The Paladins, Daniel Norgren en The Rhythm Chiefs
6 Mei 2010
Paradiso, Amsterdam

The Paladins

Daniel Norgren

The Rhythm Chiefs

Tekst: Frank van Engelen ; Foto’s: Marco van Rooijen

Een uitzinnig Paradiso eert de ambassadeurs van de Blues and Beyond: The Paladins in vol Ornaat

Een beetje gehaast en ook verlaat, verscheen ik met vriendin donderdagavond rond 19.45uur in Paradiso voor een echte Trippel Deal. Vanavond zouden er maar liefst 3 erg goede bands acte de precense geven in de zeer populaire Poptempel van ons land, met een akoestiek om te zoenen.

Bij aankomst bleek dat het bezoekers aantal niet heel bijster hoog zou gaan worden in de grote zaal, want het was maar matig gevuld, en een van de mensen die daar rond liep, vertelde me dat er zo een 600 bezoekers verwacht werden, die er in het begin zeker niet waren.
Feit is wel dat The Rhythm Chiefs zich van hun beste kant lieten zien, en waarbij de Rock & Roll and Rock & Billy hoogtij vierden. Dat bleek vervolgens ook het recept voor het vervolg van de avond.

The Rhythm Chiefs

Dit drietal is in een relatief korte tijd uitgegroeid tot een ware sensatie, met een meester gitarist, maar ook de drummer en bassist lieten behoorlijke staaltjes zien. Invloeden waren er ter over van Elvis Presley, Hank Marvin en andere grootheden op dit gebied.
Dit alles overgoten met een sausje gevuld met heerlijk blues ingrediënten, kortom een feest gewoon.
Daarna alles ombouwen, en klaar voor Daniel.

Daniel Norgren heeft naar mijn idee vorig jaar zonder pardon de beste schijf gemaakt in de Blues and Beyond Scene. Hij is afkomstig uit Zweden, maar af en toe denk je ook een beetje Russisch, want onze vriend verloochent zijn afkomst niet. Zijn stijl van nummers zijn volstrekt uniek, ook al hebben ze lijntjes naar Tom Waits, en ook Howlin’ Wolf.

Daniel Norgren

Je zou het kunnen noemen Tom Waits meets Wolf in het Oerwoud, want dat is wat je hoorde. Een dreigende ondertoon van gitaarlicks, gelardeerd met de stuwende basnoten, die het geheel iets onheilspellend geven.
De stem van Daniel is werkelijk ongekend mooi en intens. Mijn vurige wens is dan ook, dat hij snel een live album uit gaat brengen, want dit is klasse met een hele grote K.
Helaas was naar mijn idee de set veel te kort, maar dat kon ook niet anders, want de hoofdact mocht natuurlijk langer spelen.

De laatste act was het neusje van de zalm wat men voor deze avond in petto had. The Paladins in hun originele bezetting. De heren hebben in de afgelopen tig jaar een enorme status verworven, en laten zien dat je Blues prima kan vermengen met Rock & Roll en andersom. Dat lieten deze 3 heren dan ook in alles voorbij komen in een werkelijk wervelende show, waarin alle klassiekers werden gespeeld en veel bijval van het publiek kregen. De heren hadden er echt veel zin in, en het gromde, rockte, swingde alle kanten uit, met daar in visuele prestaties van gitarist en bassist, maar ook een zeer innemende drumsolo.
Dave Gonzales, is een waarlijke wizzard op de snaren, en of hij nou Haiwaiaans, Blues, Rock of iets anders doet, het is allemaal erg goed. Dan Thomas Yearsley is een entertainer op zich met al zijn kunsten vertoning met de Bass. Hij draait het grote monster rond alsof het niets is, en geen pose is hem te wild. Onze vriend is ook nog eens gezegend net als Dave met een prachtige stem.

The Paladins

The Paladins

The Paladins

Dan, ik noemde hem net al, de motor achter dit drietal, Brian Fahey op drums dus, en hoe! Wat een enorme passie, techniek, uithoudingsvermogen bezit deze man, fantastisch gewoon.
Even tussen de bedrijven door werd vermeld dat er naast de laatste cd Matador, nu ook een zeer bijzondere schijf was uit gebracht met held Hollywood Fats, wat een Live album is en zeker niet in je collectie mag ontbreken. Gelukkig had ik ze alle drie al, zowel het live spektakel, als de Live dvd en dan ook nog El Matador, die jaren geleden al uit kwam.

Een ding is zeker, deze band is niet voor niets geroemd door alle jaren heen, en ze leken zelfs heel erg dankbaar dat ze zoveel bewondering oogsten, en ik moet zeggen dat het ook meer dan terecht was.
Een opmerking dan toch wel: Het geluid had wel ietsje minder hard mogen zijn… Een zeer voldane gast van een zeer bijzondere Paradiso meeting.

The Paladins

The Paladins

The Paladins

Bekijk gehele FOTOALBUM >> (58 foto’s)

Links:
The Paladins : www.myspace.com/thepaladins
Daniel Norgren : www.myspace.com/danielnorgren
The Rhythm Chiefs : www.rhythmchiefs.nl


Ook op Blues Magazine ...