Guido van Rijn

Guido van Rijn ontvangt Amerikaanse KBA Award

Op 23 januari 2015 zal in Memphis een Keeping The Blues Alive Award worden uitgereikt aan Nederlander Guido van Rijn. Blues- en gospelhistoricus Van Rijn ontvangt de award in de categorie Historical Preservation. Zijn belangrijkste werk is een zestal boeken en begeleidende cd’s over de wijze waarop blues- en gospelartiesten de politiek van een elftal Amerikaanse presidenten hebben beleefd en bezongen.

Van Rijn was in 1970 mede-oprichter van de Nederlandse Blues en Boogie Woogie Organisatie, waarmee talloze optredens van Afro-Amerikaanse blues artiesten in Nederland werden georganiseerd. Dat leidde tot de start van de Blues Estafette in Utrecht. Daarnaast bracht hij 25 LP’s en CD’s uit op zijn label Agram.

Hij behaalde een doctoraat met zijn boek: ‘Roosevelt’s Blues: African-American Blues and Gospel Songs on FDR’ (1995). Dat boek werd gevolgd door ‘The Truman and Eisenhower Blues’ (2004), ‘Kennedy’s Blues’ (2007), ‘President Johnson’s Blues’ (2009), ‘The Nixon and Ford Blues’ (2011) en ‘The Carter, Reagan, Bush Sr., Clinton, Bush Jr. & Obama Blues’ (2012).
Momenteel werkt Van Rijn aan het laatste deel van een vijfdelige serie discografieën van het label Paramount.
Het is de tweede keer dat een Amerikaanse KBA Award aan een Nederlander wordt uitgereikt. In 2010 ontving het tijdschrift BLOCK (1975-2013) de award in de categorie Print Media. De awards worden jaarlijks uitgereikt door de Blues Foundation in Memphis.

De lijst van alle ontvangers van de KBA Awards 2015 is te vinden onder www.blues.org


Ook op Blues Magazine ...