Susan Tedeschi
Patronaat, Haarlem
10 juli 2009

[kml_flashembed movie=”http://www.bluesxs.com/slideshows/20090710-susan-tedeschi.swf” height=”400″ width=”550″ base=”.” /]

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen

Binnen het drukke Europese festival-tour-schema waarin o.a. het fameuze Montreux Jazz Festival wordt aangedaan vond Susan Tedeschi met haar band enige ruimte om een éénmalig Nederlands optreden te geven. De aangekondigde ‘double’ met Robben Ford was al eerder gecancelled maar dat bleek voor ongeveer 300 bezoekers geen reden om niet naar het Haarlemse Patronaat, waar het geluid uitstekend stond afgesteld, af te reizen. Dat deze beslissing terecht zou zijn werd vanaf de opener ‘Back To The River’ al snel duidelijk.

Susan Tedeschi

De avond zou gevuld worden met – volgens Tedeschi – recent materiaal maar natuurlijk moest er ook worden teruggeblikt op het verre verleden. Met recent materiaal wordt het album ‘Back To The River’ bedoeld welke vorig jaar is uitgebracht.
Het is de eerste keer dat enkele band-leden in Europa zijn en Susan verteld ons enorm blij te zijn met onze aanwezigheid. Het blijkt wederzijds en het optreden wordt met volle aandacht, iets wat tegenwoordig een zeldzaamheid lijkt, gevolgd door de liefhebbers.

Susan Tedeschi

Opvallend is de muzikale veelzijdigheid van de muzikanten van wie met namen gitarist Dave Yoke opvalt zonder op te vallen. Tedeschi laat al langer zien vele kanten uit te kunnen met haar muziek maar laat ook zien dat goed te beheersen. In vocaal opzicht gaat de vergelijking met Bonnie Raitt op maar er zal niemand zijn die zich daar aan stoort. De samenwerkingen van Susan met anderen, waaronder o.a.Tony Joe White, heeft sterke nummers opgeleverd maar haar keuze voor andermans materiaal blijkt eveneens goed uit te pakken. Het van Buddy Guy/ Junior Wells afkomstige ‘Little by Little’ past uitstekend in haar repertoire en laat de kwaliteiten van de band dan ook goed tot zijn recht komen.

Susan Tedeschi

Susan Tedeschi

Susan heeft ‘Presence of the Lord’ vaak gespeeld zien worden door Eric Clapton samen met haar man Derek Trucks en bekent iedere keer weer onder de indruk te zijn. De uitvoering zoals die vanavond wordt gebracht is eveneens indrukwekkend. De begeleidingsband is een heel solide en bovendien duidelijk goed op elkaar ingespeeld maar laat geen ruimte voor grote ego’s. De bescheiden maar zeer charmante Tedeschi is daar zelf een goed voorbeeld van en zou best eens iets brutaler mogen zijn. Eigenlijk laat ze pas echt het achterste van de tong zien in ‘Just Won’t Burn’ waarin ze hevig uithaalt en het publiek opzweept. De sociale bewogenheid komt aan bod in ‘700 Houses’ wat eigenlijk als protest-song gezien kan worden en waarin de rampzalige situatie van New Orleans na Katrina beschreven wordt. Luchtiger wordt het in het gospel-achtige ‘Feeling Music’ wat ze samen met manlief Derek heeft geschreven.

Susan Tedeschi

Ondanks de duidelijke verzoeken uit de zaal om ‘Anyday’, weliswaar afkomstig van die andere Derek (And The Dominos) maar regelmatig gespeeld door Tedeschi, besluit Susan de avond met een intense versie van ‘Angel From Montgomery’ die we ook kennen in de uitvoering van Bonnie Raitt. Volgens de setlist zou zowel ‘Rock Me’ als ‘Mama (He Treats Your Daughter Mean)’ gespeeld worden en er was hoop dat Derek Trucks, die daar met enkele DTB bandleden aanwezig was, wel eens zou kunnen meespelen maar die had zich een avondje vrij gegund in het drukke tourschema (Derek is met z’n eigen band te zien op het North Sea Jazz festival, 12 juli, en op het Blues Peer Festival, 19 juli).

Susan Tedeschi

Setlist:

Back To The River
Little By Little
Love Will
Presence of the Lord
Hurt So Bad
People
Butterfly
700 Houses
Can’t Sleep
Break In The Road
Just Won’t Burn
Hardway
For No One
Talking About
Feeling Music
—————————
Don’t Think / Angel

Susan Tedeschi

Website Susan Tedeschi : www.susantedeschi.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.