Derek Trucks Band
North Sea Jazz Festival
Ahoy, Rotterdam
12 juli 2009

[kml_flashembed movie=”http://www.bluesxs.com/slideshows/20090712-derek-trucks.swf” height=”400″ width=”550″ base=”.” /]

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen

Nadat vrijdagavond zijn vrouw Susan Tedeschi een fijn optreden deed in het Haarlemse Patronaat (zie verslag) konden de Nederlandse fans eindelijk weer eens van Derek Trucks en zijn band genieten. Er diende echter wel een ticket voor het North Sea Jazz Festival te worden aangeschaft want Derek vulde daar met 150 andere artiesten het drie dagen durende programma. In de steriele, kille grote ‘Maas’-zaal van Ahoy waar voor de gelegenheid een podium aan de brede zijde stond opgesteld, klonken vanaf 16.00 uur ’s middags de warme klanken van The Derek Trucks Band die momenteel een ruim tien shows-durende tour in Europa doet waarbij vooral de grote festivals (o.a. Montreux Jazz, Blues Peer, Nice Jazz) worden aangedaan.

Derek Trucks

Derek Trucks

De show opende met ‘Soul Serenade’ en uiteraard werd aandacht besteed aan het laatste album ‘Already Free’ waarvan het met gospel doorweekte ‘Sweet Inspiration’ maar vooral het ruigere bluesy ‘Down In The Flood’ van Bob Dylan op veel bijval konden rekenen.
Trucks realiseerde zich goed dat het North Sea Jazz een festival is voor fijnproevers dus nam hij, hoewel er slechts één uur gespeeld kon worden, ruimschoots de tijd om er eens lekker op los te soleren. Vooral het slide-werk, toch het handelsmerk van de introverte Trucks klonk weer fenomenaal.

Derek Trucks

Speciale vermelding verdient zanger Mike Mattison die, evenals Trucks, qua presentatie niet de meest opwindende verschijning is maar gezegend blijkt met een warme, soulvolle blues-strot waarmee hij, zij het gedoseerd, enorm gevoelige uithalen produceert. Het beste voorbeeld hiervan is dan ook de bloedstollend mooie uitvoering van afsluiter ‘Key To The Highway’!

Derek Trucks

Derek Trucks

Hoewel percussionist Count M’Butu niet altijd van de partij is bij de optredens blijkt zijn aanwezigheid geen overbodige en krijgt het muzikale pallet door gebruik van de congas net even meer kleur. Juist zijn bijdragen doen de band moeiteloos omschakelen van blues naar gospel, soul, jazz of zelfs latin. Kofi Burbridge wisselt het toetsenwerk af met dwarsfluit en als de band vervolgens tien minuten op de Jeff Beck-toer gaat is ineens duidelijk dat deze band meer dan terecht op het North Sea Jazz Festival geprogrammeerd staat.

Derek Trucks

Derek Trucks

Derek Trucks

Website Derek Trucks : www.derektrucks.com


Ook op Blues Magazine ...