Santana
Gelredome XS, Arnhem
5 oktober 2010

Santana & Band

Santana & Band

Foto’s: Marco van Rooijen / Verslag: Fons Kersbulck

Al in de vroege middag stonden trouwe en die-hard fans, velen gekleed met de kleurrijke en opvallende t-shirts, aan de ingangen van het immense Gelredome Stadion in Arnhem te wachten op hun idool, in een poging om juist dat unieke plekje te kunnen bemachtigen bij het podium. Een wereldartiest, behorend tot “The Royal Family of Musicians” zou hier vanavond een spectaculaire show gaan weggeven.

Carlos Santana (63), een meestergitarist van wereldformaat, is momenteel bezig aan zijn Universal Tone Tour en doet daarbij ook Nederland aan voor een eenmalig optreden. Evenementen-organisator Mojo Concerts had daarvoor dan ook gelijk maar de grootste overdekte concertzaal van Nederland gehuurd: het Gelredome in Arnhem. Het voetbalveld van Vitesse moest plaats maken voor de concerthappening en was daarvoor naar buiten verplaatst. Gelredome is een multifunctioneel gebouw: het voetbalveld ligt in een soort betonnen plantenbak die onder het stadion door naar buiten geschoven kan worden, waarna een mooie betonnen vloer overblijft. Al een huzarenstukje op zich, aangezien deze verplaatsbare constructie 11.000 ton weegt.

Een ander huzarenstukje was vanavond aan Santana en zijn omvangrijke band van (bas)gitaristen, drummers/percussionisten, keyboardman en een trompettist en trombonist. Om kwart over acht zou de band het Gelredome op zijn kop gaan zetten. Aanvankelijk stroomden de mensen beetje bij beetje toe; pas vlak voor het concert werd het echt druk. De zaal was overigens niet volledig uitverkocht. Volgens organisator Mojo waren er 7500 kaarten in de voorverkoop gegaan en uiteindelijk kwam het aantal bezoekers uit op rond 9000.

Het grote scherm achteraan het podium lichtte op en de letters Santana verschenen. Het geroezemoes in de zaal veranderde in een juichstemming van een bijna uitzinnige menigte toen de bandleden van Santana en natuurlijk vooral ook de meester himself, ten tonele verschenen.

Santana & Band

Lang duurde dit allemaal niet, want plots overstemden de klanken van percussie op de bongo’s en congo’s, gespeeld door Paul Rekow, het publiek en even leek het of we ons ergens bevonden in een dorpje op de Afrikaanse savanne’s, met de opener ‘Soul Sacrifice’.  Een oudje uit het extensieve repertoire van Santana, want in 1969 brachten ze dit nummer ook al op het Woodstock Festival en werd Santana in één klap wereldberoemd.

Tijdens het optreden gebeurt er veel op het podium en heb je als toeschouwer oren en ogen tekort. Twee zangers doen de vocalen en dansen van de ene naar de andere kant van het podium, drie percussionisten spelen op een indrukwekkende batterij aan ’trommels'(even kortweg zo genoemd voor het gemak) en een drumstel, een man bespeelt drie klavieren en ondertussen blazen ook een trompetblazer en een trombonist (schuiftrompet) zich af en toe de longen uit het lijf en daarnaast gooit Carlos Santana er meesterlijk gitaarwerk tussendoor. Het is wel duidelijk: wie bij de Santana-band speelt is veroordeeld tot hard werken en vooral ook tot het afleveren van goed werk. Carlos is een perfectionist en eist dat duidelijk ook van zijn band. Zo nu en dan kon je hem soms ook hoofdzakelijk subtiele non-verbale signalen zien afgeven in de richting van zijn bandleden. Carlos Santana geeft veel en eist veel.

De band gaat er dus in volle vaart tegenaan en soms krijgt het publiek amper de kans om te juichen/te applaudisseren, want de volgende vloed van muzieknoten overspoelt, als een tsunami, de zaal.

