Booker T and The MG’s
Effenaar, Eindhoven
Vrijdag 20 maart 2009

Tekst : Rob van Elst | Foto’s : Marco van Rooijen

Booker T and The MG's

In een goed gevulde zaal (ca. 800 personen) van de Effenaar in Eindhoven maakte Booker T and The MG’s een relaxte indruk bij hun opkomst. Ze begonnen rustig aan een concert dat uiteindelijk 75 minuten zou duren. In totaal werden er 13 nummers gespeeld. Alle nummers waarmee Booker T and The MG’s bekend zijn geworden, zijn instrumentaaltjes.

Booker T and The MG's

In het verleden heb ik Booker T Jones aan de slag gezien als begeleidingsband van Neil Young. Nu is tijd voor zijn eigen werk samen met The Mg’s. De onontbeerlijke zang wordt nergens gemist. Het is het bekende orgelgeluid dat de rol van de zang op zich neemt. Booker T wordt vergezeld door Steve Cropper, Donald “Duck” Dunn en Steve Potts op drums. Steve Cropper en Donald Dunn vormde samen met Matt Guitar Murphy de backbone van de Blues brothers. Er staat nogal wat aan blues en soul ervaring op dat podium en dat laat zich ook terug zien en horen in hun spel.

Booker T and The MG's

De opbouw van de show is prima. Het rockte waar het rocken moest, het swingde waar het swingen moest en had de soul waar de soul moest zitten. Het geluid van de hele show is prima uitgebalanceerd. Aan het begin enkele oudjes uit de zestiger en zeventiger jaren. En langzaam wordt toegewerkt naar de nummers waar eigenlijk iedereen voor gekomen is. In het nummer Soul Limbo is er plek voor een lekkere lange ouderwetse drumsolo die net niet te lang duurt. Een prachtige versie van Summertime. De zaal gaat helemaal los bij Green onions en dat volkomen terecht. Het wordt stevig en lekker soulfull en bluezy gebracht. Daarna nog Hang e m High en uiteraard Time is Tight. Dit is het ultieme zendpiraat nummer.

Booker T and The MG's

Gelukkig zetten de heren er een prima uitgesponnen en mooi opgebouwd versie ervan neer. Er wordt weinig gesproken en de aankondiging zijn zeer sober van aard, maar de muziek heeft het hier voor het zeggen. Steve Cropper geeft het publiek nog een compliment door te zeggen “They told me this a partycrowd, we’re gonne play all night long”. Nou ja dat all night long is dus uiteindelijk 5 kwartier. Binnen een uur is het al afscheid nemen geblazen en de heren nemen alle tijd alle LP hoezen die ze onder hun neus geduwd krijgen te tekenen. Het zijn er opvallend veel, maar er bleek een LP hoezen show na afloop in de Effenaar te zijn, ja en als je dan toch de gelegenheid krijgt om deze door een aantal legendes te laten signeren grijp je hem met beide handen aan. Gelukkig zit er nog een toegift in en na twee nummers is het uiteindelijk uit en over. Voor velen veel te vroeg maar wat er gebracht was van grote klasse en hoog muzikaal niveau.

Booker T and The MG's

Een interview met Booker T & The MG’s is te lezen op de website van De Pers, zie:
www.depers.nl/cultuur/293509/Eindelijk-frisse-oldies.html

Website Booker T : www.bookert.com

Foto album

Klik op een foto om de grotere versie te bekijken. Popup scherm verschijnt dan waarna u ook verder kunt ‘bladeren’ door de foto’s via de pijltjes toetsen …


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.