Kwadendamme BluesFestival 2009
weekend 8 – 9 mei 2009
met Eddy “The Chief” Clearwater ft. The Juke Joints, James Harman ft. Gene Taylor, Boo Boo Davis, Big Dez, Eamonn McCormack, Nine Below Zero, Coup de Grace, Reba Russel, Tia and the Patient Wolves, Bas Paardekooper & The Blew Crue, The Seatsniffers

Eddy The Chief Clearwater

17e Kwadendamme bluesfestival: uitverkocht! … en terecht !

Door: Mr.Mojo

Al weken hangt het foldertje op het prikbord , Ospel kon weg en Kwadendamme komt weer te voorschijn. Donderdag middag auto gepakt en gezakt ,wat cd’s extra in het zijvakje, tanken en op weg naar Zeeland. Veel mensen zullen denken waar in godsnaam ligt Kwadendamme vraag het aan een bluesliefhebber en hij weet het! Een dorp 8 a 900 inwoners? En dan word zo’n dorp ineens eenmaal zo groot ,alleen de blues gangers moeten het met minder plaats en minder toiletten doen. Maar dat hoort ook bij blues. Je vindt deze mensen langs de weg , in de berm op een speelveld , bij de boer, in de wei, in de auto, in de tent ,in de caravan ,e.d maar allemaal met het zelfde doel The BLUES , en vele met het bluesgevoel op de juiste plek! Na mijn tentje gezet te hebben kom ik terecht bij een groep mensen uit de contreien van Mill en Gassel toch niet echt in de buurt van Kwadendamme! Deze mensen stonden in 2005 nog zowat alleen op hun plekje. Waar je ook komt waar je ook gaat , steeds duiken dezelfde personen weer op . Er word geknikt , gekust , gehugd, en als het wat later word gezwetst.
Het is zo laat , en ik maak mij op om naar HET dorpscafé ,’s lands Welvaren, het enige cafe volgens mij , dat is overgenomen door de festivalgangers , die de kastelein laten zweten . Maar dat heet ondernemers risico! De flesjes Jupiler gaan als broodjes over de toonbank. Ook ik moet zeggen dat het een lekker biertje is , en neem er zoals altijd weer net een teveel. Achter in de zaal staat een jonge gast zijn gitaar op te warmen voor hun optreden , het is de gitarist van de Juke joint pimps uit Duitsland. Zijn maat de drummer die zijn drumstel helemaal gepimpt heeft , en er uitziet als een motor met zijspan komt er aangelopen en beginnen met een heftig setje gemixte Delta blues , deze band kreeg toch enkele mensen aan het dansen, normaal zie je alleen wat koppen op en neer gaan , en nekjes die wat knikken ! Nou de eerste avond kan al niet meer stuk ! geslaagd voor vele, ondanks de koppijn s’morgens.

