Joe Bonamassa
support: Joep Pelt
Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht
donderdag 13 november 2008

Joe Bonamassa @ Vredenburg, Utrecht, NL

Tekst : André Wittebroek , Foto’s : Marco van Rooijen / BluesMagazine.nl

Afgelopen donderdagavond 13 november ’08 speelde Joe Bonamassa met zijn uitstekende band een grandioos concert voor een totaal, met 1548 plaatsen, uitverkocht Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht.
Toen we hem jaren geleden de eerste keren zagen in bijv. De Noot in Amersfoort of Der Schwarze Adler in Duitsland speelde hij nog voor een 150-200 man! Wel altijd uitverkocht!
Het tekent de razendsnelle ontwikkeling die hij doormaakt in slechts enkele jaren tijd en absoluut terecht. Hij is druk bezig de grootste bluesgitarist van onze tijd te worden maar wat hij volgens mij al is. Dit concert heeft het alleen maar bevestigd!

Joe Bonamassa @ Vredenburg, Utrecht, NL

Joe en band hadden er zin in vanavond ondanks het feit dat Joe en de hele band de griep hebben gehad en zelfs 2 Engelse shows moesten afgelasten. Dit was de 2de na de griep en helemaal hersteld waren ze nog niet, maar daar was niets van te merken. Klasse!!

Wat mij direct opviel was de metamorfose die Joe heeft ondergaan. Hij is afgevallen, de haren anders en ziet er vlotter uit en dat uit zich ook in zijn gedrag op het podium. Van een verlegen jongeman, die brilliant gitaar speelt heeft hij zich ontwikkeld tot een levendige, meer contact met het publiek hebbende, entertainer. Zijn gitaarspel is brilliant gebleven, blues, bluesrock met uitstapjes naar rock, jazz en zelfs hardrock met daarbij die sterk ontwikkelde stem. Vroeger durfde hij het zingen niet echt aan, was er onzeker over, nu overtuigt hij ermee!

De klasse van Joe is dat hij werkelijk alle stylen kan spelen ,maar nu zijn eigen stijl gevonden heeft en dat zijn de grootsten!!

Joe Bonamassa @ Vredenburg, Utrecht, NL

Men begon de show met het nummer “Ballad of John Henry”, het titelnummer van zijn nieuwste CD die in februari ’09 uitkomt. Een strak, heavy nummer met zware riffs.
Daarna “Bridge to Better Days” en het geweldige “So Many Roads”, een ongekend mooie slow blues met een al even geweldige solo… en die klankkleur, kippenvel. Via zijn classic “Mountain Time” met intro India was “Another Kind of Love” aan de beurt, lekker fel en strak.
Toen kwam “Sloe Gin” met het beste intro ooit gehoord. Zo gevoelig, zo intens, niet te beschrijven zo mooi. Tranen in de ogen, was niet het enige, en rillingen over de rug. Geweldig!

Joe had ook iets totaal nieuws in zijn show: The Theremine. Een apparaatje wat ik nog nooit gezien had. Het werkt als volgt: Een klein kastje met een antenne erop. De antenne volgt de bewegingen van de handen of de gitaar. Het geluid kan men sturen door de handen hoger – lager of dichterbij -verderaf te bewegen. Je moet het gedoseerd gebruiken anders wordt het snel teveel van het goede. Joe gebruikte het in 2 nummers, Sloe Gin en Just Got Paid. Het voegde enkele speciale effecten aan het geluidsbeeld toe! Verrassend!!
Het blijkt dat dit apparaatje al rond 1920 is uitgevonden en enkele keren eerder is gebruikt: Good Vibrations van de Beach Boys begint ermee en Led Zeppelin gebruikte het in de 1975 tour. Was mij allemaal niet bekend, nu wel!

Joe Bonamassa @ Vredenburg, Utrecht, NL

Na “Sloe Gin” kwam het nieuwe nummer “The Great Flood” een heerlijke blues met prima zang.
“Your Funeral My Trial” volgde met stevige rock en power en paste mooi tussen het vorige en volgende nummer “Blues de Luxe” in. Joe heeft deze fantastische bluessong, een van mijn favorieten weer op de setlist staan, tot plezier van velen, hoorde ik.

Het puur akoestische “Woke up Dreaming” blies iedereen weer van de stoel. Joe alleen met gitaar 10 minuten op het podium en de zaal plat.
Men besloot de show met het ZZ Top nummer “Just got Paid”. Een klapper, puur gitaargeweld ala Led Zeppelin in hun beste dagen. Wat een power en klasse. Een heerlijk nummer om los te gaan en de zaal deed dat dan ook.

Joe Bonamassa @ Vredenburg, Utrecht, NL

Toen kwamen als toegift “One of These Days”, heerlijk vlot rhythmisch akoestisch en als laatste het o zo gevoelige “Asking Around for You” en toen …….. helaas afgelopen.

Wat blijft is de herinnering aan een geweldig concert wat na afloop iedereen die ik sprak bevestigde.

Een prachtavond.

De band:
Joe Bonamassa – gitaar en zang
Carmine Rojas – basgitaar
Rick Mellick – toetsen en zang
Bogie Bowles – drums

Voor mensen die Joe nog willen zien deze tour kan dat alleen nog in Osnabrueck, Duistland (50 km. achter Enschede) op 3 december. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Alle andere shows zijn uitverkocht.

Op 4 december a.s. komt Joe Bonamassa nog naar Scholengemeenschap De Driemark in Winterswijk in het kader van het Blues in the Schools Program. Een even uniek als zeldzaam moment! Meer hierover via de volgende link:
https://bluesmagazine.nl/joe-bonamassa-winterswijk-blues-in-the-schools

Joe Bonamassa @ Vredenburg, Utrecht, NL

Joe Bonamassa @ Vredenburg, Utrecht, NL

Hierbij het fotoverslag van Joe Bonamassa en support Joep Pelt in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht op donderdag 13 november 2008.

Website Joep Pelt : www.joeppelt.net
Website Joe Bonamassa : www.jbonamassa.com


Klik op een foto om de grotere versie te bekijken. Popup scherm verschijnt dan waarna u ook verder kunt ‘bladeren’ door de foto’s via de pijltjes toetsen …


Ook op Blues Magazine ...