Stichting Blues Amersfoort presenteert …

Blues Benefiet voor Kinderhospice De Glind
10 maart 2012 De IJsbreker, Leusden
met Mariëlla Tirotto & The Blues Federation, BlueShaker en The Veldman Brothers

Tekst & Foto’s : Pemmy Larmené

_DSC0514

Stichting Blues Amersfoort e.o. organiseert jaarlijks een blues benefiet in de IJsbreker voor een goed kinderdoel.
In het verleden hebben zij een benefiet gehouden voor Warchild en KIKA.
Dit jaar besloten zij alle kinderen in het Kinderhospice De Glind op 13 oktober een geweldige middag in het nieuwe kindertheater Het Hoekhuis te Leusden aan te bieden.
Het Kinderhospice is een gewoon huis, waar ernstig zieke kinderen met een complexe zorgvraag kunnen verblijven. Het kan hierbij gaan om zorg ter overbrugging van ziekenhuis naar huis, zorg ter verlichting van de thuissituatie, terminale zorg of zorg voor kinderen waarvoor 24 uur begeleiding en bewaking noodzakelijk is.


Arno Den Hollander, zijn echtgenote Engelien en nog een paar vrijwilligers, hebben keihard gewerkt aan de voorbereidingen voor dit benefietconcert wat de naam kreeg:’ Laat een kind lachen.’
De datum 10 maart 2012 kregen we al snel door op FaceBook en daaropvolgend de drie bluesbands die geheel belangeloos die avond zouden komen spelen.
Drie klinkende namen kwamen naar voren:
Mariëlla Tirotto & The Blues Federation, BlueShaker en The Veldman Brothers.

_DSC0037

Het hele bluesgebeuren wordt zoals aangekondigd, wederom in de IJsbreker te Leusden gehouden. Een prima locatie met een prachtig zaal, een ruim podium en ook niet geheel onbelangrijk: een groot parkeerterrein voor de deur. Vanzelfsprekend werken ook alle medewerkers van de IJsbreker die avond vrijwillig mee voor dit goede kinderdoel.
Donderdag de 8ste sloeg echter het noodlot toe! Mariëlla Tirotto’s gitarist Harald Koll kreeg een verkeersongeluk en brak daarbij een paar ruggenwervels. Tot overmaat van ramp kneusde Mariëlla die zelfde dag een paar ribben tijdens een klusje van huishoudelijke aard. Arno Den Hollander werd op de hoogte gesteld van deze slechte tijding en moest vrijdag de 9de (op zijn eigen verjaardag!) nog snel een andere band zien te regelen. Crisis voor Arno, maar het is hem gelukt! Chapeau!!
Het is een bij elkaar gesprokkeld geheel van topmuzikanten geworden. Allemaal met een indrukwekkend muzikaal verleden. Ze noemen zich de Keiband. Ik kom hier later op terug.
Terwijl ik mijn auto om 20:00 uur op het terrein parkeer, constateer ik dat het nog niet erg druk is. Ik loop naar de ingang en word onmiddellijk hartelijk begroet door Arno. Zijn vrouw Engelien staat een eindje verderop in de hal geparkeerd. Ook zij had domme pech om halverwege de maand februari uit te glijden in haar eigen tuin en zeer onfortuinlijk terecht te komen. Er brak van alles in haar rechtervoet en zit nu in een rolstoel. Dit ter verduidelijking van mijn bovengenoemde opmerking. Nadat ik een kaartje gekocht heb loop ik de zaal binnen en zie ik al een paar bekenden staan. Rustig begin ik met mijn fotospullen uit te pakken. Gelukkig begint nu ook het publiek langzaam binnen te druppelen en om 9 uur is de zaal redelijk goed gevuld.

