Generation Guy (promo)

Tekst: Hananja Verduyn

BluesMagazine is attent gemaakt op een zeer jong (blues) talent in Nederland. Zijn naam is Guy Smeets. Guy is een 13 jarige jongen met een passie voor blues/rock muziek, en het spelen van dit soort muziek op zijn gitaar.
Op zijn 7e begonnen met gitaarles en op zijn 9e stond hij op een podium met Guy Forsyth. Daarna heeft hij gespeeld met Krissy Matthews, Enrico Crivillaro, Charles Green en vele anderen. Geen misselijk lijstje dachten wij zo.
In februari van dit jaar is in de Rock of Londen studio een cd single opgenomen, “Little Wing”.
Jazeker, die van Jimi Hendrix. Guy wordt hier bijgestaan door Steve Honest op Bass en Hammond, en Arno Guveau op de Drums. Deze opname is ontzettend goed ontvangen bij de lokale radiostations in Limburg. Mart Smeets (geen familie) en Leo Blokhuis blazen de loftrompet.

En dat is niet voor niets dames en heren, bluesminnend publiek. Deze zeer jeugdige gitarist speelt de sterren van de hemel.
Guy maakt sinds kort deel uit van een band, Generation Guy (zie foto), met de al eerder genoemde Arno Guveau (drums), op de bas Coen van Dam en Lucie Kruijsse (zang). Muzikanten met ervaring waar deze jongeman veel van kan leren.
Hun repertoire bestaat uit covers van Hendrix, Bonamassa, Buddy Guy, Ian Siegal, Matt Schofield en vele anderen.
Maar, zou u zich afvragen, een 13 jarige jongen die blues speelt? Jazeker, op onze vraag waarom hij de blues als favoriete muziek tak speelt, antwoorde hij:

“Deze muziek doet iets met me, kan lekker soleren, veel variaties in diverse Blues stijlen van Robert Johnson naar stevig rock blues, Stevie Ray Vaughan, Joe Bonamassa (op dit moment mijn grote voorbeeld) en natuurlijk Jimi Hendrix. In de blues kan ik spelen met al mijn gevoel. Als kleine kind snuffelde ik al in de muziek collectie van mijn ouders, vele dvds en cd’s heb ik bekeken en beluisterd, oa Cream, Pink Floyd, the Who, Jimi, Stevie, Buddy Guy, Muddy Waters, Albert King, Joe Bonamassa, en vele anderen. Vanaf mijn 6e ging ik regelmatig met mijn vader naar concerten en vanaf mijn 10e naar verschillende festivals”.

We kunnen stellen dat deze knul een goede “opvoeding” heeft genoten.

Guy wil van zijn passie graag zijn beroep maken, maar we hopen dat hij in ieder geval ook lekker gaat studeren.
Het lijkt hem geweldig om met de band via kleinere podia de festival podia te kunnen beklimmen.
Zijn grote droom is om net als grote artiesten als Eric Clapton en Joe Bonamassa ooit in de Royal Albert Hall te mogen spelen.
Voorlopig heeft Guy op 29 oktober a.s zijn eerste officiële optreden met zijn band tijdens Marsna Rhythm in Meerssen (bij Maastricht).
Wij wensen hem veel succes.

De blues is alive onder de jeugd.
Gelukkig!!!


Ook op Blues Magazine ...