Luka Bloom & Friends
Tivoli – Oude Gracht, Utrecht
Donderdag 5 maart 2009

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen

Luka Bloom

Luka Bloom

Het podium verraadt het eigenlijk al een beetje wanneer wij de zaal binnenlopen van het lang niet uitverkochte Tivoli. De Ierse singer-/songwriter Luka Bloom (echte naam Barry Moore) gaat het vanavond anders aanpakken en heeft daarvoor de hulp ingeroepen van enkele muziek-vrienden. Het optreden van vanavond komt voort uit het feit dat Bloom enorm veel plezier beleefde aan het opnemen van zijn laatste album ‘Eleven Songs’ met deze heren. De sympathieke Bloom, die met het album ‘Riverside’ uit 1990 de basis legde voor een langdurige en innige relatie met ons land, lijkt het hier altijd enorm naar zijn zin te hebben. ‘Jullie zijn het land waar ik voor het eerst het publiek met een andere taal mijn liedjes hoorde zingen’. Vervolgens kondigt hij zichzelf aan als support-act van zijn eigen optreden. De akoestische gitaar klinkt zoals altijd krachtig en vol van dynamiek. Bloom’s stem lijkt aanvankelijk iets te haperen maar herstelt zich spoedig en zal tot einde toe geen problemen kennen. Er is een groot wederzijds respect waar te nemen tussen Bloom en zijn fans. Iets wat tegenwoordig, vooral bij akoestische optredens, steeds vaker een zeldzaamheid lijkt. Het ‘voorprogramma’ zal een uur duren maar met hoogtepunten als ‘Pablo’ of het instrumentale ‘Te Adoro’ vliegt de tijd. Dylan’s ‘Make You Feel My Love’ is weer actueel door de succesvolle uitvoering van Adele en ‘Everyman’, dat wordt opgedragen aan een overleden vriend, is ronduit indrukwekkend te noemen.

Luka Bloom

Luka Bloom

Luka Bloom

Na een break van een kwartier gaan we kennismaken met de begeleiders van Luka:
Joe Csibi op contrabas, Conor Byrne op dwarsfluit en de wellicht meest aansprekende van het drietal nl. Dave Hingerty op drums die het podium al eens deelde met Josh Ritter, The Frames en The Corrs. Hoewel Bloom slechts met gitaar en stem de aandacht moeiteloos weet vast te houden vormt het toevoegen van de band een prettige aanvulling op het toch al uitstekende geluid. Het zijn er dan ook de muzikanten niet naar om de spierballen te tonen met hun technische vaardigheden maar juist de bescheiden opstelling en ingetogenheid maakt dit alles tot een zeer sterk optreden. ‘Sunny Sailor Boy’ van Waterboys’ Mike Scott wordt samen met het publiek naar een hoogtepunt gebracht.
‘I Am Not at War With Anyone’ werd bij zijn laatste optreden in Paradiso nog opgedragen aan Obama met de wens dat hij zich wel aan zijn beloften zou houden. Bloom belooft ons na ‘The Acoustic Motorbike’, waarin hij bekend op de fiets naar Tivoli te zijn gereden, en ‘See You Soon’ snel weer terug te zien.

Luka Bloom

Luka Bloom

Foto album

Klik op een foto om de grotere versie te bekijken. Popup scherm verschijnt dan waarna u ook verder kunt ‘bladeren’ door de foto’s via de pijltjes toetsen …


Ook op Blues Magazine ...