Bas Paardekooper

Vrijdag 8 Mei
Als je wakker wordt , ruik je hier en daar al de koffie , en de eieren (uiteraard) met spek! De bodem wordt gelegd voor een lange avond, maar voor het zover is wordt er over alles en nog wat gepraat , bij het nuttigen van een roseetje , of een biertje, en er ontstaan weer connecties , je leert weer andere mensen kennen , en, je krijgt een dut van heb ik jouw daar, maar het hoort bij de BLUES. Wassen plassen en naar de grote tent waar Bas Paardekooper & the Blew Crue (NL)de aftrap doet , ik moet zeggen als je Bas ziet , lijkt het net Walter Trout in zijn jonge jaren ! Maar ook zijn gitaarspel en de energie die de band uitstraalt mag er zeker zijn, ook het kunstje van de toetsenist die boven op zijn toetsenbord kruipt, zonder er vanaf te mieteren , kort prachtige show . Het publiek laat ze niet zomaar weg gaan , en roept en fluit net zolang tot ze er weer staan, en waardig afgesloten!
Tia and the Patient Wolves (FR) hier lagen de meningen (wat trouwens altijd wel is ) uit elkaar de een vond het verrassend de ander wat minder , special guest , Keith Dunn (usa, wonend in Nederland) mondharmonica speler voegde toch weer net iets extra toe ,ik heb ze een keer gezien met Big Dave (BE) en toen had ik hetzelfde gevoel . Ook Tia en de band kreeg een warm applaus van een mooi (wil ik niet zeggen ) maar goed publiek!
Nine Below Zero (UK-IRL) Persoonlijk, en ongetwijfeld zullen er mensen zijn die het niet met me eens zijn ! vond ik het net iets te veel pop. Als opwarmer van een festival ,ja , want ze kunnen wel een feesje bouwen deze heren . Maar ze raakte mijn snaartje net niet!
Afwachten wat Big Dez (FR) doet . Chicago blues is zo een beetje de stijl die ze spelen ,maar op de een of andere manier ,(waarom is mij niet bekend ) liep het niet zo vlekkeloos , je zag de zanger dan weer met zijn vinger omhoog ,dan omlaag , naar de geluid man ,(die trouwens ook een compliment mag hebben!) Maar over het geheel van de set geen commentaar . De basspeler dacht hier anders over ,denk ik. Nog even een stempeltje halen ,en mijn consumptie kaart is vol! De plaskaart kan nog net! En met suizende oortjes weer terug naar mijn tentje, en mij neervlijde op mijn luchtbed dat nog op druk was!

