18e Blues Festival Schöppingen, Duistland
met Joe Bonamassa, Henrik Freischlader, Dana Fuchs, Wolf Mail, Van Wilks, Layla Zoe, Beth Hart, Michael Burks, Stinki Lou, Khalif Wailin Walter
Schöppingen, Münsterland, Duitsland
zaterdag 30 mei + zondag 31 mei 2009

Website : www.kulturring-schoeppingen.de

Blues Festival Schoppingen 2009

» KLIK HIER VOOR FOTO GALLERIE / DIASHOW BLUES FESTIVAL Schöppingen 2009!! «

Tekst : Andre Wittebroek & George Levine | Foto’s : Marco van Rooijen

Het was een prachtig festival en veel beter dat dit kan bijna niet!

Een kleinschalig festivalterrein, iets glooiend waardoor je vanaf overal een prima uitzicht op het podium hebt.
Genoeg ruimte , een goede plek bij het podium vinden was gemakkelijk vriendelijke mensen, een uitstekende organisatie en erg belangrijk ; prachtig weer plus diverse muzikale verrassingen.
De voorwaarden voor een succesweekend helemaal in gevuld !

We arriveerden zaterdagmiddag rond 2 uur en liepen direct Joe Bonamassa en band leden tegen het lijf, even gekletst en toen begon de muziek.

Wolf Mail uit Canada opende. Buiten een aantal nummers van eigen hand, coverd deze man songs van Albert King, Albert Collins en ook Big Joe Turner. Hij speelde strakke boogie-blues, afgewisseld met blues-rock. Goed maar niet echt bijzonder, wel leuke achtergrondmuziek om het terrein te verkennen, te kletsen en een biertje te drinken.

Blues Festival Schoppingen 2009

Henrik Freischlader’s Five Live heeft duidelijk veel fans, als je gezien wordt als DE Duitse bluesband van dit moment. Vooral het saxofoonspel van Tommy Schneller en het vurige gitaar werk van Henrik trokken de aandacht. Ze zetten en degelijke set neer. Tijd voor een Nederlandse tour lijkt me!!

Blues Festival Schoppingen 2009

Dana Fuchs sloeg in als de bekende bom. Ik had haar nog nooit live gezien maar allicht vergeet ik haar nooit meer!
Wat een power, een prachtige geweldige stem , en een podium dier pur sang (ook nog mooi om naar te kijken!).
Als verrassing kwam Joe Bonamassa op het podium en samen speelden ze een 15 minuten jam zonder voorbereid te hebben. Zie video: https://bluesmagazine.nl/video-dana-fuchs-joe-bonamassa-30-may-2009-blues-festival-schoeppingen-germany
Deze dame komt er wel ! Een zeer aangename verrassing!

Blues Festival Schoppingen 2009

Joe Bonamassa trad als laatste op de eerste avond. Voor het podium was het een drukte van belang, iedereen had zich er verzameld.
Joe zette een gedegen zet neer, waarbij het publiek, net als Dana, geweldig uit zijn dak ging. De geluidskwaliteit was uitstekend i.t.t. tot eerdere berichten uit Ospel, Groningen en Londen.

Blues Festival Schoppingen 2009

Na de optredens, samen met Marco, alle artiesten nog ontmoet en het viel ons op hoe aardig en gewoon ze zijn. Daarna om 02.00 vertrokken naar Winterswijk om de volgende dag vroeg in de middag weer terug te komen.

De volgende dag begon het festival met;

Khalif ‘Wahlin’ Walter uit Chicago die ook ‘echte’ Chicago blues speelde wat hij prima deed.
Aangezien het nu vroeg in de middag was en er nog niet zoveel publiek was, besloot hij de microfoon te pakken, naar het veld te lopen en tussen het publiek te gaan staan en spelen. Erg apart en leuk.

Blues Festival Schoppingen 2009

Layla Zoe uit Canada was de eerste grote verrassing op dag 2, een klein ondergetatoeëerde dame maar een stem… Haar stem , soms hard dan weer gevoelig , doet sterk denken aan Janis Joplin. Aangezien ze haar band niet meegenomen had (te duur) werd ze begeleid door Henrik Freischlader en band ! Een geweldige
combinatie, magistraal zelfs. Henrik speelde veel rockiger, steviger dan de vorige dag. Het speelplezier straalde er vanaf, een DVD samen misschien? Het publiek genoot met volle teugen en ze moesten na 2 toegiften van het podium ‘gejaagd’ worden.

Blues Festival Schoppingen 2009

Van Wilks met Neal Black op basgitaar had de ondankbare taak na Layla te spelen: een zinloze missie en dat bleek ook ! Een technisch geweldige gitarist maar geen gevoel, emotie in zijn spel veel trucjes maar hij had niet ‘de toon’ .

Blues Festival Schoppingen 2009

Beth Hart kwam erna en wat moet ik zeggen, heb er een tweeledig gevoel over.
Ze heeft zeker een geweldige stem , een prachtige ‘performance’, maar… ik miste een band! Een lekkere ritme sectie. Ze had nl. alleen haar gitarist bij zich die alleen akoestisch speelde. Ze begeleidde hem af en toe op keyboards.

Blues Festival Schoppingen 2009

Als laatste Michael “Iron Man” Burns .
Vanaf de eerste noten greep hij het publiek bij de keel en mij dus ook. Wat een geweldig optreden, iedereen was totaal verbijsterd. Blown away zeggen de Engelsen.
Een gitarist met dat prachtige vette aangename Les Paul geluid. Schitterende blues, soms hard, dan weer gevoelig. Ik kreeg hetzelfde gevoel wat ik had toen ik de eerste keer in november 2004 Joe Bonamassa zag optreden in Duiven. Kippenvel en de rillingen over de rug. Een geweldenaar!!
Echt uniek en in november komt hij in Nederland : KIJKEN ALLEMAAL !!

Blues Festival Schoppingen 2009

En toen was na de boogie en rhythm&blues set van Stinky Lou & The Goon Mat het helaas allemaal voorbij.
Even later terugrijdend naar Nederland hebben we geen muziek aan gehad in de auto, alleen maar na genietend van de muziek!!!!!!!!!

Blues Festival Schoppingen 2009

Samenvattend
Een geweldig leuk festival waar alles mee zat, vooral het weer en de muziek natuurlijk want dat is het belangrijkst.
Organisator Richard Hoelscher had er met zijn team van vrijwilligers (het hele dorp doet mee) weer iets unieks van gemaakt. Alle lof!!

Bedankt allemaal en tot volgend jaar, wij zijn er zeker weer.

Foto Album

» KLIK HIER VOOR FOTO GALLERIE / DIASHOW BLUES FESTIVAL Schöppingen 2009!! «

Blues Festival Schoppingen 2009


Ook op Blues Magazine ...