The Big Chris Barber Band
Leidse Jazzweek
Four Reasons, Leiden
zaterdag 17 januari 2009

The Big Chris Barber Band

Tekst: Richard van der Horst , Foto’s: Marco van Rooijen

Voor degene die het nog niet wist: The Big Chris Barber band is op verschillende punten een bijzondere band! Daarom is een vrij uitgebreide beschrijving van het optreden van zaterdagavond 17 januari 2009 wel op zijn plaats…

Deze 11-koppige band van voornamelijk Britse muzikanten heeft een optreden gegeven in Four Reasons dat de “opwarmer” voor de Leidse Jazz week is. Deze week begint dit jaar officieel op 21 januari. Het is een band die volgens programmeur Martin Rohde voor 2009 zo ongeveer volgeboekt zit en waar al meerdere keren naar gevraagd was om die te horen spelen.
De hoofdmoot van deze band bestaat uit een dikke blazerssectie van maar liefst 7 personen. Daarnaast wordt er ook op drums, bas, banjo en akoestisch- en elektrisch gitaar gespeeld.
Het meest bijzondere van deze band is dat de bandleider Chris Barber, sinds de oprichting in de vijftiger jaren, nog steeds het stralende middelpunt is van dit soepel spelende collectief!

The Big Chris Barber Band

The Big Chris Barber Band

De aimabele, gedreven 78-jarige trombonist is in opperbeste stemming en praat tussen de nummers van de uitgebreide speellijst het publiek maar wat graag bij. Naast meer basale feiten als de oorsprong en titel omschrijft hij ook regelmatig in korte kernwoorden hoe de muziek geplaatst kan worden in een breder perspectief en wat hij er zelf van vindt. Het merendeel van de gespeelde nummers is geschreven/ontstaan voor de tweede wereldoorlog. Er worden (over) bekende klassiekers gespeeld (bv “O when the saints”, ”Bourbon street parade”, “Petite fleur”, en “Ice cream”), een negro spiritual “precious Lord take my hand” en enkele typische nummers waarmee hij in de jaren vijftig bekend geworden is. Hij omschrijft die zelf als “very basic New Orleans repertoire”. Deze nummers zullen voor een zeer groot deel van het publiek van de volle zaal waarschijnlijk bekende muziek uit hun jeugd zijn: het merendeel van het publiek is vijftig plus. Sommige bezoekers zijn speciaal uit Duitsland en Engeland overgekomen.
Tot de favorieten van Chris Barber en de band behoren de veel complexere, vaak snelle, nummers die van Duke Ellington afkomstig zijn en die hij omschrijft als “a lovely sound” (bv “Hot and Povered”, Jungle Nights in Harlem”). Ook het zeer swingende “Merry go round” en “What you gonna do?” zijn nummers met harmonieuze arrangementen die het podium af komen “buitelen”. Regelmatig staat Chris Barber nog wat na te hijgen terwijl hij alweer iets te vertellen heeft over de muziek die hij als “harmony and melody” typeert.

The Big Chris Barber Band

The Big Chris Barber Band

Heeft deze muziek dan wel met blues muziek te maken en past het wel op bluesmagazine.nl ?
Daar zit ‘m nu net de kneep: deze muziek heeft daar juist van alles mee te maken. De gespeelde nummers als “The spell of the blues”, “The rent party blues”, “The wild cat blues”, “The C jam blues” zijn op deze avond misschien niet allemaal de beste voorbeelden van nummers met een vaak wat zwaarmoedige atmosfeer. In het repertoire van de Big Chris Barber band is echter ook “The devaluation blues” aanwezig dat ontstaan is in de economische recessie uit de 30-er jaren. Een treffender voorbeeld van op blazers gebaseerde blues muziek is er haast niet te beluisteren!
Daarnaast speelt Chris Barber eind jaren ’50 een zeer belangrijke rol in de start van de Engelse bluesscene getuige de vorig jaar verschenen prachtige 3-CD serie “Chris Barber Presents…The Blues Legacy: Lost & Found”.

The Big Chris Barber Band

The Big Chris Barber Band

Ten slotte dan nog het antwoord op de vraag of deze op en top “british gentleman” er wel eens aan denkt om misschien eens te stoppen met spelen? Met de typische Britse humor vertelde hij dat hij die vraag ongeveer 1x per maand krijgt waarop hij is gaan antwoorden ”I can’t stop, it’s too late”. In de prima locatie Four Reasons te Leiden was het genieten!

The Big Chris Barber Band

The Big Chris Barber Band

The Big Chris Barber Band

Website Leidse Jazzweek : www.leidsejazzweek.nl
Website The Big Chris Barber Band : www.chrisbarber.net

Klik op een foto om de grotere versie te bekijken. Popup scherm verschijnt dan waarna u ook verder kunt ‘bladeren’ door de foto’s via de pijltjes toetsen …


Ook op Blues Magazine ...