In gesprek met … Guy Verlinde, front man van Lightin’ Guy & The Mighty Gators

januari 2010 – Tekst: Gerrit Harmsen

Het Belgische Lightnin’ Guy & the Mighty Gators is volop bezig een vaste stek in de Nederlandse Bluesscene te veroveren. Op 6 februari spelen ze op het De Koninck Bluesfestival in Delft. Voorafgaand aan het optreden van 24 januari in de Wilhelmina te Eindhoven kreeg BluesMagazine.nl de gelegenheid Guy Verlinde te interviewen. Na de gig tijdens Bluesfestival Peer is de band enorm de hoogte in geschoten. In februari 2009 brachten ze de live-cd “Live from the Heart” (Blue Sting 045) uit. Een heerlijke CD die echter voornamelijk bestaat uit covers. Inmiddels hebben ze een nieuw platencontract afgedwongen bij Parsifal Records. Vandaar onze nieuwsgierigheid naar verleden en toekomst van Lightin’ Guy & The Mighty Gators.

Lightnin' Guy & The Mighty Gators

Guy, zou je kunnen vertellen op welke manier je in aanraking bent gekomen met de blues?

Guy: Na altijd helemaal gek geweest te zijn van muziek heb ik als 16 jarige met veel moeite 2 albums kunnen lenen uit de bluescollectie van de vader van één van m’n vrienden. Hier werd ik zo door geraakt dat mijn ouders helemaal dol werden van steeds weer dezelfde muziek die ik draaide. Zo kwam ik tot de ontdekking dat de muziek waar ik toen naar luisterde zoals Bob Dylan, Neil Young, Led Zepplin, Rory Gallagher, … allemaal dezelfde roots gemeen hadden, namelijk “Blues”. Mijn honger was niet te stillen en ik leerde blues artiesten kennen als Mississippi John Hurt, John Jackson, Robert Johnson, de 3 Kings, Albert Collins, … De blues had me te pakken, van hieruit ben ik me verder gaan verdiepen in de muziek die me had geraakt in het hart.

Dit was tijdens het grunge tijdperk waar iedereen gek was van Nirvana en Pearl Jam. Hierdoor waren er weinig leeftijdsgenoten die met me wilde spelen in een band. Daardoor schafte ik een neckrack en een harmonica aan, om toch naast de gitaar een extra sound te krijgen. De muzikanten die met me wilden spelen waren vaak 2 maal zo oud als ik. Uiteindelijk kwam de definitieve keuze voor de blues na een concert van slide gitarist “Chris Whitley” en “The Red Devils”. Hun spel overweldigde mij zo dat ik ook slide ben gaan spelen en de bluesharp als een volwaardig instrument begon te benaderen. Ik had misschien een coole hiphopper kunnen zijn. Maar je bent wie je bent, en ik ben een bluesman. Eigenlijk ben ik daar best wel blij mee!

Je hebt een aantal optredens gedaan in Brazilië en er staat weer wat in de planning daar. Hoe zijn deze contacten daar ontstaan?
Guy: Brazilië is muziek, ik reisde er rond en ben zo in contact gekomen met een manager en een bluespromotor. Nu zijn ze bezig om een tour in elkaar te zetten en van daaruit gaan we kijken of dit genoeg mogelijkheden biedt om naar Brazilië af te reizen. Als de mogelijkheid zich inderdaad voordoet gaan we bekijken of we met de hele band gaan of dat ik alleen ga. Indien ik alleen ga dan zal ik met lokale muzikanten een band vormen. Ze hebben inmiddels een 6-tal opties voor optredens. In februari zal definitief bekend worden of het door gaat en welke invulling het gaat krijgen.

[In de periode na het interview heeft Guy helaas moeten vernemen dat de tour in Brazilië vooralsnog is geannuleerd.]

Lightnin' Guy

Na het ‘Bluesfestival Peer’ is het enorm hard gegaan en zijn het aantal optredens flink toegenomen. Enig idee waar dit succes aan te danken is?

