Hans Theessink in Dutch Blues Hall Of Fame

Met de toelating tot de Dutch Blues Hall Of Fame eert de Dutch Blues Foundation jaarlijks personen die van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse bluesgeschiedenis.

Dit jaar valt deze onderscheiding ten deel aan Hans Theessink.

De in Enschede geboren en in Oostenrijk wonende Nederlander heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd als zanger, gitarist en componist van blues- en rootsmuziek. Hij wordt geroemd om zijn warme bariton stem en zijn subtiele en onmiskenbare gitaarspel. Daarnaast is Hans een boeiend verhalenverteller, die de liedjes met prachtige anekdotes aan elkaar praat.
Theessink is een halve eeuw ‘on the road’ en heeft ruim 8000 optredens en meer dan 30 albums op zijn naam staan.

Hans Theessink // Photography (c) Marco van Rooijen

Hans Theessink wordt op 5 april 1948 in Enschede geboren. Zijn grote inspiratie is Big Bill Broonzy, die hij voor het eerst hoort op Radio Luxemburg. Hans is onder de indruk en wil ook op die manier leren spelen, wat niet helemaal lukt, maar waardoor hij wel een eigen stijl ontwikkelt.
Zijn eerste plaatopname, de EP ‘Next morning at sunrise’ dateert van 1970. Hans tourt dan al door heel Europa en brengt zijn platen tijdens optredens aan de man.
Hij woont enige tijd in Denemarken, maar verhuist in 1982 naar Oostenrijk en vestigt zich in Wenen. Theessink is dan al fulltime professioneel muzikant.

In de afgelopen vijftig jaar maakte Hans Theessink tournees door Europa, VS, Canada, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland en speelde op grote bluesfestivals, zoals het Chicago Blues Festival en het New Orleans Jazz & Heritage Festival.

Hans heeft met vele grote artiesten het podium gedeeld, waaronder Bo Diddley, John Hammond, Luther Allison, Rory Block, Yank Rachell, Henry Townsend, The Holmes Brothers, Blind Boys Of Alabama, Odetta, Ruthie Foster, Wilson Pickett, Honeyboy Edwards, John Jackson, Sunnyland Slim, Louisiana Red, Tony Joe White, James Burton, Eric Bibb, Pee Wee Ellis, Cowboy Jack Clement, Ron Wood, Charlie Musselwhite, Townes Van Zandt, Ramblin’ Jack Elliott, Taj Mahal en Terry Evans.

Op de meer dan 30 albums die Hans heeft uitgebracht, verlenen prominente muzikanten gastbijdragen, zoals Ry Cooder, The Holmes Brothers, Charles Brown, Maceo Parker, Pee Wee Ellis, Richard Thompson, Flaco Jimenez, Marcia Ball, The Dubliners, Jon Sass, Arlo Guthrie, Donovan, Dolly Parton en Terry Evans.
Met de onlangs overleden (20 januari 2018) Terry Evans nam Theessink drie albums op en maakte vele tournees in Europa en Noord Amerika. Hun album ‘Visions’ werd genomineerd voor de Blues Music Awards in Memphis.
Vorig jaar deden zij ook Nederland aan en maakten grote indruk tijdens hun optreden in de Amer op 3 september 2017.

Ook voor 2018 staat de agenda van Hans Theessink weer vol met optredens en tournees in o.a. Denemarken, Duitsland, UK, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland (april 2018).
Op 5 april viert Hans zijn zeventigste verjaardag met een ‘Birthday Bash’ in de Wiener Metropol.
Vele muzikale vrienden reizen naar Wenen af om samen met Hans vier avonden muziek te maken en zijn verjaardag te vieren.

Website: www.theessink.com

Hans Theessink schaart zich in de Dutch Blues Hall Of Fame bij voorgangers als Harry ‘Cuby’ Muskee, Oscar Benton, Rob Hoeke, Barrelhouse, Martin van Olderen, Livin’ Blues, Flavium, Eelco Gelling, Jaap Hindriks en Michael de Jong.

Op 26 april zal Hans Theessink officieel worden toegelaten tot de Dutch Blues Hall Of Fame tijdens zijn concert georganiseerd door Folkclub Twente in Theatercafé ‘De Buren’, Beckumerstraat 2 in Boekelo.

Tickets kunnen gereserveerd worden bij Folkclub Twente.
Bij voorkeur via de email: folkclub@dds.nl of telefonisch 06-53873390.


Ook op Blues Magazine ...