Ian Siegal & Band

Ian Siegal & Band
Support : Bas Paardekooper & The Blew Crew
Cultuurpodium de Boerderij, Zoetermeer
30 Maart 2011


Tekst : Jeroen Bakker / Foto’s : Marco van Rooijen

Fotoalbum (111 foto’s), zie http://www.oypo.nl/pixxer.asp?id=025DC44420E84343

Bas Paardekooper & The Blew Crew

Bas Paardekooper & The Blew Crew lijken sinds de release van het laatste album ‘The Blues On My Side’ in bloedvorm te verkeren. Wie de sympathieke zanger/gitarist volgt kan concluderen dat zijn stem meer en meer gerijpt raakt om nog maar te zwijgen over het bij vlagen fenomenale gitaarwerk. Geruggesteund door een zeer solide Blew Crew, what’s new?, blijft de steigende lijn zich alsmaar doorzetten en zal een publieksomvang van een zelfde omvang als die voor de headlliner van vanavond niet lang meer op zich laten wachten.

Bas Paardekooper & The Blew Crew

Ian Siegal & Band

Ian Siegal & Band

Dat het een bijzondere avond wordt staat al van te voren vast. In tegenstelling tot eerdere tournees van Ian Siegal & Band staat De Boerderij als eerste genoemd in de kleine reeks van Nederlandse optredens die de band zal geven. Of hier het grote verschil verklaard wordt is niet helemaal duidelijk maar Siegal toont zich fitter dan ooit en verschijnt bovendien geheel blessurevrij op het podium. Het ziet er een beetje vreemd uit, de ‘liefhebber’ die de ene Redbull na de andere inneemt en dat afwisselt met een ‘vruchtensapje’.

Ian Siegal & Band

Op voorhand is bekend dat Siegal met het uitbrengen van zijn nieuwe album op 9 mei een iets andere koers is ingeslagen. Met ‘Skinny’ zal worden afgedaald richting de Mississippi waarbij The Youngest Sons muzikale assistentie verlenen. In de Youngest Sons zien we namen als Dickinson, Burnside en Kimbrough. Echte bluesliefhebbers weten dan genoeg, het is inderdaad ‘familie van’.We krijgen in Zoetermeer alvast een klein voorproefje van het album met de titeltrack ‘Skinny’. Het klinkt inderdaad ‘Deep Down South’, ‘real close to my heart, lungs, liver etc.’ volgens Ian, en dan zijn de begeleiders van vanavond ‘nog slechts’ van Britse afkomst. Duidelijk mag zijn dat de hoofdpersoon van vanavond goed overweg kan met diverse stijlen. Er zit dan ook weer veel soul in de set met een knipoog naar James Brown.
Voor de gelegenheid vinden we in de persoon van Evan Jenkins een bekend gezicht achter de drumkit. Het is een zeer prettige invalkracht uit de band van collega Matt Schofield. Het drumwerk is hard, strak en stuwend. Jenkins lijkt de band een flinke ‘boost’ te hebben gegeven voor als dat nodig mocht zijn. Siegal heeft het enorm naar zijn zin maar kan het niet nalaten zijn frustratie uit te spreken over enige misgelopen Britse Blues Awards.
Iemand die wel in de prijzen viel is bassist Andy Graham die zoals altijd een prima partij speelt en in Prince’s ‘Sign Of The Times’ laat horen dat die keuze meer dan gerechtvaardigd is. Eigen werk is er vanavond in overvloed en het blijft genieten wanneer een track als ‘Revelator’ door De Boerderij klinkt.
Ach, aldus Siegal, het waren slechts 8000 bluesliefhebbers die een stem hebben ingediend.

Ian Siegal & Band

Het doet velen een zichtbaar groot plezier oud Big Blind-frontman Wesley op het podium terug te zien en zijn vertrouwde ‘lowdown dirty blues’- harmonica-werk te horen.
Warren Zevon’s ‘Carmelita’ lijkt een vaste stek in de setlist te hebben veroverd en wordt vanuit diverse plaatsen in de zaal luidkeels meegezongen.
De bijzondere avond wordt afgesloten met een prachtige reeks waarin onder meer een
left-over van ‘The Skinny’-sessies te horen valt. Het nieuwe nummer dat we voor het gemak maar ‘The Fear In Your Heart’ noemen is er één in de categorie singer-songwriters. Siegal speelt het zelfgeschreven nummer op zeer ingetogen wijze terwijl de band zich even heeft teruggetrokken om zich op te maken voor een finale waarin voor de tweede maal Warren Zevon onder de aandacht wordt gebracht (‘Werewolves Of London’) en waarin naast ‘Hot Legs’ en ‘Nadine’, ‘Dead Flowers’ van The Rolling Stones uitermate fraai wordt uitgevoerd.

Ian Siegal & Band

Ian Siegal & Band

Ian Siegal & Band

Ian Siegal & Band

Fotoalbum – 111 foto’s

Meer foto’s in het fotoalbum, zie http://www.oypo.nl/pixxer.asp?id=025DC44420E84343.

Hier kunt u tevens foto’s bestellen, U steunt er de vele activiteiten van BluesMagazine.nl mee. U kunt ons ook helpen door donateur / vriend te worden. Meer informatie hierover leest u hier: https://bluesmagazine.nl/friends-partners

Indien u foto’s voor commerciele doeleinden wilt gebruiken dient u contact met ons op te nemen middels het contact formulier.


Ook op Blues Magazine ...