Steve Winwood
vrijdag 17 oktober 2008
Ancienne Belgique (AB), Brussel, België

Steve Winwood @ AB, Brussel

Tekst : GdV , Foto’s : Marco van Rooijen / BluesMagazine.nl

De inmiddels 60-jarige Steve Winwood speelde al op zijn 15e in de Spencer Davis Group. In 1967 richtte hij samen met Chris Wood, Jim Capaldi en Dave Mason de band Traffic op. In 1969 vormde hij samen met Eric Clapton, Ginger Baker en Rick Grech Blind Faith. Nadat Traffic na een hereniging begin jaren zeventig weer uit elkaar ging, heeft Steve Winwood zijn carriere solo voortgezet. Hij heeft met bluesgrootheden als John Lee Hooker en Muddy Waters gespeeld, en op het album “Electric Ladyland” van Jimi Hendrix is Winwood te horen op “Voodoo Chile”. In 2008 heeft hij zijn meest recente solo cd uitgebracht, “Nine Lives”.

Omdat Steve Winwood helaas Nederland niet in zijn tourschema had opgenomen, zijn we op 17 oktober naar het Ancienne Belgique in Brussel gegaan. Dit is een relatief kleine zaal, er kunnen maximaal 2000 mensen in. En de sfeer was fantastisch!

Tijdens het concert bracht Steve songs uit zijn gehele carriere ten gehore: de opener was “Different Light” van de solo cd “About Time” (2003). Hierna volgde het door het publiek enthousiast ontvangen “I’m A Man” (Spencer Davis Group). Van de laatste cd “Nine Lives” werden “Hungry man”, het rustige jazzy “Fly” met de meesterlijk klarinetsolo van Paul Booth, het door de percussie en het gitaarwerk van Jose Neto latijns amerikaans aandoende “At Times We Do Forget” en “Dirty City” gespeeld. Op de cd speelt Eric clapton de laatste solo op “Dirty City”. Deze solo van Clapton is grandioos, maar Steve Winwood laat zien dat hij op de gitaar zeker niet onder doet voor Eric Clapton!

Uit het Blind Faith tijdperk werd het nummer “Can’t Find My Way Home” gespeeld, met Steve op gitaar. Traffic was onder andere vertegenwoordigd met “Low Spark of High Heeled Boys”, “Empty Pages” en “Light Up or Leave Me Alone”. Tijdens deze laatste song, die bijna 19 minuten duurde, kregen de bandleden uitgebreid de kans om hun eigen solos te doen.

De grote hit uit de jaren tachtig van het album “Back in the High Life”, “Higher Love”, werd erg enthousiast door het publiek ontvangen.

Het concert werd afgesloten met 2 songs als toegift, de eerste was het “Dear Mr Fantasy” met alleen Steve op gitaar, Paul Booth op orgel en Richard Bailey op drums. En wederom was het gitaarwerk van Steve Winwood fantastisch! Het laatste nummer was de Spencer Davis Group song “Gimme Some Lovin'” waarin Steve zich helemaal kon uitleven op de Hammond Orgel! Al met al een zeer geslaagd concert met uitstekende muzikanten!

Steve Winwood @ AB, Brussel

Band:

Steve Winwood (orgel, gitaar en zang)
Richard Bailey (drums)
Karl van den Bosh (percussie)
Jose Neto (gitaar)
Paul Booth (sax, fluit en orgel)

Setlist:

01 Different Light
02 I’m a Man
03 Hungry Man
04 Can’t Find My Way Home
05 Dirty City
06 Fly
07 At Times We Do Forget
08 Light Up or Leave Me Alone
09 Low Spark of High Heeled Boys
10 Empty Pages
11 Higher Love
12 Dear Mr Fantasy
13 Gimme Some Lovin’

Steve Winwood @ AB, Brussel

Steve Winwood @ AB, Brussel

Steve Winwood @ AB, Brussel

Steve Winwood @ AB, Brussel

Steve Winwood @ AB, Brussel

Website Steve Winwood : www.stevewinwood.com


Ook op Blues Magazine ...