Update: Concertverslag: Jen Cloher – Rotown, Rotterdam 11 Februari 2018


Jen Cloher is sinds 2006 een sleutelfiguur binnen de DIY (‘Do It Yourself’)-scene van Melbourne. Samen met haar vrouw Courtney Barnett runt zij momenteel platenlabel Milk!-Records Barnett’s wereldwijde doorbraak moet ook voor Cloher best een aparte ervaring zijn geweest. De afgelopen drie jaar bracht Cloher vaak alleen thuis door, terwijl Barnett de hele wereld rondtoerde. Deze situatie leverde genoeg denkstof op voor haar fantastische vierde album.

Cloher nam de elf songs vorig jaar op met Barnett op gitaar, Jen Sholakis op drums en Bones Sloane op bas. In deze bezetting stond Cloher afgelopen zondagavond ook in Rotown.

Tekst en video’s: William Lindner / Foto’s:  Ad Baauw .
(Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Na haar uiterst succesvolle club tournee door Amerika in januari en begin februari, alle concerten waren uitverkocht en wegens grote belangstelling moest soms uitgeweken worden naar grotere zalen. Alvorens af te reizen naar haar thuisland bezoekt de Australische singer-songwriter Jen Cloher met haar band vervolgens nog Europa voor een aantal optredens in Frankrijk, Engeland en Duitsland. Namens Blues Magazine was ik aanwezig in Rotown, Rotterdam. Het was haar enige concert in Nederland en ook dit concert in Rotown was uitverkocht.

Voorafgaand aan het concert had ik een kort gesprekje met haar en ik vroeg of zij niet verrast is door de grote belangstelling en de uitverkochte zalen tijdens haar tournee door Amerika.
Vorig jaar stond nog je nog het voorprogramma van Kurt Vile & Courtney Barnett tijdens hun Amerikaanse tournee in oktober en november. Maar dit jaar in januari en februari dagen achtereen aan het toeren door Amerika in uitverkochte zalen met je eigen band.
“Het was inderdaad een fantastisch verrassende tour door Amerika. Prachtig toch voor een artiest als alle optredens uitverkocht zijn. Het Amerikaanse publiek reageerde enthousiast op mijn optredens. Was toch wel spannend zo’n eerste kennismaking met het Amerikaanse publiek.“

Vorig jaar heb je opgetreden op het Indiestadt Festival in Paradiso, Amsterdam. Zie je grote verschillen in de optredens met het publiek in Amerika, en bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland zoals de interactie met het publiek?
“Al het publiek reageert enthousiast op mijn optredens. Alhoewel ik wel het idee heb dat het publiek in Frankrijk meer reageert op mijn muziek dan op de inhoud van mijn songteksten…”

Over je songteksten gesproken. Je levensliedjes zijn prachtig. De recensent van Blues Magazine schreef terecht als advies bij zijn recensie over je nieuwe album ‘Jen Cloher‘: pak vooral de tekst erbij als die in het doosje zit of haal het van internet want ze geven de muziek en de sfeer extra kracht.

Kan je wat vertellen over je werkwijze bij het componeren van je liedjes. Eerst bijvoorbeeld de lyrics of eerst melodie? En doe jij dat samen met je partner Courtney Barnett?
“Ik schrijf eerst zelf de liedjes, het zijn namelijk mijn persoonlijke levensliedjes, ervaringen hoe ik tegen bepaalde onderwerpen aankijk. Daarna laat ik het horen aan mijn vrouw Courtney en drummer Jen Sholakis en bassist Bones Sloane; bandleden waar ik al jaren mee samen speel en op tournee ben. Vervolgens kom ik uiteindelijk tot de definitieve song.”

Tijdens je tour door Amerika trad in het voorprogramma je vriendin Mia Dyson op. Ik heb diverse reviews namens Blues Magazine geschreven over haar albums. Ik ben nog steeds aan het wachten op het moment dat ook Mia een keer in Nederland komt optreden. Beloof je mij dat je haar overtuigt voor een tour door Nederland / Europa. Doen he..
“Ik kan niks beloven William, maar zal de boodschap overbrengen en wie weet..”

Het Concert
Onderstaande video’s laten horen en zien dat Jen Cloher haar persoonlijk getinte levensliedjes nummers van haar nieuwste gelijknamige album zoals de opener, het fraai ingetogen gezongen Regional Echo, Forgot Myself, Analysis Paralysis, Sensory Memory en Strong Woman, maar ook nummers van haar eerdere albums zoals Name in Lights, Mount Beauty en Great Australian Bite op een boeiende en verhalende wijze zingt. Haar gitaarspel zelf is rustig en begeleidend.

Het is haar partner, de linkshandig spelende Courtney Barnett, die met name bij Analysis Paralysis en het gezamenlijk gezongen nummer Fear Is Like A Forest met gruizig gitaarspel het extra rocktintje geeft aan de nummers.

Conclusie:
Jen Cloher bevestigt met het verschijnen van haar nieuwste album (met alleen maar lovende recensies) en met boeiende concerten zoals in Amerika en in Rotown, dat ze definitief haar naam heeft gevestigd in zowel Amerika als Europa.

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by
11 april 2018|Categories: Concertverslagen|Tags: |2 Comments

2 Comments

  1. Gerrie koole 20 februari 2018 om 09:42 - Antwoorden

    Volgens mij was die andere gitariste Courtney Barnett.

  2. Jarl Westerouen van Meeteren 11 april 2018 om 21:55 - Antwoorden

    Mooi verslag en interview William. Jammer dat ik haar mistte in Amsterdam, dit maakt het weer een beetje goed :-)

We horen graag je mening! Voeg reactie toe