BlueShaker4

Nadat Arno het publiek heeft verwelkomd en uitgelegd over het hoe en waarom van deze benefiet kan de eerste band van start gaan: De BlueShakerband. Deze progressieve bluesband bestaande uit Arne Goossens (zang), PJ Jochems (guitar), Mark van Riel (bass) en Peter Doppen (drums). Deze band had kort voor dit optreden nog in het voorprogramma gestaan bij blues gigant Walter Trout in Paradiso Amsterdam. Waarom er voor deze band was gekozen in het voorprogramma van Trout werd al snel duidelijk: Arno bezit een geweldige strot en is ook niet te beroerd die vol open te trekken, tot groot genoegen van het blues minnend publiek. PJ laat zich horen als een unieke gitarist die met veel power alle registers opentrekt en ook niet zou misstaan in een hardrockband. Deze band is gewoon goed voor een avondje stevige retestrakke blues/rock, afwisselend met heerlijke zwijmelblues. Het nummer ‘For tomorrows day’ bezorgt mij kippenvel en daar is toch heel wat voor nodig. De band eindigt met ‘Bride on sight’, een nummer van hun nieuwe cd.
Na het optreden van BlueShaker staat ineens geheel onverwachts Mariëlla op het podium samen met Michel de Kok (bluesharp) en haar man Heins Greten (hammond). Zij brengen het nummer ‘window of my eyes’ ten gehore, begeleid door JP en Peter Doppen. De hele zaal is stil en je kan er een speld horen vallen. Het is een prachtige performance en het publiek is geroerd.

_DSC9760

De tweede band is ter vervanging van Mariëlla Tirotto and The Blues Federation. Ze noemen zich de Keiband. Alle bandleden hebben een imposant bluesverleden en hun naam dubbel en dwars bewezen in de huidige blueswereld. De band bestaat uit: Kars Nus, ex-bandlid van The Radical Roosters speelt bluesharp en beschikt daarbij over een enorm volume qua stembereik, dat hij zelfs ten overstaan van een volle zaal zonder microfoon nog dat warme bluesgeluid op de mensen kan overbrengen. Wilfried Konings, ook geen onbekende in de blueswereld, komt uit de band Blues 2 You en speelt op zijn Fender Caster. Ook hij neemt the vocals voor zijn rekening. Mart Hoppenbrouwers, lead gitarist en Mathijs Roks – drums zijn de 2 andere leden uit de band The Radical Roosters. Twee geweldige muzikanten die hun sporen in de blueswereld wel verdiend hebben. Heins Greten is de bassist uit Mariëlla’s band en tevens haar echtgenoot. Zonder ook maar een noot met elkaar geoefend te hebben voor deze benefietavond hebben ze een playlist in elkaar gedraaid en vanavond zijn wij met z’n allen getuigen van de première van een unieke bluesband: De Keiband. Deze jongens spelen alsof ze al jaren met elkaar op het podium staan. We krijgen dan ook een heel uniek optreden te zien en te horen waar we nog lang over zullen napraten!

_DSC0369

Na het spectaculaire optreden van de Keiband valt de beurt ten deel aan The Veldman Brothers. Zij zijn de afsluiter van deze feestelijke avond. Gerrit heeft nog de nasleep van een fikse griep en wil zijn stem niet overbelasten. Bennie, zijn broer, neemt daarom bij meer nummers dan normaal, de zangstukken voor zijn rekening. Wat Gerrit aan energie uitspaart op zijn stem, weet hij weer met veel power in zijn solo’s te leggen. Deze fantastische bluesband heeft zijn naam reeds vele jaren gevestigd in zowel Nederland als over de grens met hun herkenbare eigen sound. Het is de meest veelgevraagde bluesband van eigen bodem op grote festivals en in kleine kroegen. The Veldman Brothers hebben 5 nominaties in 2011 en groot aantal awards op hun naam staan.’Spreading around’ werd gekozen als beste cd.
Met deze afsluiter is het benefietconcert in de IJsbreker een geweldig succes geworden.

Fotoalbum Blues Benefiet voor Kinderhospice De Glind

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629214346804″]