Gary Clark Jr
Paradiso (kleine zaal), Amsterdam
28 oktober 2011

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen

Terwijl in de grote zaal Southside Johnny zijn reputatie als podiumbeest voor de zoveelste maal waarmaakt, is de bovenzaal van Paradiso volgelopen met nieuwsgierigen, liefhebbers en kenners voor ‘A Virtuosic New Act’ en ‘Austin’s Next Big Music Star’ zoals Gary Clark Jr. in zijn thuisland reeds is bestempeld. De jonge, donkere Texaan maakte recentelijk met zijn ‘Explosive Debut Performances’ tijdens Eric Clapton’s Crossroads Festival 2010 en Bonnaroo 2011 enorme indruk. Als beloning mocht de 27-jarige zanger, schrijver en gitarist onlangs zelfs enkele Braziliaanse podia opwarmen voor de optredens van ‘Slowhand’ tijdens zijn wereldtour nadat al eerder intensief werd samengewerkt met Jimmie Vaughan, Pinetop Perkins, Doyle Bramhall II of Sheryl Crow.

Met een korte Europese tour wordt nu op eigen kracht de aandacht gevestigd op zijn uitgekiende mix van soul, rock, funk maar vooral rhythm & blues. Worden bovengenoemde lofuitingen dikwijls met de nodige scepsis aangehoord, de frontman en zijn begeleiders pakken het doorgaans zo afwachtende Paradiso-publiek vanaf de eerste minuut helemaal in en maken de hooggespannen verwachtingen meer dan waar.

GARY CLARK JR.

When My Train Pulls In klinkt melodieus, ingetogen maar rauw tegelijk en lichtelijk opzwepend. Terwijl zijn handen soepel over de frets bewegen ontstaat er zowel op podium als in de zaal een ‘natural high’ die mede gestimuleerd wordt door het prettige soulvolle stemgeluid van de uit Austin afkomstige muzikant. Psychedelische acid blues lijkt ineens helemaal terug van weggeweest. Texaanse shuffles, jazzy lickjes en de klanken van pure Mississippi Delta gaan soepel in elkaar over en worden samengesmeden tot een eigentijdse stijl waarmee de blues een hip jasje krijgt aangemeten.
Er is nog niet zo heel veel uitgebracht van de getalenteerde muzikant maar naast het ijzersterke eigen werk wordt op geraffineerde, vooral gepaste wijze, aandacht besteed aan de grote helden. Zo is daar If You Love Me Like You Say waarin Hendrix’ Third Stone From The Sun wordt verwerkt. Met Catfish Blues worden de bluespuristen tegemoet gekomen terwijl Movin’ On Up van Curtis Mayfield de muzikale hoogtijdagen van The Blaxploitation doet herleven. Clark Jr. heeft zich deze klassiekers helemaal eigen gemaakt en fascineert, in tegenstelling tot zoveel anderen, met zijn integere benadering.
Ook solo blijkt de muzikant de aandacht moeiteloos vast te kunnen houden. De bloedstollend mooi gezongen folktraditional Freight Train krijgt een wel heel authentieke uitvoering.
‘You Gonna Know My Name’ zingt hij in Bright Lights. Het lijdt geen twijfel, deze naam gaan we zeker nog eens tegenkomen.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

Fotoalbum Gary Clark Jr

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627898018455″]

From Austin to Paradiso present Gary Clark Jr.

Website Gary Clark Jr : http://www.garyclarkjr.com/


Ook op Blues Magazine ...