NAMEN BEKEND JURY FINALE DUTCH BLUES CHALLENGE – OOK PUBLIEK KRIJGT STEM

Op zondagmiddag 8 oktober organiseert de Dutch Blues Foundation weer de jaarlijkse Dutch Blues Challenge. Voor de finale, die plaatsvindt in Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep, zijn de namen van de jury bekend. De jury bestaat uit een mix van prominente (inter)nationale vertegenwoordigers uit de blues scene.
Vier bands en twee solo/duo-acts gaan deze middag de uitdaging aan om binnen twintig minuten te laten zien en horen waarom zij op een internationaal podium thuishoren. De jury beoordeelt de acts op bluesinhoud, muzikaal en vocaal talent, originaliteit en uitstraling en bepaalt welke solo/duo act Nederland mag vertegenwoordigen in Memphis tijdens de International Blues Challenge van 16 tot en met 20 januari 2024 en welke band naar de European Blues Challenge van 4 tot en met 6 april 2024 in Braga, Portugal gaat.

Finale Dutch Blues Challenge juryleden (fotocollage)

De jury voor de Dutch Blues Challenge 2023 bestaat uit:

Lea Lomans – zangeres/percussionist Barn & Belle – winnaar DBC 2022
Lea Lomans is zangeres en percussionist van het Americana & Roots duo Barn & Belle. Barn & Belle wonnen de Dutch Blues Challenge in 2022 en waren halve finalisten van de International Blues Challenge 2023. Barn & Belle staan bekend om hun energie, persoonlijke verhalen, liefde voor de blues en elkaar. Sinds hun deelname aan de IBC zijn Barn & Belle ieder weekend op een podium in heel Nederland te vinden! Nadat ze de halve finale in Memphis hadden bereikt, gingen Barn & Belle op reis naar het zuiden van de Verenigde Staten, een inspiratiebron voor vele, met name jongere fans. Zij kwamen thuis met nieuwe nummers, nieuwe verhalen en een gloednieuwe EP ‘The Dead Don’t Dance’.
www.barnandbelle.com

Leen Velthuis – Radio Another Blues is Knocking – blues promotor
Leen Velthuis is sinds een jaar of tien actief als DJ bij verschillende radiostations o.a. in de UK, de USA en in Canada. Eén van zijn Blues radioprogramma’s is getiteld ‘Another Blues is Knocking’, waar tien keer per week op verschillende stations blues is te beluisteren. Leen is tevens een jaar of vijf actief als CD-promotor voor bluesbands, meestal uit de USA en de UK. Zijn promotie-werk is in korte tijd een groot succes geworden en inmiddels ondergebracht in een bedrijf.
www.blues-radio.co.uk/blues-radio-show/another-blues-is-knocking

Franky Bruneel (BE) – lid van Belgian Blues Federation
Franky Bruneel is hoofdredacteur van het bluestijdschrift ‘Back To The Roots’ en voorzitter van The Belgian Blues Federation. Deze pas opgerichte stichting, aangesloten bij The Blues Foundation heeft tot doel de blues in België te promoten, samenwerking tussen organisaties en muzikanten onderling te bevorderen, kennis en informatie te delen en ondersteuning te bieden waar nodig. Het coördineren van de Belgian Blues Challenge is de eerste officiële activiteit van de Belgian Blues Federation. In de toekomst komen er ook een Blues In The Schools-project, Belgian Blues Awards en een Belgian Blues Relief Fund.
www.belgianblueschallenge.be/belgian-blues-federation

Liesbeth van Hal – programmeur De Groene Engel (Oss)
Cultuurpodium ‘De Groene Engel’ in Oss bestaat volgend jaar 25 jaar. Liesbeth van Hal is bij dit podium zo’n 23 jaar actief betrokken als vrijwilliger. ‘De Groene Engel’ programmeert muziek, theater en film, waarbij bluesmuziek altijd een prominente plek heeft ingenomen. Van 2005 tot 2014 hebben Liesbeth en haar man Willy de ‘Friday Blues’ daar georganiseerd. Vanaf 2014 is zij de drijvende kracht achter de gehele blues-programmering. In 2021 vond het eerste ‘Engel Blues Festival’ plaats en op 21 oktober 2023 de derde editie.
www.groene-engel.nl/programma/engel-blues-festival-iii/

‘Shakedown Tim’ ielegems (BE) – Gitarist / zanger
‘Shakedown Tim’ (BE) brengt down home blues en uptown boogie zoals die klonk in de jaren ’40 en ‘50, maar zijn songs zijn hedendaags. Zanger-gitarist ‘Shakedown Tim (ielegems) is geen onbekende in de blueswereld: oprichter van de band Fried Bourbon en werkte vaak voor o.a. Gene Taylor, James Harman, Studebaker John en Little Victor. ‘Shakedown Tim’ is naast gitarist/zanger ook een entertainer die zijn publiek goed weet te bespelen. Hij bracht twee albums uit op het befaamde label ‘Rhythm Bomb Records’ die hem al van zijn woonplaats Boom via Helsinki tot in L.A. heeft gebracht. In 2024 komt zijn derde album uit.
www.shakedowntim.be

Phil Bee – zanger / multi-Award- / DBC- (2015) / Voice Senior (2021) winnaar
Phil Bee won in 2021 The Voice Senior. Hij ontving vier Dutch Blues Awards, waaronder die voor beste vocalist, beste band en twee CD-Awards. Door het winnen van de Dutch Blues Challenge in 2015, deed Phil Bee’s Freedom mee aan de European Blues Challenge in Italië 2016, alwaar hij met zijn band tweede werd. Phil is al 35 jaar ‘on tour’, van Memphis tot Warschau, tegenwoordig met zijn eigen band en met de Jan Akkerman Band. Hij speelde met onder andere Steve Lukather, Noël Redding, André Hazes, Trijntje Oosterhuis en vele anderen.
www.philbee.nl

Publieksstem

Dit jaar krijgt ook het publiek (weer) een stem. Per blues-act krijgt een aantal mensen uit het publiek de gelegenheid hun stem uit te brengen. Des te meer een reden om op 8 oktober aanwezig te zijn.
Kaarten voor de Dutch Blues Challenge ad. € 15,00 (voorverkoop, incl. servicekosten) zijn te bestellen via www.dutchbluesfoundation.com
Aan de zaal kosten de kaarten € 20,00.


Ook op Blues Magazine ...