Heymoonshaker

In gesprek met… Andy Balcon en Dave Crowe van de groep Heymoonshaker

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

De Engelse groep Heymoonshaker bestaat uit 2 leden te weten: Andy Balcon (zang/gitaar) en Dave Crowe: (mouth percussion / beatbox) en combineert op een unieke manier oorspronkelijk blues met eigentijdse muziek zoals hip hop. Zeer vernieuwende blues derhalve. Op 18 februari sprak ik met beide musici via skype.

Andy wie heeft jou muzikaal beïnvloed?
Andy Balcon: Mijn vader. Hij draaide veel Glamrock zoals Slade en T-Rex. We hadden een Triumph TR7 en dan reden we naar de kapper in de stad en daar luisterden we naar groepen als AC/DC, Aerosmith en Mott The Hoople. Ik heb ook altijd een passie voor bluesmuziek gehad en ik heb me daarin verdiept. Door skateboarding ben ik in contact gekomen met hip hop. Daaruit zijn de ideeën ontstaan voor de muziek die we nu maken. De muziek van Heymoonshaker is gebaseerd op zowel blues en hip hop.

Wanneer zijn jij en Dave begonnen als een groep?
Andy Balcon: We hebben elkaar 5 jaar geleden ontmoet in Nieuw Zeeland en de volgende dag zijn we op straat muziek gaan spelen om wat geld te verdienen. Dat hebben zo’n drie maanden gedaan. Daarna zijn we ieder onze eigen weg gegaan. Twee jaar geleden zijn we opnieuw begonnen met theater en muziekshows in Londen.

Hoe kwam je op het idee om alleen gitaar en beatbox te gebruiken?
Andy Balcon: De groove en de energie die uit deze alternatieve muziek (de roots van beatboxing liggen bij hip hop) kan worden gecreëerd. Het is ook gemakkelijk. Je hoeft geen drumstel mee te slepen naar optredens. Het gaat erg goed zo met zijn tweeën.

Wanneer zijn jullie begonnen met plaatopnamen?
Andy Balcon: Een paar weken geleden zijn we gestart met het maken van opnamen in de studio. Twee jaar geleden hebben we ook opnamen gemaakt in een studio in Gotenburg in Zweden toen we daar op straat speelden, maar dat project is destijds stopgezet.

Jullie EP Shakerism komt deze maand uit. Wat kun je daarover vertellen?
Andy Balcon: De akoestische opnames zijn in Zweden gemaakt en de elektrische opnamen hebben we in Frankrijk in een week iets meer dan twee jaar geleden gemaakt.

Dave jij doet de beatbox. Het is een fantastische combinatie die gitaar en beatbox…
Dave Crowe: Het lijkt er inderdaad op dat dit het beste idee is wat we ooit gehad hebben.

En niemand heeft dat idee ooit eerder gehad…
Dave Crowe: Mijn relatie met muziek is een beetje vreemd. Ik ben nooit zo emotioneel betrokken geweest bij muziek, hoewel ik van veel muziek hou, zoals vroege blues, maar in mijn hoofd hoor ik andere dingen (maakt beatbox geluiden). Andy gaf me die kans om dat in te vullen. Wat wij spelen, dat is nu precies waar ik naar wil luisteren.

Het is heel anders dan die blues bands die nog steeds datzelfde repertoire op dezelfde manier spelen.
Dave Crowe: Ja precies! Laatst zag een 19 jarige gitarist al die oude bluessongs spelen, zoals Smokestack Lightning. Het was verbluffend. Alle noten waren goed, maar het was toch niet echt goed omdat ik het al 1000 keer gehoord had op die manier. Het wordt toch nooit zo goed als het origineel. Beter is het om je eigen invulling te geven dan het gewoon na te spelen

Eigenlijk zijn jullie echte blues muzikanten want jullie zijn op straat begonnen met spelen.
Andy Balcon: “You got to live the blues before you can actually play it properly”
(Je moet de blues ervaren voordat je het juist kan spelen)

Wat zijn julle korte termijn plannen?
Andy Balcon: We vertrekken deze maand naar Canada en in maart spelen we ook in de Verenigde Staten.

Bedankt voor dit gesprek.
Andy Balcon: Dank je. Het was voor ons een ‘absolute pleasure’.

Meer over heymoonshaker op www.facebook.com/heymoonshaker en http://heymoonshaker.co.uk

Noot:
Op 11 maart a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan de EP Shakerism van Heymoonshaker, die deze maand uitkomt, en is er ook een interview met Andy Balcon te horen. Het programma is ook via internet te beluisteren: http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.