BUDDY WHITTINGTON BAND
Support-act: CB Blues Band
Zoetermeer, De Boerderij
donderdag 4 Juni 2009

Buddy Whittington

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Marco van Rooijen

Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer wordt voor blues-liefhebbers steeds interessanter maar waar de artiesten de locatie blindelings weten te vinden schittert het publiek door afwezigheid… Zo viel eerder deze week te genieten van John Mayall en zijn Bluesbreakers (werd overigens wel goed bezocht) en hadden we daarvoor een optreden van The Snowy White Bluesproject. Vanavond dus, toeval of niet, een ex-protegé van eerstgenoemde nl. Buddy Whittington met zijn band.

Buddy Whittington

Mayall zou indertijd Whittington eens bestempelen als de beste gitarist die hij ooit heeft gehad maar dat schijnt eerder over zowel Mick Taylor als Eric Clapton te zijn beweerd. Slechts een paar honderd bezoekers wilden dit gegeven daadwerkelijk verifiëren maar werden in afwachting daarvan bijzonder prettig ‘opgewarmd’ door de CB Blues Band o.l.v. zanger/bassist Cees Borgers. De set-list van dit trio klinkt redelijk bekend in de oren maar het gaat te ver om deze ervaren mannen als een cover-band af te doen. Daarvoor is het gebodene kwalitatief gewoonweg te sterk. Wat te denken van John Lee Hooker’s ‘Boom Boom’ of een stevige uitvoering van ‘You’re Humbuggin’ Me’. Met Rob Lauwers op drums krijgen de nummers een stevige boost zoals goed te horen is in Bo Diddley’s ‘Mona’. Navraag leert dat Link Wray ook eens gebruik maakte van zijn diensten. Er wordt naast een flinke portie blues, surf en rock gespeeld tot dat uiteindelijk uit de coulissen het sein komt om ‘plaats te maken’ voor de hoofd-act.

CB Blues Band

Dat ‘plaatsmaken’ kunnen we gerust letterlijk nemen want ‘Everything is bigger in Texas’ en Buddy Whittington is daar met zijn kolossale verschijning een goed voorbeeld van. De Texaan heeft John Mayall bijgestaan van 1993 tot 2008 en is zodoende te bewonderen in het verjaardagsfeestje wat Mayall vierde in Liverpool (verschenen op dvd als ’70th Birthday Concert’ uit 2005 met onder meer ook Eric Clapton, Mick Taylor, Chris Barber).

Buddy Whittington

Buddy Whittington

Met een verwijzing naar zijn uitstekende begeleiders die we kennen uit Peter Green’s Splinter Group speelt Whittington ‘Pay The Band’ van zijn gelijknamige solo-album. De gemoedelijke reus Buddy heeft het ondanks de magere opkomst prima naar zijn zin en is verheugd drummer Steve achter zich te zien aangezien Gary Moore ook interesse zou hebben om hem in zijn band in te lijven. Het album wordt in zijn geheel voorgeschoteld en Whittington laat zien behalve een begenadigd gitarist ook een goede zanger te zijn. Freddie King’s ‘I Love You More Everyday’ wordt op de juiste manier gebracht en doet het origineel gepaste eer aan. Opvallend is toch het ‘Texas-gehalte’ want behalve een tribute in ‘Steve Rave On’ wordt, na een korte break, in de tweede set een bloedstollende, 11 minuten durende ‘Sure Got Cold After The Rain Fell’ van ZZ Top ten gehore gebracht. Aangezien Whittington dus eigenlijk één album heeft uitgebracht is hij noodgedwongen om ook uit anderman’s oeuvre te putten zoals daar zijn Walter “Wolfman” Washington, Delbert McClinton, Gov’t Mule’s ‘Way Down’ of een eveneens waanzinnige ‘Help Me Through The Day’ van The King of the Blues nl. de zojuist genoemde Freddie. Beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen moet Buddy hebben gedacht maar wanneer er op deze zorgvuldige wijze met dit materiaal wordt omgegaan mag Whittington er wat ons betreft eindeloos lekker op los jatten.

Buddy Whittington

Buddy Whittington

Buddy Whittington

Buddy Whittington

Links

Buddy Whittington : www.buddywhittington.com
CB Blues Band : www.filippo.speedxs.nl
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer : www.cultuurpodiumboerderij.nl

Buddy Whittington


Ook op Blues Magazine ...