Mavis Staples

Gotan Project, Sing The Truth, Jef Neve Trio, Raphael Saadiq en Mavis Staples op Gent Jazz Festival

Gent Jazz Festival (7-17 juli) kondigt nieuwe namen aan voor zijn zomerse 10e verjaardagseditie. Op zaterdag 16 juli staan niemand minder dan elektro-tango meesters Gotan Project en retro-funk muzikant Raphael Saadiq op het programma.

Donderdag 14 juli treden drie jazzkoninginnen aan met Sing The Truth: Angelique Kidjo, Dianne Reeves & Lizz Wright continue the legacies of Miriam Makeba, Abbey Lincoln and Odetta. Ze worden voorafgegaan door publiekslieveling Jef Neve met zijn Trio. Gent Jazz Festival opent op 7 juli met de winnaar van ‘Jong Jazztalent Gent 2010’, hetNathan Daems Quintet. Dit optreden wordt de start van een unieke en sterke editie, en een dag waarop het festival een artiest mag presenteren die reeds 10 jaar bovenaan het lijstje van directeur Bertrand Flamang staat… Voor 9 juli waren BB King en opener Steven De Bruyn, Tony Gyselinck & Roland reeds aangekondigd. Die dag wordt nu vervolledigd met blues- en gospeldiva Mavis Staples.

  • Nathan Daems Quintet: winnaar van de jongerenwedstrijd Jong Jazztalent 2010. De jury zei toen over hen: “Als de leden van deze groep elkaar blijven inspireren en leider Daems het heft nog wat steviger in de hand neemt, gaat dit kwintet een succesvolle toekomst tegemoet.” Dit jaar openen ze deze 10de editie. Een jaar later kijken we alvast uit naar het resultaat.
  • Mavis Staples: meer dan vijftig jaar geleden schreef Mavis Staples reeds muziekgeschiedenis met The Staple Singers. Deze blues- en gospeldiva staat echter scherper dan ooit, en bewijst op haar laatste album You Are Not Alone dat ze helemaal terug is. Met dank aan Jeff Tweedy (die van Wilco, jawel) waarmee ze hiervoor de handen in elkaar sloeg.
  • Jef Neve Trio: Jef Neve behoeft nog weinig introductie. Hij is zonder twijfel dé Belgische jazzpianist van het moment. Hij treedt aan met Teun Verbruggen en Ruben Samama.
  • Sing The Truth: Dianne Reeves, Lizz Wright & Angelique Kidjo zijn zonder twijfel de beste zangeressen van hun generatie. Eerder gingen eerder al aan de slag met de muziek van Nina Simone, maar deze keer interpreteren en herwerken ze de muziek van Abbey Lincoln, Odetta & Miriam Makeba.
  • Raphael Saadiq: deze hedendaagse funk soul brother brengt zijn eigen versie van de Motown en Stax-sound waarmee hij opgroeide, en staat voor funky en dansbare soul.
  • Gotan Project (zie foto): het Frans-Argentijns collectief Gotan Project mengt het passionele en sensuele van de tango met hedendaagse elektronica en leidde de tango de eenentwintigste eeuw binnen.

Vroegboektarief

Tickets zijn nu reeds beschikbaar via Fnac en www.gentjazz.com. Voor de fans die geen seconde willen missen, biedt de organisatie tot 30 april festivalpassen aan tegen een vroegboektarief. Een volledige festivalpas, inclusief Special Nights, is tot dan verkrijgbaar aan 212 Euro. Tijdens de vroegboekperiode is het ook mogelijk om drie dagen naar keuze te combineren in een driedagenpas voor 79 Euro (i.p.v. 88 Euro). Een driedagenpas is niet geldig voor de Special Nights.

Info: www.gentjazz.com. Tickets: via gentjazz.com en via Fnac. Dagticket VVK: 35 Euro – Special Night VVK: 42 Euro. Festivalpas VVK: 212 Euro (beperkt aantal, vroegboekactie). Driedagenpas VVK: 79 Euro (vroegboekactie). De voorverkoopkanalen rekenen een reserveringskost van 3 Euro per ticket of pas.