Gent Jazz Festival
met BB King en China Moses & Raphaël Lemonnier
Muziekcentrum de Bijloke, Gent (Belgie)
8 juli 2009

[kml_flashembed movie=”http://www.bluesxs.com/slideshows/20090708-gent-jazz-festival.swf” height=”400″ width=”550″ base=”.” /]

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen – in samenwerking met CultuurPodiumOnline.nl

De officiele opening op de Special Night van het Gent Jazz Festival 2009 wordt verricht door het jonge viertal Bender Banjax dat frisse hedendaagse jazz speelt waarbij het beroemde Second Miles Davis Quintet (met o.a. Herbie Hancock en Wayne Shorter) als inspirator geldt.
Bender Banjax heeft door het winnen van de Jong Jazz-talent Gent-wedstrijd een uitnodiging op dit prestigieuze meerdaagse festival verdient.

China Moses & Raphael Lemonnier

China Moses & Raphael Lemonnier

Om 20.30 uur is het showtime voor China Moses waarvan al eerder dit jaar werd beweerd dat zij de grote vocale belofte van Blue Note is. De dochter van Dee Dee Bridgewater heeft al een succesvolle tournee in Frankrijk achter de rug waar zij opende voor de daar immens populaire Raul Midón. Ze blijkt enorm verrast door de enthousiaste respons van het Gentse publiek al kan ze wel beticht worden van ‘crowd-pleasende’ maniertjes. In samenwerking met componist/pianist Raphaël Lemonnier heeft zij dit jaar het album ‘This One’s For Dinah’ opgenomen waarop aandacht wordt besteed aan de muzikale nalatenschap van Dinah Washington. China is afkomstig uit het hiphop- en R&B-milieu maar voelt zich helemaal thuis in het soulvolle jazz-oeuvre van Washington. Na een korte introductie van de band en ‘Fine Fine Daddy’volgt ‘Mad About The Boy’ dat tevens dient als geheugensteuntje voor diegenen die niet echt bekend zijn met haar werk. Zij krijgen eveneens een kijkje in het, bij vlagen, enerverende leven van Dinah met leuke anekdotes maar ook wordt er een greep gedaan in het Grote Songbook met ‘What Difference A Day Made’. Moses bekent haar verwoede pogingen om zelf iets te schrijven met als uiteindelijke resultaat het waardige eerbetoon ‘Dinah’s Blues’. Tijdens een prachtig ingetogen ‘Cry Me River’ horen we, hoe toepasselijk, de regen zachtjes neerkomen op de enorme feest-tent. Moses wordt in verlegenheid gebracht tijdens het ovationale slot-applaus waarna er een oprecht en welgemeend ‘My mama is never going to believe this’ volgt.

China Moses & Raphael Lemonnier

BB King

Het grote klapstuk van deze speciale Opening Night komt uit in de zwaargewichtklasse van de blues, heeft slechte knieën, zit nooit om een praatje verlegen, speelt nog altijd fantastisch gitaar en is nog steeds krachtig bij stem: Riley B. King, beter bekend als B.B. King betreedt als een echte koning onder oorverdovend gejuich het Gentse Jazzpodium. ‘The Thrill Is Here’ zei de presentator in de aankondiging en dat blijkt een absolute waarheid als de grootmeester zijn Lucille oppakt en zachtjes streelt. De al jaren niet meer verrassende maar nog altijd fascinerende King weet als geen ander het publiek te bespelen en te prikkelen: ‘Doe me een lol en doe alsof je het leuk vindt’. Het meest herkenbare uithangbord van de blues neemt voor de zoveelste maal afscheid van zijn publiek en deze keer doet hij dat in het kader van de One More Time European Tour. De door trompetist James Bolden geleide begeleidingsband, inclusief neef Walter op saxofoon, is zeer geroutineerd en weet de 83-jarige op te zwepen waar dat nodig is. Voor King is het echter niet genoeg en daarom wordt Belgisch trots Boogie ‘Paul Ambach’ Boy opgeroepen voor een toetsenpartij. Opwarmster China Moses wordt eveneens verzocht mee te doen maar die zit nog steeds hevig na te genieten van haar succesvolle optreden eerder op de avond. B.B. verhaalt over zijn ontmoetingen met Eric Clapton en de bekende graffiti in de stad. ‘What do you want to do next God?’ is de vraag aan Slowhand: ‘Key To The Highway’? Het publiek in Gent eet uit zijn hand, is dol-enthousiast want King is goed op dreef. Blind Lemon Jefferson’s ‘See That My Grave Is Kept Clean’, ook nog eens door Bob Dylan gedaan, wordt met veel theatrale emotie uitgevoerd maar wij zijn er volgend jaar gewoon weer bij als B.B. zijn Neverending Tour voortzet…

BB King

BB King

Setlist B.B. King
Strung Out Over You
Manhattan Blues
Two I Shot
B.B.King Theme Song
Let The Good Times Roll
Everyday I Have The Blues
Travelin’ Man
Sweet Little Angel
It’s My Own Fault Baby
Outside Help
One Kind Favor
When Love Comes To Town
Key To The Highway
Darling You Know I Love You
You Are My Sunshine
Rock Me Baby
Thrill Is Gone
Guess Who

BB King

Links
Gent Jazz Festival : www.gentjazz.com
Bender Banjax : www.benderbanjax.com
China Moses & Raphaël Lemonnier : www.myspace.com/chinamoses
B.B. King : www.bbking.com

BB King


Ook op Blues Magazine ...