Santana & Band

Santana & Band

Een ander wereldnummer is Maria Maria, wat een ode is aan een vrouw uit het Spaanse gedeelte van het New-Yorkse Harlem. Twee vocalisten, Andy Vargas en Tony Lindsay, zingen het nummer in  hoofdzakelijk engels met hier en daar Spaanse zinnen/frases.

Wereldbekend en superhit in Latijns-Amerika is het nummer Oye Como Va (Oye Como va Mi Ritmo = Luister hoe mijn ritme…).  Heerlijk Latijns-Amerikaans nummer met daarin duidelijk ook wel meer  westerse invloeden in gitaar- en keyboard-werk. Mind-blowing keyboardwerk wat overigens ter hand wordt genomen door David Mathews op drie klavieren. De lyrics van deze song bestaat slechts uit één refrein met vier regeltjes. Het nummer ging er in elk geval lekker in bij het publiek, want meer en meer werd er op het nummer soms voorzichtig ritmisch meebewogen en soms zelfs uitgesproken gedanst, zoals door een latijns-Amerikaanse schone die in mijn buurt stond.

Een uitgesproken (combi)nummer is Black Magic Woman/Gipsy Queen (1970). Een rustig nummer wat tamelijk uitgesproken en up-tempo eindigt, met daarin fenomenaal (werd er stil van) gitaarwerk van Carlos Santana, vocals door Vargas en duidelijk aanwezig percussiewerk op de congo’s van Rekow. Heeft Carlos Santana met dit nummer misschien ooit een voorzienige blik gehad op de toekomst en refereert Black Magic Woman aan de tevens aanwezige drumster Cindy Blackman?

Carlos is verliefd geworden op mrs. Blackman en heeft haar een poosje geleden, live on stage, ten huwelijk gevraagd. Gelukkig voor Carlos was het antwoord ‘Ja’.

Santana heeft recent nog een nieuwe cd uitgebracht, Guitar Heaven, met daarop covers van de allerbeste gitaarnummers die ooit gemaakt zijn. Twee van die nummers zijn ook ten gehore gebracht: Sunshine Of Your Love en het stevige rocknummer Whole Lotta Love (Led Zeppelin). De cd geeft een beetje de nieuwe richting aan die Santana, na veertig jaar, wil inslaan. Santana heeft inmiddels al gezegd dat er waarschijnlijk nog een vervolg op deze cd komt.

Het gaat wat te ver om hier alle nummers te gaan benoemen/opsommen want de band gaf maar liefst een show weg van twee-en-half uur en dat non-stop, waarbij hier zo nu en dan de diverse bandleden even op adem konden komen doordat anderen in de band de kans kregen om te soleren.

Santana & Band

Enkele andere nummers die de revue passeerden waren Ya Leo, Corazon Espinado, Smooth, Foo Foo en Jingo. M.a.w.: de gehele muzikale historie van de Santana Band is vanavond langsgekomen in een meer dan zinderend optreden die zelfs de meest stoïcijnse houten klaas niet onbewogen liet.

Wat ook erg opviel was hoeveel jongere mensen er in de zaal waren. Aangezien Santana hoofdzakelijk furore heeft gemaakt in de zeventiger/tachtiger jaren was dit toch wel een opvallend details. Ook waren er veel mensen aanwezig met ongetwijfeld zuid- en midden-Amerikaanse roots, maar dat is eigenlijk weer niet verwonderlijk, gezien stijl en repertoire van de band.

Het geluid in de zaal was uitstekend maar wel een paar decibelletjes teveel. Ondanks dat ik achter in de zaal stond had ik nog last van fluitende oren (ofwel muzikale oren dus :-) ). Het licht was gewoon geweldig, zo nu en dan zelfs indrukwekkend en de band: FENOMENAAL (Yes, in kapitalen).

“Santana….Adios!”

Santana & Band

Santana & Band

Santana & Band

Santana & Band

Santana & Band

Santana & Band

Santana & Band

Santana & Band

Foto Album Santana

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157624989651433″]

Links
Santana official website         –           http://www.santana.com
Gelredome                             –           http://www.gelredome.nl
Mojo Concerts                       –           http://www.mojo.nl


Ook op Blues Magazine ...