Steve Lukather
Paradiso, Amsterdam
4 November 2010

Steve Lukather and Band

Tekst : Jeroen Bakker / Foto’s : Marco van Rooijen

Met het optreden van Carlos Santana of Jeff Beck nog vers op het netvlies en in afwachting van Joe Bonamassa terwijl de oren nog licht nasuizen van de Rock ’n Roots Gitaar-avond met Joe Satriani, David Knowles en Sonny Landreth is het najaar van 2010 voor de liefhebbers van het betere gitaarwerk niet snel meer te overtreffen. Iemand die in de hoogste divisie der topsnarenplukkers vaak over het hoofd wordt gezien maar de hoofdstedelijke poptempel (nagenoeg) probleemloos uitverkoopt, is Steve Lukather.

Sinds het album All’s Well That Ends Well is uitgebracht vormde het podium van Paradiso donderdagavond het decor voor het tweede Europese optreden van Steve Lukather met zijn band. Op zijn website liet hij al doorschemeren dat de rehearsals voor zijn tournee naar volle tevredenheid waren verlopen en dat de band in topvorm verkeert. Wanneer de lichten dimmen en toetsenist Steve Weingart, drummer Eric Valentine en bassiste Renee Jones het podium één voor één betreden klinkt een luid applaus. Wanneer Lukather als laatste verschijnt en te kennen geeft dat het fijn is om weer thuis te zijn is er een oorverdovende orkaan van enthousiasme te horen. Echte liefde blijkt onvoorwaardelijk in zowel goede tijden als slechte tijden. De liefde tussen de zanger/gitarist en het Nederlandse publiek is vanaf het prille begin, ruim dertig jaar geleden, enorm sterk gebleken. Meer dan ooit lijkt Lukather te genieten maar vooral ook te beseffen, hij is al ruim een jaar ‘clean’, dat dit muzikale verbond van onschatbare waarde is. De muzikant uit L.A. heeft met (letterlijk) volle teugen genoten van het succes maar de prijs bleek hoog. All’s Well… beschrijft op subtiele wijze de privéproblemen en blijkt, zo erkende hij, een therapeutische werking te hebben waar geen psychiater tegenop kan.

Steve Lukather and Band

Het veelzeggende Darkness In My World is de opener van het album en vormt tevens het begin van de set waarin een goed overzicht wordt gekregen van zijn muzikale verrichtingen op sologebied. De nieuwe Steely Dan-tribute On My Way Home volgt en het is duidelijk dat het kwartet elkaar blindelings weet te vinden. Lukather grijnst van oor tot oor wanneer het nummer tot een goed einde is gebracht.

Ook op het nieuwe album zijn de invloeden van Beck overduidelijk aanwezig dus is de keuze van het uit afkomstige Song For Jeff (overigens geschreven voor de reeds overleden Toto- drummer Jeff Porcaro) in de setlist niet meer dan logisch. Subtiel is de overgang naar het nieuwe Don’t Say It’s Over maar dat geldt voornamelijk voor het muzikale gedeelte. Lukather’s stem zoekt meermaals naar de juiste toonhoogte. Speciale vermelding verdient de nieuwe bassiste Renee Jones die zich prima op haar gemak voelt in het oeuvre van ‘Luke’. Ook de keuze voor dit nieuwe bandlid lijkt logisch verklaarbaar. Renee is het vriendinnetje van toetsenist Steve Weingart die op zijn beurt drummer Eric Valentine in zijn band had. Iedereen krijgt zijn/haar ‘moments of fame’. Waar dikwijls de drukte bij de bar toeneemt bij soortgelijke solo- momenten blijft het publiek van vanavond geconcentreerd genieten van de virtuozen. Zo wordt de snelle jazz/fusion-track Tumescent gevolgd door een pittige drumsolo en vormt Lukather’s nagenoeg perfect uitgevoerde Little Wing een hoogtepunt in de set. Tegen het einde van het optreden ruilt Luktather één van zijn vele elektrische gitaren in voor een akoestisch exemplaar om terug te blikken op zijn Toto-carriere met ‘crowdpleaser’ Out Of Love en het (van het zwaar onderschatte Tambu-album afkomstige) wonderschone The Road Goes On.

De Rock ’N Roll heeft na al die jaren zijn tol doen eisen maar de 53-jarige Lukather lijkt op het juiste moment klaar te zijn voor een ijzersterke tweede helft.

Steve Lukather and Band

Steve Lukather and Band

Steve Lukather and Band

Steve Lukather and Band

Steve Lukather and Band

Steve Lukather and Band

Steve Lukather and Band

Fotoalbum Steve Lukather @ Paradiso, Amsterdam

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157625218273879″]

Ook op Blues Magazine ...