestival lopen, wanneer dat in Grolloo wordt gehouden.

Nadat het pad donderdag was geopend, trokken genodigden naar het C+B Museum aan de Voorstreek in Grolloo, waar de expositie “Harry Muskee 80 Jaar, Harry spreekt” werd geopend.

opening expositie Muskee 80 Jaar
Wethouder Heijerman en Bennie Jolink (rechts) onthullen een groot portret van Harry Muskee als opening van de expositie // Fotografie: Koert Broersma.

Lukas Koops stak daar de loftrompet over de Vrienden van het museum en de vrijwilligers. “Mede daardoor vergaat het het museum ondanks de coronasluiting nog steeds goed. Daarnaast bedankte Koops fotograaf Rudy Leukfeldt die erg veel foto’s belangeloos beschikbaar heeft gesteld aan het C+B Museum en ook prees hij conservator Sjoerd Looijenga en vrijwilliger Hans Vons die samen enige maanden hebben gewerkt aan het inrichten van de nieuwe expositie “Harry Muskee 80 Jaar, Harry spreekt”.

Conservator Looijenga kreeg uit handen van Normaalzanger Bennie Jolink een door Jolink zelf geschilderde aquarel met een portret van Muskee voor de expositie aangeboden.

Voor de tentoonstelling heeft Looijenga maar liefst 300 uren aan interviews met Muskee afgeluisterd om geluidsfragmenten te kunnen koppelen aan de vele foto’s en filmpjes die in de expositie zijn opgenomen. De geluidsfragmenten zijn te beluisteren via het nieuwe podcastsysteem waarover het C+B Museum sinds kort beschikt.

Bennie Jolink en wethouder Heijerman trokken voor de opening samen een doek naar beneden waarna een enorme portretfoto van Harry Muskee aan de gevel van het museum zichtbaar werd.

De expositie zal in ieder geval tot en met april 2022 te zien zijn op vrijdag, zaterdag en zondag, de dagen waarop het C+B Museum open is.

Bennie Jolink biedt conservator Sjoerd Looijenga een aquarel aan van Harry Muskee
Bennie Jolink (rechts) biedt conservator Sjoerd Looijenga een aquarel aan van Harry Muskee // Fotografie: Koert Broersma.


Ook op Blues Magazine ...