Walter Trout
Support: Serena Pryne
18 november 2010
De Effenaar – Eindhoven

Walter Trout and Band

Walter Trout and Band

Tekst : Hananja Verduyn / Foto’s : Marco van Rooijen

Mijn inziens was het wel weer tijd voor een feestje, dus was ik donderdagavond op weg naar Eindhoven voor een optreden van Walter Trout en zijn maatjes.Het voorprogramma was Serena Pryne. Ik kwam halverwege haar act binnen vanwege logistieke problemen. Eindhoven ligt voor mij niet naast de deur, en de hoeveelheid verkeer op de weg was nu niet echt rustig te noemen. Maar goed, ik was gearriveerd en kwam binnen in een volle (lees uitverkochte) Effenaar.

Op 3 jarige leeftijd leerde deze Canadese singer/songwriter Serena Pryne’s moeder haar zingen en vrijwel meteen was het duidelijk dat zingen Serena in het bloed zat. Ze kreeg haar eerste gitaar toen ze 8 jaar oud was, verhuisde naar Austin Texas en groeide op met blues & country muziek. Op haar 15e schrijft ze haar eerste eigen liedje, en ontdekt The Beatles (Lennon) & Led Zeppelin (Plant). Serena staat bekend als een podiumbeest en zou een absolute live sensatie moeten zijn. Ik ben in de gelegenheid geweest om drie nummers van haar te horen. Haar stem is ondanks haar jonge leeftijd al aardig ontwikkeld. Een stem waar de wiskey al in  te horen is. En gezien het feit dat ze een nummer  inzette waarin wiskey het onderwerp is, en ze een glas in haar handen had waarvan ze insinueerde dat daar het goudgele goedje inzat, denk ik zo dat deze drank haar stem inderdaad een extra glans heeft gegeven.

Serena Pryne

Haar stem deed me denken aan een jonge Melissa Etheridge, Bonnie Raith en Stevie Nicks… hoop volgende keer meer van haar te horen. Ze tourt de rest van deze maand en in januari 2011 nog in het land en ook staat ze 9 juli op het Bospop festival.
Wie daar ook staat is de artiest waar het vanavond om draait : Walter Trout. Walter behoeft eigenlijk voor de meeste onder ons geen introductie meer, maar voor de nieuwe en jonge BluesMagazine lezers onder ons nog een hele kleine introductie.

Walter Trout is een Amerikaans bluesgitarist. Hij speelde met Canned Heat, Johnny Lee Hooker, Big Mama Thornton en was bandlid van de legendarische John Mayall and the Bluesbreakers voordat hij zijn eigen band begon in 1989. Met deze John Mayall trad Walter voor het eerst in Nederland op tijdens het North Sea Jazz Festival.

Onder het  publiek vanavond waren veel jonge mensen aanwezig.  Ouders hadden hun kinderen meegenomen, niet alleen tieners, maar ook zeer jonge kinderen. Goed voor de toekomst van de blues muziek!

Walter Trout and Band

Met Walter op het podium is het altijd feest. Rock en Blues wisselen elkaar af. Hij had het over nummers van zijn nieuwe album, en hahahaha, ik was even op het verkeerde been gezet. Nieuw album? Ik heb zijn nieuwe album “Common Ground “ van dit jaar zo vaak gedraaid dat deze niet nieuw meer is voor mij.

Walter speelde de nummers zoals “Open Book”,  “Common Ground” en “Her Other Man” op een zeer gevoelige wijze. Juist door deze nummers heb ik weleens iemand horen zeggen dit jaar, dat Trout misschien aan zijn pensioen toe is. Maar juist deze gevoeligheid is kenmerkend voor de blues. En met pensioen hoeft hij zeker nog niet. Hij rockt erop los, en zijn solo’s waren weer van die geweldige kwaliteit dat ik er kippenvel van kreeg .  Wat die man teweeg brengt met zijn solo’s is geweldig. Zelf had hij er duidelijk ook plezier in, gezien zijn lichaamstaal en expressie op zijn gezicht. Trout werd weer bijgestaan op gitaar en vocaal door Andrew Elt. Wat een stem heeft die man toch. Ik moet toch altijd heel voorzichtig  aan Robert Plant denken als Elt begint te zingen.

Natuurlijk deed Trout zijn “Talking Guitar” act, wat zoals altijd op de lachspieren werkt bij het publiek, in positieve zin dan. Als encore werd “The Love That We Once Knew” en “Goin’Down” gespeeld en er werd enthousiast meegezongen door het publiek.

Trout is zeer publieksvriendelijk, deed een verzoeknummer, gaf zijn plectrum aan, waarschijnlijk de jongste bezoeker onder het publiek (meisje van ongeveer 12 jaar), en nam na de show alle tijd voor zijn fans.

Ik sprak iemand die ook bij het optreden van Trout/Bryant was geweest, twee dagen eerder in Heerlen. En hij vertelde dat Trout vanavond beter in zijn vel zat, dus veel beter speelde. En nu moet ik zeggen dat het inderdaad helemaal top was hoor. Het was de autorit meer dan 100% waard.

Walter Trout and Band

Walter Trout and Band

Walter Trout and Band

Walter Trout and Band

Walter Trout and Band

Walter Trout and Band

Walter Trout and Band

Serena Pryne

Serena Pryne

Fotoalbum Walter Trout + Serena Pryne @ Effenaar, Eindhoven

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157625315514935″]

Website :
Serena Pryne – www.serenapryne.nl
Walter Trout – www.waltertrout.com


Ook op Blues Magazine ...