Een uniek document. Zo mag je Back Up With The Ian Siegal Band wel noemen. Fotografe Trea van Drunen volgde de Britse bluesman en zijn tweekoppige band gedurende een Nederlandse clubtour in 2008, die Siegal onder meer voerde langs podia in Terneuzen, Hellendoorn, Ottersum, Zaandam, Weer, Oss, Zoetermeer en Venlo. Het leverde een honderd pagina’s dik boek op, in hard cover, met een uitgebreide verzameling uiterst sfeervolle foto’s, die het harde leven on the road tot in detail laten zien.

Ian Siegal by Trea van Drunen

Beeld: Trea van Drunen
Tekst: Dietmar Terpstra

Het is niet altijd even glamoureus, het leven van een bluesband. Het publiek ziet louter de muzikant aan het werk op het podium, maar wat zich achter de schermen afspeelt onttrekt zich goeddeels aan de waarneming van de gemiddelde concertbezoeker. Maar juist daar speelt zich een groot deel van het muzikantenleven af. Daar worden de instrumenten gestemd, daar worden de nieuwe nummers doorgenomen, en daar wordt ook vaak oeverloos geouwehoerd, ruzie gemaakt, en veel gezopen. En vele lange uren gewacht. Of, zoals Ian dat zelf in zijn nawoord van het boek uitdrukt: ‘’There are allways highs and lows on any tour, but this happened to be one of particular extremes.’’ En juist die extremen heeft Trea van Drunen zo treffend, in passend zwart-wit, in beeld gebracht.


En dat terwijl het toeval bij het tot stand komen van deze reportage zo’n grote rol speeelde. ‘’Zijn cd lag boven op de stapel’’, zo verklaart de fotografe haar onderwerpkeuze. ‘’Ik wilde een documentaire maken zoals Annie Leibovitz die in de jaren ’70 van de Stones maakte, als project voor de Foto Academie Amsterdam, waar ik destijds studeerde. Ik had zijn cd gekregen van een vriend, de muziek sprak mij erg aan. Ik ben niet specifiek een bluesliefhebber, of fan van Ian. Het management was aanvankelijk niet enthousiast, er zou geen plaats zijn in de tourbus. Toen ik zelf een bus had geregeld voor de tour door Nederland, vonden ze het ok. Ik heb geprobeerd mezelf onzichtbaar te maken, zodat ik alles kon fotograferen wat ik wilde. De band leden waren aaanvankelijk wat argwanend, maar toen ik liet zien dat ik serieus werkte had ik het vertrouwen gewonnen.
‘’Wat me het meest getroffen heeft, is het feit dat ze er altijd staan. Het voortdurende heen en weer-gereis, het wachten achter het podium, het is slopend. Maar hoe moe of ziek ze ook zijn, hoe zwaar het ook is, elke avond staan ze er weer. ‘’
Zonder overdrijven kan gesteld worden dat Back Up With The Ian Siegal een must have voor iedere liefhebber van de blues van Siegal, maar eigenlijk voor iedere oprechte muziekliefhebber. Het boek is voor €24,95 verkrijgbaar via http://www.iansiegalphotobook.com/, waar ook enkele voorbeelden te zien zijn.


Ook op Blues Magazine ...