Scott McKeon & band
Jan Akkerman & band
Cultuurpodium de Boerderij – Zoetermeer
7 januari 2011

Scott McKeon and Band

Jan Akkerman and Band

Tekst : Hananja Verduyn ; Foto’s : Marco van Rooijen

Het was een Blues & Beyond avond, afgelopen vrijdagavond in de Boerderij te Zoetermeer.

De Britse bluesgitarist Scott McKeon is deze avond van de partij! Scott begon met gitaarspelen op zijn vierde jaar. Op zijn 7e had hij zijn eerste televisie optreden, en in 1998 werd hij uitgeroepen tot “Young Guitarist Of The Year” door “guitarist magazine”.

Onder het motto “hoe harder hoe beter” gaat Scott altijd lekker tekeer. Vind ik persoonlijk niet zo erg, maar hij heeft (nog) niet zo’n volle stem, waardoor deze door het gitaargeweld niet helemaal goed tot zijn recht komt. Bij eerdere optredens had ik dat ook al opgemerkt, en dacht bij de eerste keer dat het aan de geluidstechniek lag, maar ik constateer dit elke keer weer. Desalniettemin gaf Scott weer heerlijke gitaar solo’s weg. Met overduidelijk plezier in wat hij doet. Met een drummer die zoals altijd zo enthousiast is dat de vonken eraf vliegen en een nieuwe bassist, die vanavond voor het eerst met deze band optrad.
Nummers als `Trouble`, `Broken Man` en een niet misselijke versie van `Crossroads` kwamen o.a voorbij.
Scott staat altijd lekker `cool`op het podium zijn ding te doen, en heeft graag contact met het publiek.
Het duurde veel kort naar mijn zin. Het was nl weer zo genieten van wat dit gitaar talent ten gehore bracht. Bij elk concert van hem is te horen dat hij weer “gegroeid”is. Loeihard, maar steeds zuiverder en virtuoser.

Scott McKeon and Band

Scott McKeon and Band

Scott McKeon and Band

Scott McKeon and Band

Line-up

Scott McKeon – guitar and vocals
Phil Wilson – drums
Jonathan Harvey – bass

Internet : www.scottmckeon.com

Jan Akkerman and Band

De tweede band van vanavond was Jan Akkerman en zijn band. (beyond)

Jan Akkerman (1946) is al veertig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij in die periode samengewerkt met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T. Hij maakte meer dan een dozijn soloplaten, waarmee hij zich van zijn verschillende kanten liet zien en waarop hij zijn creativiteit de vrije loop liet gaan.
Op zijn album “C.U.”(2003) album, laat hij elementen uit rock, jazz, blues en moderne dance op geheel eigen wijze ten uitvoer brengen.

Ook op de wereldwijde podia is Akkerman al jarenlang veelvuldig te zien. Zo speelde hij meerdere malen tijdens het Montreux Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, maakte hij talloze tournees door theaters en andere podia in Europa en Amerika , Rusland, Syrië, Australië en Japan. Niet voor niets kan Akkerman internationaal nog steeds rekenen op een groot aantal schare liefhebbers van zijn muziek. In eigen land is hij in 2005 onderscheiden met een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre.

Als authentieke improvisator laat hij zien waartoe hij in staat is en deelt hij zijn passie voor de gitaar met zijn vaste bandleden.
De versterker van de bassist sneuvelde, waar hij zelf enorm van baalde, want het duurde even voor de technicus het klusje had geklaard, maar Jan Akkerman bleef rustig en virtuoos doorspelen.
Toen het publiek weer even moest wachten, improviseerde Jan als een ware entertainer door als een conferencier een paar moppen te vertellen. Ja, je moet toch wat op zo´n `dood`moment. De band en het publiek hadden geen hinder ondervonden van dit `intermezzo` en iedereen genoot weer van de verfrissende manier waarop Jan Akkerman de gitaar bespeelt.
Natuurlijk werden er ook nummers gespeeld uit de `Focus` tijd, dit alles op een manier die ook een bluesliefhebber kon waarderen.

Blues & Beyond…het gaat goed samen….

Jan Akkerman and Band

Jan Akkerman and Band

Jan Akkerman and Band

Jan Akkerman and Band

Jan Akkerman and Band

Line-up:

Jan Akkerman – gitaar
Coen Molenaar – toetsen
Wilbrand Meischke – bas
Marijn van den Berg – drums

Internet : www.janakkerman.nl

Fotoalbum Scott McKeon + Jan Akkerman @ Boerderij, Zoetermeer

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157625794608088″]

Ook op Blues Magazine ...