Namen bekend jury Finale Dutch Blues Challenge

Na 2 jaar stilte organiseert de Dutch Blues Foundation weer de Dutch Blues Challenge. Voor de finale, die plaatsvindt op zondag 2 oktober in Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep, zijn de namen van de jury bekend. Ook dit jaar zijn de verschillende takken van de blues scene vertegenwoordigd en is er een mix van prominente (inter)nationale juryleden samengesteld.

Finale Dutch Blues Challenge

Vier bands en drie solo/duo-acts gaan deze middag de uitdaging aan om binnen twintig minuten te laten zien en horen waarom zij op een internationaal podium thuis horen. De jury beoordeelt de acts op bluesinhoud, muzikaal en vocaal talent, originaliteit en uitstraling en bepaalt wie Nederland mag vertegenwoordigen in Memphis tijdens de International Blues Challenge van 24 tot en met 28 januari 2023 en bij de European Blues Challenge van 1 tot en met 3 juni 2023 in Chorzow, Polen.

De jury voor de Dutch Blues Challenge bestaat uit:

Malford Milligan (USA) – Blues Singer, 8x Award ‘Best Vocalist’

Door zijn krachtige, soulvolle stem en zijn indrukwekkende voorkomen wordt Malford Milligan vaak vergeleken met soul iconen als Otis Redding, James Carr en Al Green. Als zanger werd Milligan maar liefst 8 keer bekroond tot beste vocalist bij de Austin Music Awards.

Als frontman van de band Storyville behaalde hij in de VS grote successen en ook samenwerkingen met de Nederlandse band The Southern Aces werden lovend ontvangen (Jack Hustinx & The Southern Aces, Over Yonder – 2015 en Life Will Humble You – 2018).

Het intieme album “Life Will Humble You” werd door de Euro Americana Chart en verscheidene roots-websites uitgeroepen tot beste album van 2018 en bracht de band o.a. langs festivals als “Zwarte Cross” en het gerenommeerde “Blues Peer” festival in België. Op TV was de band te zien in programma’s als ”Beau” en “Veronica Inside” en op uitnodiging van Johan Derksen tourde men door heel Nederland met de theatervoorstelling “The Sound of The Blues & Americana”.

www.malfordmilliganmusic.com

Janne Timmer – Zangeres Harlem Lake, winnaars EBC 2022

Janne Timmer is de leadzangeres van de jonge energieke band Harlem Lake, die de European Blues Challenge 2022 won in Malmö, Zweden. Als Dave Warmerdam Band wonnen zij de Dutch Blues Challenge 2019 en profileerden zich in Memphis tijdens de International Blues Challenge. Na een sterk live-album in 2019, beloofde het jaar 2020 grotere podia en festivals o.a. in Duitsland en België, maar door de pandemie werd de pauzeknop ingedrukt. Er werd nieuw materiaal geschreven, met invloeden van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King, een 12-koppige band werd opgericht en de bandnaam werd omgedoopt, verwijzend naar hun roots: de Haarlemmermeerpolder. Inmiddels tourt Harlem Lake door Europa, waren ze live op de radio bij DJ Giel Beelen en Radio Veronica en worden met succes grote bluesfestivals aangedaan.

www.harlemlake.com

Nico de Cock (BE) – Big D Bookings, Zanger BluesBones, 2e EBC 2017

Nico ‘Big D’ de Cock is zowel zanger van de Belgische band The BluesBones als in het duo Big D & Captain Keys, waarmee hij door gans Europa speelt. The BluesBones wonnen in 2016 de Belgian Blues Challenge, waarna ze in 2017 tweede werden op de European Blues Challenge.

Daarnaast is Nico eigenaar van boekingskantoor ‘Big D Bookings’ waarmee hij op Europees niveau boekingen verzorgt voor internationale blues-artiesten, zoals onder ander Dom Martin, Black Cat Biscuit, Travellin’ Blue Kings, Steven Troch Band en de in 2022 European Blues Challenge winnende Nederlandse band Harlem Lake.

www.bigdbookings.com

‘Big Bo’ Brocken – Zanger/gitarist, IBC 2021, 5x Award

Gitarist/zanger Big Bo heeft een enorme staat van dienst in Blues Nederland. Hij heeft in 2016 in de categorie solo/duo in Memphis de halve finale gehaald, na het winnen van de Dutch Blues Challenge in 2015. Begin dit jaar vertegenwoordigde Bo wederom Nederland bij de Internationale Blues Challenge. Daarnaast sleepte Bo Brocken diverse Dutch Blues Awards in de wacht, zoals die voor Bluesact (2019) en tot tweemaal toe voor zijn CD (2015 en 2018). Ook ontving hij samen met Vera van Faassen een Award voor Bijzondere Prestatie (2020) voor ‘Blues4Kids’, een programma waarbij kinderen kennis maken met het ontstaan van de blues gekoppeld aan maatschappelijke thema’s.

Big Bo speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op diverse instrumenten als “one-man-band” en speelt hij, met passie en emotie, naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 met als specialiteit de Deltablues.

Tonio Aa – Bluesworld (bluesradio), Zwolle

Tonio Aa is vanaf 2010 programmamaker/samensteller en presentator van het radioprogramma Bluesworld. Elke 1e dinsdag van maand presenteert hij een live band vanuit Hedon Zwolle en de andere dinsdagen een reguliere uitzending, altijd de beste nationale en internationale artiesten.

Tonio is tevens initiator en organisator van Bluesworld Collective, een selecte groep muzikanten die in wisselende samenstelling verschillende blues stijlen spelen, met verrassend resultaat. Verder was Tonio jarenlang drummer in verschillende Bluesbands en speelde hij verschillende stijlen gitaar.

www.bluesworld.nl

Rob Koning – Boeker/programmeur – King Bee Music Agency

Rob Koning timmert al 22 jaar met zijn ‘King Bee Music Agency’ aan de weg. Hij doet boekingen voor Nederlandse, Amerikaanse en Europese bluesbands met verschillende stijlen, zoals Fat Harry, Ben Prestage, Kat Riggins, Sugar Queen, Mena Cryle, John Primer, Big Monti Amundson en de Chris Cain Band. Ook tourmanagement is bij King Bee in goede handen.

Rob programmeerde 25 jaar lang voor Zoetermeer Blues, daarna voor JJ Music House en momenteel voor een nieuw internationaal bluesfestival in het Stadstheater Zoetermeer, welke in januari 2023 gaat plaatsvinden.

Wie iets over blues wil weten moet bij Rob Koning zijn, niet voor niets is zijn slogan ‘All the Blues you need’

www.kingbeemusic.nl

Kaarten voor de Dutch Blues Challenge ad. € 12,50 (voorverkoop, incl. servicekosten) zijn te bestellen via www.dutchbluesfoundation.com

Aan de zaal kosten de kaarten € 17,50.


Ook op Blues Magazine ...