Claude Hay & Sean Webster
Muziekcafe TamTam, Deurne
Zondag 1 oktober 2017

Zondagmiddag, het is 18.00 uur in de namiddag en er verzamelen zich steeds meer liefhebbers voor het akoestische solo optreden van de Britse Sean Webster met aansluitend het optreden van de Australische one-man-band Claude Hay. Langzaam stroomt het gezellige Muziekcafé TAM TAM aan de Molenstraat vol. Vandaag is mijn kennismaking met deze mooie locatie in het centrum van Deurne: een prettig ruim podium in een gezellige ambiance. Hieronder volgt een korte (foto)impressie van deze avond.

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

Vandaag zien we Sean Webster solo aan het werk. Een vrij unieke situatie want we kennen hem natuurlijk voornamelijk als frontman van zijn Sean Webster Band. Nét terug van enkele optredens met band in zijn geboorteland, neemt Sean plaats op zijn stoel en vangt aan met zijn akoestische set.

Het moet weer eens worden gezegd: als deze man zijn mond opendoet en begint te zingen kan het niet anders dan dat je simpelweg wordt geraakt. Zijn machtige stem in combinatie met zijn ‘kale’ doch intense gitaarspel ontroert menig bezoeker. Wat volgt is een set van prachtige nummers, soms ingetogen, soms rauw, soms gevoelig maar altijd indrukwekkend.

We horen onder andere How Much It Hurts, Long Way From Everything, welke wordt opgedragen aan de broertjes Nimmo, It’s A Man’s World en het prachtige ‘Til Summer Comes Around, een song die ook op Sean’s laatste schijf ‘Leave Your Heart At The Door‘ staat.

Hij geeft hier zo’n machtige en indrukwekkende show weg dat je stiekem denkt: dit akoestische moet je vééél vaker gaan doen Sean! Natuurlijk blijf ik hem sowieso heel graag zien met zijn elektrische band. Het is in ieder geval veel kippenvel zo vroeg op deze zondagavond!

Daarna is het tijd voor de vriendelijke man ‘from down under’: Claude Hay. Deze internationaal bejubelde artiest geniet gelukkig steeds meer bekendheid in Nederland en mocht al op grote festivals als Moulin Blues, Zwarte Cross en Blues Peer spelen. Hij is dus nu ook solo en sluit zijn 3 daagse Nederlandse toer vanavond af in Tam Tam en vertrekt vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk voor een uitgebreide toer samen met Wille and the Bandits. Zijn in 2016 uitgebrachte album ‘Roller Coaster‘ ontving vele fantastische reviews en vanavond horen we waarom!

Aan Claude’s voeten ligt zijn uitgebreide pedalboard plus looping station, waarmee hij zichzelf van een staaltje sterke begeleiding voorziet. Ook deze Do It Yourself muzikant, die zijn soms zelfgebouwde gitaren voorziet van vrouwennamen, zet hier een imposant optreden neer vol bluesrock, traditionele blues, hard rock en vette funk. Het cafe is inmiddels volgestroomd en het publiek dromt steeds verder naar voren om maar niets te missen van Claude’s voelbare energie en passie. Een set vol swingende en indrukwekkende nummers van zijn vijf albums komen voorbij vanavond. Het publiek reageert enthousiast en krijgt er maar geen genoeg van. Het blijft nog lang onrustig in het Brabantse café Tam Tam.

Sean Webster en Claude Hay solo: deze heren vormen een erg mooie combinatie vandaag, waarbij het vooral om kwaliteit gaat in plaats van kwantiteit. Mijns inziens hebben geen van beiden een band nodig om het publiek omver te blazen! Klasse.