Gov’t Mule – “By A Thread”
Label: Provogue Records
Formaat: CD
Datum release: 26 oktober 2009

Gov't Mule - By A Thread

Met de optredens in Hellendoorn en de Melkweg in het verschiet heeft ondergetekende erg uitgekeken naar deze nieuwe release. We hebben er tenslotte 3 jaar op moeten wachten.
De 11 nummers brengen je naar velen uithoeken van de muziekwereld en worden op een geweldige manier samen gesmolten tot een pakkend geheel. De warme en soul volle stem van Warren Haynes staat als een rots in de branding en is het baken waar op gevaren wordt.
Degene die het schijfje voor het eerst in zijn layer legt zal na de eerste tonen zijn oren nog verder spitsen om goed mee te krijgen wat op hem/haar af gaat komen. De bijdrage van Billy Gibbons van ZZ-Top heeft hier uiteraard invloed op gehad en is een prima start. Het vervolg, “Steppin’ Lightly” start met een reggae tonen om uiteraard over te schakelen naar het gitaar werk van Haynes. In track 3 wordt er zeer ingetogen begonnen om heerlijk uptempo verder te gaan met ruimte voor de toetsen en de strakke drums. Daarna een kenmerkende Mule song.
In “Gordon James” schuift men heen en weer tussen akoestisch en slide werk en is zelf heel even een bluesharp te horen. Verder met het volgende hoogtepunt van dit album.
Track 7 “Forevermore” zullen Warren Haynes liefhebbers gelijk herkennen van zijn solo album ‘Live At Bonnaroo’. De overgang van akoestisch naar elektrisch geeft het nummer mooi en krachtig einde. Kippenvel.
Voor de liefhebbers, luister naar track 9, dan nog een keer, en nog een keer. Zet de knoppen op 10 en laat je meevoeren door de bluesrock van Gov’t Mule. Wat een wereldnummer.
“Scenes From A Trouble Mind” begint rustig en krijgt een lekker rockie vervolg waar de toetsen er heerlijk tussen door komen. Zeer ingetogen krijgt dit nummer dan zijn slot. Het gitaarwerk, tja meneer Haynes hoort niet voor niks tot de beste van de wererld.
Als laatste “World Wake Up” waar de rust weer totaal is wedergekeerd.

Warren Haynes typeert deze nieuwe release zelf op de volgende manier:

“This record feels like we’re moving between the future and the past, says Haynes. At heart, it feels like we’re breaking new ground without forgetting our roots”.

Hopelijk blijft Gov’t Mule nog wat balanceren tussen heden en verleden. Wat een schijf!!
Kaarten voor de Melkweg liggen al in de la. Dus de objectiviteit valt ter discussie te stellen. Nou… dat moet dan maar. Van mij krijgen ze een dikke 9!
(Gerrit Harmsen)

Tracks:
01] Broke Down On The Brazos

[feat. Billy Gibbons] 02] Steppin’ Lightly
03] Railroad Boy
04] Monday Morning Meltdown
05] Gordon James
06] Any Open Window
07] Frozen Fear
08] Forevermore
09] Inside Outside Woman Blues # 3
10] Scenes From A Trouble Mind
11] World Wake Up

Website Gov’t Mule : www.mule.net


Ook op Blues Magazine ...