Eerste namen festival Rhythm & Blues Night 2018 in De Oosterpoort, Groningen bekend!

De Rhythm & Blues Night brengt al meer dan een kwart eeuw toppers uit de internationale en nationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak. Op zaterdag 28 april staat er weer een flink aantal acts – grote namen en veelbelovende nieuwkomers – op de planken in De Oosterpoort te Groningen. Dit zijn de eerste zes namen!

Laurence Jones
Gitarist Laurence Jones is volgens velen het grootste bluestalent van dit moment. Op zijn zeventiende begon hij zijn eigen band en sindsdien sleept hij met zijn spetterende Fender-sound de ene na de andere prijs in de wacht. In maart verschijnt The Truth, zijn vijfde album in zeven jaar. “Mijn helden John Mayer, Eric Clapton en Jimi Hendrix slaagden erin om bluesmuziek toegankelijk te maken voor de massa, iets wat ik met dit album ook voor ogen heb”, aldus Jones.

Lilly Hiatt
Zangeres Lilly Hiatt is de dochter van singer-songwriter John Hiatt en kreeg thuis de Amerikaanse rootsmuziek met de paplepel ingegoten. Lijkt haar muziek daarmee op die van haar wereldberoemde vader? Dat valt mee, want naast ingetogen songs mixt Lilly haar rootsrock ook vaak met een flinke scheut alt-rock. In 2017 verscheen haar imponerende derde album Trinity Lane. “Een onvervalst pareltje waarbij rock naadloos versmelt met de aangeboren countryroots.” (Written in Music)

The Yawpers
Cow-punk. Het is een term die met enige regelmaat opduikt als het over dit uit Boulder, Colorado afkomstige trio gaat. De mannen mixen broeierige Delta blues en old school country met gruizige klanken die doen denken aan The Cramps, MC5, Wilco en The Black Keys. Rauw, melodieus en knetter aanstekelijk. Luister maar eens naar hun in augustus verschenen derde album Boy in a Well, opgenomen in Chicago met Alex Hall (JD McPherson, Pokey LaFarge, The Cactus Blossoms) en Tommy Stinson (The Replacements). Jongens wat lekker!

The Blasters
“We got the Louisiana boogie and the Delta blues, we got country, swing and rockabilly too, we got jazz, country-western and Chicago blues – it’s the greatest music that you ever knew”, zingen The Blasters op American Music, hun debuutplaat uit 1980. Het zijn tevens de muzikale ingrediënten waarmee zanger-gitarist Phil Alvin en zijn gevolg al bijna vier decennia de pannen van de daken swingen. Hoogste tijd om deze onterecht in vergetelheid geraakte band te ontdekken. Of te herontdekken.

Ian Siegal Band
Ian Siegal heeft de afgelopen twaalf jaar zijn stempel dubbel en dwars op de blueswereld gedrukt. Maar liefst zes keer stond hij op het affiche van het Belgium Rhythm ‘n Blues Festival. Zijn broeierige, dreigende slidegitaarspel is meesterlijk, zijn rauwe stemgeluid roept vergelijkingen op met dat van Howlin’ Wolf en Tom Waits. Samen met The Rhythm Chiefs, een stel jonge honden uit Nederland, komt Siegal naar de Rhythm & Blues Night, met in zijn bagage zijn nieuwe album All The Rage.

Barrence Whitfield
Barrence Whitfield wordt niet voor niets de King of Soul, Shout & Jive & Roll genoemd. De uit Boston afkomstige zanger is een echte soulscreamer in de geest van Little Richard, Wilson Pickett, Chuck Berry en Solomon Burke. Dampende rock-‘n’-roll, moddervette soul, rockabilly, roots, gruizige blues en funk worden op energieke wijze afgewisseld. Tel daarbij zijn powerstrot en de reteswingende saxofoonsolo’s en je snapt dit live een sensatie is.

Let op: vervroegde aanvangstijd
De aanvangstijd van het festival is vervroegd. Dit keer gaat de Rhythm & Blues Night om 16.00 uur van start in plaats van 20.00 uur.

Rhythm & Blues Night 2018

RHYTHM & BLUES NIGHT 2018
DE OOSTERPOORT GRONINGEN
ZATERDAG 28 APRIL 2018

16:00 UUR
http://www.rhythmbluesnight.nl/

IAN SIEGAL BAND
BARRENCE WHITFIELD
THE YAWPERS
THE BLASTERS
LILLY HIATT
LAURENCE JONES


Ook op Blues Magazine ...