James Blood Ulmer & Black Rock Trio
013, Tilburg
maandag 26 januari 2009

Tekst: John Maes | Foto’s: Marco van Rooijen

James Blood Ulmer

Lekkere mix met James Blood Ulmer

Bonkende Funk, Delta Blues en vooral Free Jazz was de hutspot aan muzikale varieteiten wat het publiek in de kleine zaal van 013 kreeg voorgeschoteld op maandagavond 26 januari. James Blood Ulmer net overgekomen uit ‘downunder’ waar hij o.a twee maal in Sydney met zijn trio optrad. Naast Ulmer op guiter, zang en dwarsfluit bestaat de band uit bassist Mark E. Peterson en drummer Grant Calvin. De sterke en goed geoliede ritmesectie zorgde voor een stevig fundament voor de boomlange grootmeester uit Pittsburg.

James Blood Ulmer

De muziek van Ulmer is niet duidelijk in een categorie te definieren. Het is duidelijk dat de man diverse invloeden en stijlen mixed en beinvloed is door jazzgiganten Art Blakey en Ornette Coleman, waar hij in het begin van zijn muziekcarriere mee samenspeelde. Deze free jazz stijl domineerde het optreden in Tilburg. Zijn bluesnummers boden aan de ritmesectie de ruimte en gelegenheid om er op los te improviseren en daardoor ontstond een lekkere mix van blues, funk en free jazz. Ulmer’s guitarspel is niet hoogstaand of snel, maar wel apart en uitzonderlijk. Een geluid wat je meteen herkend en kunt typeren als de ‘bloodstyle’. Af en toe lijkt het een beetje op Vernon Reid of Hendrix met wat ‘Jan Akkerman’ gepriegel er door heen. Zijn zang is ook zeer herkenbaar en uniek. Hij zingt een een vibrerende rauwe trillende stem en verstaanbaar is hij zelden, maar wel prettig en aangenaam. Interactie met het publiek was er nauwelijks. James had slechts af en toe een onderonsje met zijn medemuzikanten en daar bleef het bij. Drummer Grant Calvin mocht een drumsolo wegeven, die toch wel zeer bijzonder was door de combinatie met zijn gejodel en gezang. Bassist Peterson liet meerdere malen blijken vooral uit de funkhoek afkomstig te zijn met zijn ‘slaptechniek’. Na anderhalf uur genoten te hebben van deze diversisteit sloot de band af met een stevige cover van Little Red Rooster. Spijtig genoeg speelde hij geen enkel nummer van zijn op de Katrinaramp geinspireerde laatste cd ‘Bad Blood in the City’. Na afloop was er alleen wat merchandise verkrijgbaar van drummer Grant Calvin die door hem zelf gebrande ceedeetjes aan de man probeerde te brengen. Duidelijk een jongen die dat ook al veel op straat en in jukejoints gedaan heeft.

James Blood Ulmer

Links
James Blood Ulmer (My Space) : www.myspace.com/jamesbloodulmer
James Blood Ulmer : www.hyenarecords.com/jamesbloodulmer

Klik op een foto om de grotere versie te bekijken. Popup scherm verschijnt dan waarna u ook verder kunt ‘bladeren’ door de foto’s via de pijltjes toetsen …


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.