HANK III AND ASSJACK
LOWLANDS 2009
zaterdag 22 Augustus 2009

www.lowlands.nl

Door Jeroen Bakker

Het is zaterdagavond en het driedaagse Lowlands-festival in Biddinghuizen is in volle gang als een stel stoere, vervaarlijk uitziende mannen het podium van de India-tent komen bezoeken. Ze zien er uit als cowboys en zijn voorzien van de nodige versieringen op de armen. Er wordt een behoorlijke hoeveelheid apparatuur uitgepakt waaronder gitaren maar ook contrabas, banjo’s en viool. Op zich niets opzienbarends tijdens dit festival wat zich kenmerkt door de vele stijlen muziek maar ook het overgrote deel van de festival-bezoekers dat de tent is binnengelopen weet zich te onderscheiden. Rockers, Hillbillies (Hellbillies), Headbangers, Gothics en vele nieuwsgierigen bevolken de tent waar de kleinzoon van country-legende Hank Williams zijn opwachting gaat maken. Het zijn dezelfde liefhebbers die we deze dagen bij optredens tegenkomen als Calexico, Faith No More, Wilco, Eagles of Death Metal en de ‘heetste’ band van het moment Them Crooked Vultures, de nieuwe superband van Dave Grohl (Nirvana/Foo Fighters), Josh Homme (Queens of the Stone Age) en John Paul Jones (Led Zeppelin), die als surprise-act in de programmering werd gestopt waarvoor $50.000,- diende te worden afgerekend terwijl nog niets bekend was over deze band.

Om 20.00 uur wordt er afgeteld en worden we ‘Straight to Hell’ gestuurd door deze wildeman. Deze opener mag terstonds als lijflied van het festival worden beschouwd. De muziek is een combinatie van Country (verrassend) en Punkrock (of samengevat: Cowpunk) met een felle pit tot gevolg waarbij flink wordt gebeukt, gesprongen en het bier door de lucht vliegt. Het tempo wordt aangegeven door fiddle-player Adam McOwen die er genoegen in schept dit eens flink op te voeren. Het notitieblok van ondergetekende is in het geweld verloren gegaan maar Hank scheurt als een op hol geslagen en door de duivel bezeten idioot door zijn oeuvre die zelfs opa Williams de wenkbrouwen zou doen fronzen. De songs blijken het leven op dit festival prima samen te vatten want ‘Smoke and a Whole Lotta Wine’ zijn hier gemeengoed en ‘It Must Have Been The Pills I Took’ wordt regelmatig als excuus gebruikt. Het optreden dat begint met een traditionele country-set slaat om in hardcore country als de eveneens gestoorde Assjack met zijn Damn Band het podium beklimmen. Er is geen houden meer aan maar country, psychobilly en metal blijken wonderwel goed samen te gaan en kunnen zowaar als hip worden beschouwd. De gedaanteverwisseling van Williams is niet toevallig want er is in het verleden samengewerkt met Phil Anselmo, zanger van het ter ziele gegane Pantera, een bruut harde metalband. Toch lijkt er vooraan ook bij het publiek een verandering plaats te vinden en domineren de metalheads de pit. Wie tijdens deze hete dagen verkoeling zocht kwam bedrogen uit. Condens kwam met bakken van het zeil gedropen.

Het optreden van Hank III And Assjack kan, zoals na afloop van het festival zal blijken, de boeken in als meest intense en heftige optreden van Lowlands 2009. Wat zou opa Hank trots geweest zijn op zijn kleinkind.

HANK III AND ASSJACK is op zaterdag 5 september as. de afsluiter van de 26e editie van het jaarlijkse BLUESROCK FESTIVAL van TEGELEN

Website Hank III And Assjack : www.hank3.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.