Kwadendamme bluesfestival 2009Zaterdag 9 Mei
Na de nodige koffie en bodembedekkers , en andere Bourgondische versnaperingen,toch maar een ander t shirt aan ,deodorantje en weer op pad naar die grote tent alwaar Boo Boo Davis (USA) klaar zit op een oogverblindend krukje , met een harmonica standaartje van hetzelfde materiaal. Aan zijn bolle oogjes zie je dat hij in zijn schik is, en samen met Jan Mittendorp en John Gerritse , zetten ze een mooi stukje onvervalste mississippi delta ,bluesmuziekje neer ,dit allemaal onder toeziend oog van BOVEN! “Thank you Dave”!!
Coup de Grace, gewoon geweldig hoe deze band in elkaar steekt, ze voelen elkaar vlekkeloos aan , professionals . Zeer zeker als je het over onze “Jimmy Stringbreaker” (ik neem aan snarenbreaker en niet die andere strings) Ik heb eens naar zijn handen en vingers zitten kijken hoe vlug dit allemaal gaat , je word gewoon een beetje duizelig . Prachtig , goed strak ,tempo ,optreden .
James Harman ,en Gene Taylor (beide USA) die ongeveer hetzelfde postuur hebben ,en een brok ervaring uiteraard krijgt de mensen weer in beweging ,maar in een ander tempo als Coup de Grace. Zelfs een polonaise en een Gene Taylor die Wilfried Maes gaat meehelpen drummen. De Jump swing blues doet het nog heel goed bij het grote publiek , en daarom mogen de heren nogmaals het podium op voor een toegift ,en James en Gene mogen terug kijken naar een mooi optreden met een eveneens (mooi ) publiek.
Door het mooie weer is het buiten lekker druk zowel op de banken als voor het buitenpodium ,alwaar voor zaterdag twee optredens plaats vonden ,Rag Mama Rag (UK) als eerste , het optreden zo in de buitenlucht met erbij een LUISTEREND (dan pas doet het iets met je!) publiek! Dat zit ,staat en ligt te genieten van onvervalste country blues ,en zowel Asley en Deborah Dow lieten hun vingers glijden over de div snaarinstrumenten die ze bij zich hadden tot genot van velen! Maar toch ook zeer zeker verrassend vond ik Carolyn Wonderland & Band ook weer op de Juke joint stage. Wat een stem! Ik denk dat ze in Kwadendamme zeer zeker fans erbij heeft gekregen , mij zeker!
Samen met de jongeman met microfoon ,(die ook op zijn manier heeft genoten ) en anderen weer naar binnen waar de Seatsniffers (BE) al op een rij staan ,klaar om te exploderen . Hier staat ook een band die al geruime tijd bezig is ,en de rockabilly en tex mex ed uitstrooit over de steeds harder knikkende hoofden. Een mooie set van de sniffers, en als je wat af wilt vallen !! ga maar eens drummen !.
Reba Russell Band (USA) Een dijk van een stem ,nu al vind ik het jammer dat ik haar niet in de kerk kan zien , want als zij gospel gaat zingen in een kerk! Denk ik dat menigeen kippenvel krijgt. Enig minpuntje vond ik dat de gitarist te veel op de zijlijn werd geplaatst , met zijn prachtige gitaarsolo’s hoort hij toch zeer zeker bij de band ! net als de mondharmonica cq toetsenist.
Kwadendamme blues 2009Eddie the Chief Clearwater (USA)samen met The Juke Joints (NL) als dat maar goed gaat ! je kan je bijna niet meer bewegen voor aan het podium . Het staat vol als Peter Kempe en zijn Juke joints het publiek gaan opwarmen ,maar door het mooie programma en het goede publiek was het publiek al warm! En dan komt Eddie Clearwater in een Wow blauw pak ! maar het staat hem wel ! met zijn linkshandig gitaarspel en zijn stem ,maar zeer zeker ook met een dijk van een band achter zich zet Eddie de tent op zijn kop ,van links naar rechts , deze bijna vijfenzeventig jarige bluesman geeft aan dat je jong blijft bij deze muziek!! Ook Sonny Boy ,( die De stap toch maar neemt!! ) blaast op zijn Mississippi sax machine of zijn leven er van af hangt , Als je de bezetting van de cd west side strut bekijkt zie je daar namen op ,Lonnie en Ronnie Brooks -Billy Branche ea – Maar de Juke joints doen hier niet voor onder ! en halen alles uit Eddie , maar je zag hem genieten door zijn gezichts uitdrukkingen heen .Het is toch knap dat een artiest als Eddie Clearwater uit de states en de Juke joints maar even bij elkaar waren om te oefenen ,maar al heel snel van elkaar wisten dat dit ging lukken!! Ook de nieuwe bassist van de Juke Joints mag trots zijn dat hij samen met de andere bandleden een prachtig optreden neerzette ! en van alle toeschouwers een welverdiend applaus kregen.
Bij Eamon McCormack (irl) die ik ook had gezien in Cuijk begon bij mij de vermoeidheid parten te spelen , ik had al een vermoeden dat Eamon het podium zou verlaten om de achterste gelederen van de tent te laten weten dat je zelfs zonder snoertje kan spelen! Ook Eamon had er zin in ,en het grootste gros van aanwezigen bleef tot het einde .Behalve deze jongen die zelfs ook nog in zijn tentje kon meegenieten van deze rock gitarist. En dan denk je lekker de oogjes dicht! Maar dan heb je nog altijd enkele personen die volgens mij alleen komen voor een vrijgezellenfeestje ,en veel andere mensen hinderen in hun welverdiende slaap! Maar dit alles is ook blues!! Naar de gospel mis is mij niet gelukt ,maar nog in mijn hoofd de stem van Reba Russell is dit ongetwijfeld goed gekomen!!.

Rest mij alleen nog de organisatie, Peter Kempe, Kees Wielemakers , hun beide dames, maar ook de vele vrijwilligers , de mensen uit het dorp !! hartelijk te danken voor het mooie muzikale weekeinde wat niet alleen ik maar heel veel bluesmannen en vrouwen in Kwadendamme gehad hebben !! Hopelijk blijft het zoals het zo is . En ik zie jullie hopelijk weer terug allemaal op het 18e Kwaddendamme bluesfestival.

Foto Album

» KLIK HIER VOOR FOTO GALLERIE / DIASHOW VAN KWADENDAMME BLUES FESTIVAL 2009 !! «

Kwadendamme bluesfestival 2009


Ook op Blues Magazine ...