Guy: Spelen op Bluesfestival Peer betekende ook dat veel bluesorganisaties die daar aanwezig waren de band aan het werk zagen. Hierdoor krijgt je dus automatisch meer bekendheid.
Daarnaast hebben we vorig jaar geen makkelijke periode gehad en heb ik een verandering in de bezetting moeten doorvoeren. Deze groeipijnen hebben wel gezorgd voor een extra drive bij mij. Ik ben hierdoor meer als ooit energie gaan steken in de artistieke en zakelijke leiding van de band en pak ik voor de eerste keer alles professioneel aan. Maar naast, hard werken, een leuke setlist, een kwalitatief speelniveau, wil ik voornamelijk mijn passie delen & overbrengen op het publiek. Op die manier hoop ik contact te krijgen met het publiek om er samen een fijn optreden van te maken.
Ik geloof dat het publiek net zo belangrijk is als de band. Hoe meer je geeft aan hen, hoe meer je terug krijgt. Daarnaast zijn natuurlijk ook de organisatoren en websites zoals jullie belangrijk voor ons geweest. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk al die mensen met een passie voor de blues zijn en zullen blijven om deze muziek in leven te houden.

Guy verteld bijna verontwaardigt over zijn ervaringen in Amerika waar hij artiesten heeft zien spelen van het kaliber Roscoe Chenier en de backingband van Jackson Brown. Slechts voor de fooi die ze krijgen van het publiek. In Nederland en België mogen bluesmuzikanten blij zijn dat we überhaupt nog een kans krijgen om als bluesband op te treden. Veel bands beseffen niet hoe verwent ze zijn in vergelijking met Amerika.

Sinds kort ben je ook officieel met solo optredens gestart. Vertel eens wat over de achter liggende gedachte hiervan?

Guy: Klopt, ik ben gestart met een solo-project. Dobro-gitaar, bluesharp en een oude koffer als basdrum. Voor een man altijd lastig om meerdere zaken tegelijk te doen (lacht). De bedoeling is dat ik traditionele bluessongs kan spelen die voor een band minder geschikt zijn. Als ik thuis met vrienden zit te spelen zijn we met totaal andere dingen bezig dan met wat ik speel met de band. Daar is het idee eigenlijk uit voortgekomen. Ook is het zo dat ik sinds januari van de muziek tracht te leven en dus is het voor mij ook belangrijk om kleinere shows tijdens de week te kunnen spelen.

Jullie hebben al een contract voor een nieuw album. Wanneer kunnen we deze verwachten? En gaat deze bestaan uit eigen songs??

Guy: Jazeker, we hebben inmiddels 8 nieuwe nummers klaar. Tot heden allemaal eigen geschreven songs. Het is de bedoeling dat het nieuwe album uit louter eigen songs zal bestaan. We zijn van plan meer naar de stijl van de New Orleans blues in te slaan. We denken dan aan bijvoorbeeld Neville Brothers, Dr. John, the Meters, … met de slide gitaar en harp in een prominente rol. Lastig is dat we op dit moment zoveel optredens hebben dat schrijven en repeteren op het 2de plan zijn komen te liggen. Daarnaast zijn er echter plannen om eerst een akoestisch live album/dvd op te nemen. Het is de bedoeling dit te doen voor allemaal genodigden en dat dit gestalte krijgt rond eind april begin mei. Voor het nieuwe album verwachten we rond oktober de studio in de te gaan en hopelijk kunnen we dan in het voorjaar van 2011 onze nieuwe CD presenteren.

Maak kans op Guy’s Live CD: “Live from the Heart” !

BluesMagazine.nl mag namens Guy een 2-tal CD’s verloten! Interesse? Stuur dan snel een mailtje naar win@bluesmagazine.nl met als onderwerp “CD Guy Verlinde” om kans te maken op een van de CD’s. Vergeet niet je volledige NAAM en ADRES te vermelden!!
CD actie loopt t/m zondag 28 februari 2010, winnaars worden in de week erna via de mail op de hoogte gebracht!

Alleen mensen die zich geabonneerd hebben op de nieuwsbrief van BluesMagazine.nl komen in aanmerking. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Meldt u zich dan nu aan …. het kost u niets!!
Over de uitslag van deze actie kan niet worden gecorrespondeerd!

Lightnin’ Guy & the Mighty Gators in Nederland – Voorjaar 2010

06/2 – De Koninck Bluesfestival, Delft
14/2 – De Keijzer, Spijkenisse
07/3 – De Rode Pimpernel, Den Bosch
02/4 – Bluesroute, Middelburg
05/4 – Paasblues Festival, Asten
14/5 – Bluesfestival, Kwadedamme

Voor meer informatie en concert informatie check: www.lightninguy.com
Live CD: “Live from the Heart” te verkijgen via www.parsifal.be of digitaal via i-Tunes en Amazon.


Ook op Blues Magazine ...