Hans-van-Lier-and-the-Sidekicks

HANS VAN LIER & THE SIDEKICKS
meer dan blues alleen…

Blues And More Than Blues. Die titel van het nieuwe album van Hans van Lier and the Sidekicks uit Groningen is niet zomaar gekozen. Het gaat hier namelijk om veel meer dan blues alleen. De muzikanten leggen zich geen muzikale beperking op en maken met hetzelfde gemak uitstapjes naar aanpalende genres als jazz en rock. Dat maakt deze cd van gitarist Hans van Lier, zanger Teo de Haan, gitarist Bennie Timmer, bassist Fenno de Boer en drummer Wim Entzinger tot een uiterst plezierig luisteravontuur.

Op zaterdag 22 september 2012 presenteren Hans en band de cd in Huize Maas in Groningen.


De groep werd vijf jaar geleden opgericht en is in die tijd uitgegroeid tot een echte democratie. “We hebben stuk voor stuk verschillende muzikale achtergronden en daar brengen we allemaal iets van in bij het schrijven van de nummers,” legt drummer Wim Entzinger uit. Die achtergrond varieert van jazz en blues tot pop en rock “Iedereen draagt wat anders bij en daardoor zijn we in staat om zo fris te klinken,” stelt Entzinger.

Spil van de groep is Hans van Lier (51), een man die z’n leven lang al in de muziek zit en in die tijd heel wat memorabele wapenfeiten in z’n instrument heeft kunnen kerven. Zo maakte hij in 2003 in Austin een album met niemand minder dan Double Trouble, de begeleidingsband van de in 1990 zo tragisch verongelukte gitaarlegende Stevie Ray Vaughan. Ook Mick Taylor, de voormalige gitarist van de Rolling Stones, is op die plaat van de partij.

Van Lier groeide op in Siddeburen in Oost-Groningen. Hij werd, besmet met het gitaarvirus’ door zijn broer Harry, die dat instrument al aardig onder de knie had. ,,Ik heb ooit twee lessen gehad, maar voor de rest heb ik alles zelf ontdekt,” lacht de vingervlugge muzikant. ,,Ik vond het geweldig om de blues te spelen. Mijn eerste elpee was er eentje van Cuby en zijn Blizzards en ik was diep onder de indruk van Eelco Gelling. Die man werd mijn grote voorbeeld. Later kwamen daar gitaargrootheden als BB King en Johnny Winter bij.” Die passie voor bluesgitaar werd zo groot dat Van Lier besloot de rest van zijn leven aan de zes snaren te wijden. Nadat hij op 21-jarige leeftijd zijn opleiding fijnmetaal had afgerond, koos hij dan ook voor een leven in de muziek. En daar heeft hij nooit een seconde spijt van gehad. “Ik woonde op kamers in Groningen en rolde van de ene in de andere band,” vertelt hij.
“Ik heb er tientallen versleten. Er was destijds volop gelegenheid voor een bluesband om in jongerencentra op te treden.”

Hans van Lier & The Sidekicks

In 1985 vertrok Van Lier met z’n gitaar in de koffer op eigen gelegenheid naar Amerika en Canada om daar z’n geluk te beproeven. “Ik heb daar in cafés meegedaan aan heel wat sessies en binnen de kortste keren kreeg ik zelfs een contract aangeboden van een Canadese bluesband. Ik durfde die stap toen niet te nemen, anders had ik nu misschien nog wel in Amerika gezeten, wie zal het zeggen.” Eind jaren negentig kreeg Van Lier opnieuw de kans om het land van Uncle Sam te veroveren en ditmaal was het echt raak. “Ik had de toenmalige manager van Double Trouble op een bluesfestival in Groningen leren kennen en zij nodigde mij uit eens naar Amerika te komen om te zien of daar voor mij iets van de grond te krijgen was.

Ik heb die uitnodiging aangenomen en ze koppelde me meteen aan een Amerikaanse band die elke avond voor tweeduizend man stond te spelen. Een geweldige ervaring. Toen ik haar voorstelde om iets met Double Trouble op te nemen, was ze meteen enthousiast. Ik heb een paar nummers heel goed voorbereid en vervolgens met de jongens van Double Trouble een weekend in een studio in Austin gezeten.” Van Lier had inmiddels ook Mick Taylor leren kennen en deze voormalige Stonesgitarist was graag bereid z’n steentje bij te dragen aan het album met Double Trouble. “Beter kon ik het niet krijgen,” lacht Van Lier. “Zo had ik op bluesgebied de hele wereldtop bij elkaar.” De plaat kreeg vervolgens niet de aandacht die hij verdiende en zo bleef Van Lier een van de best bewaarde bluesgeheimen van Nederland.

In 2007, tijdens een sessie, ontmoet Hans Wim Entzinger. Die ontmoeting leidt tot wat nu Hans van Lier and the Sidekicks is. Hans kende Fenno de Boer uit zijn jeugd in Siddeburen. In een ver verleden hadden zij samen de eerste schreden in de muziekscene gezet. Ook Bennie Timmer werd voor de band gevraagd. “Bennie is naast blues-, ook jazzgeoriënteerd. Ook hem ken ik al jaren. Onze stijlen als gitarist zijn verschillend, maar heel erg aanvullend”. De thuisbasis van de band wordt het landelijk gelegen, rustieke Siddeburen, waar nuchterheid en no nonsense de mensen zo typeert. Meer speciaal wordt het de oefen(ruimte)keet op het erf van Fenno, met weids uitzicht over het Oost- Groninger platteland. Met de komst van Teo de Haan in 2009 is de huidige bezetting van de band compleet. “Teo is als zanger een openbaring, een hele muzikale jongen, een entertainer”, zegt Hans. “Vooral de komst van Teo heeft meer dan blues gebracht. Hij is heel belangrijk voor de sound van de band”.

Hans van Lier & The Sidekicks

In de zomer van 2011 komt de band in contact met Michiel Hoogenboezem, die naam gemaakt heeft als producer van Nederlandse hitacts, maar ook met grote buitenlandse bands werkt . Jaren eerder heeft Michiel Hans aangeboden om ooit een plaat met hem te gaan maken. Met zijn Sidekicks durft Hans dat aan. “Michiel heeft de band op een geweldige manier weten te raken. Het nieuwe album Blues And More Than Blues is het resultaat”. Belangrijk zijn de bijdragen van een aantal gastmuzikanten. Een belangrijke rol is weggelegd voor pianist Helmig van der Vegt (ex Cuby & the Blizzards).

Na het verschijnen van deze plaat, zal Van Lier waarschijnlijk niet langer een van de best bewaarde bluesgeheimen van Nederland zijn. De band gaat de komende maanden uitgebreid op tournee om de nieuwe plaat te promoten. Van Lier is in al die jaren gegroeid als muzikant en zijn spel klinkt gerijpter dan ooit. “Ik heb ook veel aan de jongens in deze band,” bekent hij. “Werken met hen is zo vertrouwd en alle neuzen staan dezelfde kant uit. We vullen elkaar op een geweldige manier aan. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat er nog heel wat mooie dingen aan gaan komen.”

Website Hans van Lier and the Sidekicks : www.hansvanlierandthesidekicks.nl


Ook op Blues Magazine ...