Snowy White Blues Project
Support: La Balançoire
Zaterdag 23 mei 2009
Boerderij, Zoetermeer

Snowy White Blues Project

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen

The Snowy White Blues Project is deze week voor zeven optredens geboekt in Nederland om het ‘debuut’-album ‘In Our Time of Living’ te promoten. De Britse gitarist heeft natuurlijk een bepaalde status verworven maar klaarblijkelijk zijn er met dit album ook bij blues-liefhebbers verwachtingen gecreëerd want er staat al een aanzienlijke rij voor de deur van de Zoetermeerse Poptempel waar uiteindelijk zo’n vijfhonderd bezoekers worden geteld.

La Balançoire

La Balançoire

De eerste verrassing van de avond dient zich aan als La Balançoire het podium betreedt.
Het trio heeft een unieke stijl ontwikkeld waarin eigen nummers en traditionals elkaar in een gypsy-jazz-cocktail ontmoeten. De presentatie van het eerste eigen schijfje ‘#1’ heeft recent in het bijzijn van Stochelo Rosenberg plaatsgevonden en zal deze bijzondere muzieksoort ongetwijfeld de nodige (hernieuwde) aandacht doen opleveren (binnenkort meer over dit album op deze site). Vanavond heeft dit optreden behalve een sfeer-verhogende uitwerking, veel nieuwe muziek-vrienden opgeleverd.

Snowy White Blues Project

Snowy White Blues Project

Hoewel er op zijn muzikale kwaliteiten niets valt aan te merken heeft Snowy White zelfs in Thin Lizzy’s wildste jaren nooit te boek gestaan als spectaculaire podium-act en natuurlijk is dat vanavond niet veel anders. Daarentegen laat de bescheiden Brit zijn begeleiders, op gepaste wijze, de ruimte om te spelen. White vertelde onlangs dat dit gezelschap als band moet worden beschouwd waarin hij zich, meer dan in The White Flames, optimaal kan focussen op zijn eigen gitaar-spel. White heeft naar eigen zeggen nu eenmaal geen fantastische blues-stem. Dit blijkt op het podium prima opgelost want met zowel Matt Taylor (gitaar) als Ruud Weber Jr. (bas) heeft hij niet alleen twee uitstekende muzikanten maar ook twee prettige blues-vocalen in huis. Met laatstgenoemde en drummer Juan van Emmerloot in de gelederen heeft dit gezelschap een Nederlands tintje en zien we White vanaf de zijlijn meerdere malen zeer content toekijken.

Snowy White Blues Project

De samenwerking met Matt Taylor in de gitaarpartijen zijn zeer verfijnd en melodieus zonder dat het ruige blues-randje ontbreekt. Vanaf opener ‘Blue to the Bone’ horen we een goed op elkaar ingespeeld gezelschap met enorm speel-plezier. Behalve veel eigen nummers wordt o.a. Little Feat’s ‘On Your Way Down’ onder handen genomen waarbij Matt Taylor als zanger een opvallend goede keuze blijkt. Dit in tegenstelling tot een flauwe ‘I Wanna Thank You’ van Snowy. Op de ingetogen momenten in het optreden blijkt in hoeverre de aandacht van het publiek wordt opgeëist en wordt vastgehouden. De akoestische set vormt een welkome aanvulling en het eerbetoon aan Skip James’ ‘I’m So Glad’ waarin akoestische slide met percussie (cajon) wordt gecombineerd neemt alle twijfels, voor zover die aanwezig waren, over het oprechte ‘blues-gehalte’ van deze band weg. ‘Can’t Get Enoug Of The Blues’ is de toepasselijke afsluiter van dit uitstekende blues-optreden.

Website Snowy White Blues Project : www.myspace.com/snowywhitebluesproject


Ook op Blues Magazine ...