Tony Joe White
support: Erwin Nyhoff (The Prodigal Son)
De Lantaarn, Hellendoorn
zondag 9 november 2008

Tony Joe White @ Lantaarn, Hellendoorn, NL

Tekst en foto’s : Marco van Rooijen / BluesMagazine.nl

Zo’n 40 jaar gaat Tony Joe White al mee. Sinds zijn eerste hit ‘Polk Salad Annie’ in 1969 creeert hij zijn eigen ‘Swampy Blues’ sound, wat een geluid en sfeer heeft alsof het rechtstreeks uit de moerassen van de zuidelijke staten van de VS komt. Deze hit werd opgevold door Brook Benton’s versie van ‘Rainy Night in Georgia’. En in 1989 scoorde Tina Turner een dikke hit met Tony Joe White’s ‘Steamy Windows’. De man heeft zowat voor iedereen in de rock- en blueswereld nummers geschreven: van Elvis, langs Roy Orbisson, naar Tina Turner dus.

Tony Joe White @ Lantaarn, Hellendoorn, NL

Inmiddels wel al veel CD’s van Tony Joe White geluisterd maar helaas was het er tot nu toe nooit van gekomen om de man in levende lijve te mogen aanschouwen. Na het horen van zijn laatse release “Deep Cuts” en het zien van zijn tour data wist ik het zeker dat het er nu moest van komen. Op dit nieuwe album verrast Swamp Soul Legend Tony Joe White ons compleet met zeer vernieuwende versies van classics als ‘Willie And Laura Mea Jones’, ‘High Sherrif Of Calhoun County’, ‘Roosevelt And Ira Lee’ en ‘Soul Francisco’. The Swamp Fox klinkt hierop puur, ruig en ongepolijst! Vette beats en diep diep wah wah gitaarwerk. Funky, dirty en super vet. En dan die stem… Tony Joe rules.
In eerste instantie had ik het optreden van Paradiso op donderdag 6 november in de planning maar door allerlei omstandigheden niet van gekomen dus zondags afgereisd naar het altijd gezellige, gemoedelijke Hellendoorn waar de legendarische Amerikaanse singer-songwriter en gitarist optrad in concertzaal De Lantaarn. Achteraf gezien een goede keuze daar ik in de wandelgangen van mensen had gehoord dat het concert in Paradiso vooral saai geweest zou zijn… Nou dit was in Hellendoorn afgelopen zondagavond 9 november 2008 naar mijn mening geheel anders. Wat een geluid, heerlijk dat gitaar werk en die donkere stem. Geweldig! Tony Joe White had er zin in en vroeg zelfs nog om verzoekjes uit het publiek. Uiteraard ontbraken zijn bekende nummers als ‘Undercover Agent For The Blues’, ‘Steamy Windows’ en ‘Rainy Night In Georgia’ deze avond niet.

Tony Joe White @ Lantaarn, Hellendoorn, NL

Tony Joe White @ Lantaarn, Hellendoorn, NL

Het voorprogramma van deze avond werd verzorgd door Erwin Nyhoff. Erwin is voornamelijk bekend van The Prodigal Sons die de Nederlandse en buitenlandse muziekscene verraste met spetterende platen en optredens in de jaren ’90. Erwin was te zien op Pinkpop en scoorde hits met o.a. ‘You still think’ welke hij ook vanavond in Hellendoorn solo en op acoustisch gitaar vertolkte.
Erwin was zeer vereert dat hij mocht openen voor Tony Joe White in De Lantaarn. Zoals sommigen zich misschien nog herinneren heeft Erwin met The Prodigal Sons al eens met Tony opgetreden in Paradiso, destijds gefilmd door de Vara (Leo Blokhuis en Jan Douwe Kroeske). Ze hebben toen een paar van Tony’s geweldige classics mogen begeleiden en zingen.

Erwin Nyhoff @ Lantaarn, Hellendoorn, NL

Erwin Nyhoff @ Lantaarn, Hellendoorn, NL

Hierbij een fotoverslag van Tony Joe White en Erwin Nyhoff in De Lantaarn, Hellendoorn op zondag 9 november 2008.

Website Tony Joe White : www.tonyjoewhite.com
Website Erwin Nyhoff : www.erwinnyhoff.nl


Ook op Blues Magazine ...