RYAN MCGARVEY

Door Fons Kersbulck, foto’s: Marco van Rooijen

Het was in de zomer van 2011 dat een jonge gitarist, zanger en songwriter, voor het eerst de oceaan overstak voor een korte tour in Duitsland, België en Nederland en ook hier het publiek kon kennismaken met wat men een ‘extraordinary talent’ zou kunnen noemen. Eén van de optredens waar McGarvey zich in de kijker speelde was het inmiddels vermaarde Grolsch Blues Festival in Schöppingen.

In de Verenigde Staten was Ryan in één klap een stuk bekender geworden nadat hij zich had ingeschreven bij de zgn. ‘Ernie Ball: Play Crossroads-Contest’ m.b.t. het beroemde Crossroads Festival (al wat jaren georganiseerd door dhr. Clapton). Zijn inschrijving was pas een feit nadat vele fans hem hadden overtuigd dit te doen. Ryan was dit aanvankelijk helemaal niet van plan en nadat zijn inschrijving een feit was hoopte hij stiekem misschien toch bij de eerste vijfhonderd te kunnen eindigen. Het pakte iets anders uit, want Ryan werd winnaar, ‘handpicked’ door Eric Clapton himself. Hij trad (in 2010) op bij het Crossroads Festival, viel op bij de vele aanwezigen en ontmoette de artiesten tegen wie hij al vanaf zijn vroege jeugd zo opgekeken had. Met een aantal van de artiesten heeft hij nog steeds contact, vooral met zijn goede vriend Joe Bonamassa, bij wie hij inmiddels ook al een paar keer on stage is uitgenodigd.
‘It means the absolute world to me’ en ‘This is a thrill of a lifetime’ vertelde Ryan McGarvey destijds in een interview met Guitar International, voorafgaand aan dit festival.

Een groot publiek, wereldberoemde artiesten en onder de aanwezigen zo’n beetje iedereen die ‘telt’ in de blueswereld is natuurlijk een stukje marketing en public relations om je vingers bij af te likken. Sindsdien is het alleen maar upwards gegaan voor deze jongeman uit Albuquerque. Award na award vielen hem ten deel en recent is hij door ‘Guitar Player’ nog verkozen tot ‘Best New Talent’.

Ryan McGarvey

Al tijdens zijn eerste Europese tour was hij ook hier erg opgevallen bij heel veel mensen en ook bij de zgn. bluesbobo’s. Er stond hier een talent van de buitencategorie met een heel eigen kenmerkend geluid en stijl. Vanaf het begin af aan werd hij al direct omringt door een schare van trouwe fans, die je steevast tegenkomt wanneer hij ergens optreedt. Al snel werd duidelijk dat dit een vervolg moest en zou krijgen. Ondertussen was BluesMoose Bookings als boekingsbureau geregeld en Double-K Tourmanagement uit Duitsland werd aangewezen om alle mogelijke zaken tijdens Europese tour(s) te regelen. Manni Küsters van Double-K is overigens nog de man geweest die de belangen van Joe Bonamassa behartigde toen deze voor het eerst Europa bezocht.

Een tweede en derde Europese tour volgde, waarbij het aantal shows telkens toenam en ook het aantal landen. In april, mei en juni keert Ryan opnieuw terug naar Europa. Tijdens het schrijven van dit artikel zijn er inmiddels al 43 shows in maar liefst 10 landen bevestigd. Daaronder zijn een aantal optredens op bekende festivals en wederom optredens op plaatsen waar Ryan al eerder is geweest. Kilometers vreten voor de mannen van de band dus, maar dat zijn ze wel gewend van in de US.

Ondertussen heeft er een wijziging in de band plaatsgevonden. Drummer Björn Hamre maakt geen onderdeel meer uit van de band. Ieder is zijn eigen weg gegaan en het verlaten van de band door Björn is, zo leerde een mailing met Amerika me, in goed overleg gegaan. De mannen hebben nog steeds contact met elkaar en blijven vrienden. Velen van ons zullen Bjorn ongetwijfeld missen: zijn kenmerkende stijl en bijzondere slagwerk maar ook zijn innemelijke en aimabele persoonlijkheid. Langs deze weg daarom: Bjorn, thanks for all those great times!

De nieuwe drummer van de band is Logan Miles Nix, die net als Ryan en Justin McLauchlin (de bassist) in Albuquerque woont. Net als Björn is ook hij een professionele drummer met vele jaren ervaring bij andere bands. Logan heeft ook al diverse awards gewonnen. Hij is tevens een freelance tourdrummer die desgevraagd alle muziekstijlen kan spelen. Wie wat meer wil weten over deze drummer: http://www.reverbnation.com/logannixdrums

De (voorlopige) kalender met optredens is als volgt. Mogelijk worden hieraan nog shows toegevoegd. Bij de vorige Europese tours was Ryan, op uitnodiging van BluesMoose, telkens te gast in De Comm in Groesbeek, voor zijn enige akoestisch show tijdens zijn tours. Het ligt in de verwachting en ook aan te bevelen dat dit opnieuw zal plaatsvinden. Collectieve kippenvelmomenten dus.

Een kalenderupdate zal in een later stadium volgen…

Ryan McGarvey

RYAN MCGARVEY SHOWS 4DE EUROPESE TOUR

10 april Ziquodrome, Compiegne France
11 april Le Plan, Ris Orangis France
12 april Boite a Musique, Wattrelos France
13 april Blue Devils, Arras France
16 april Qbus Leiden (Nl)
18 april Blues Garage, Hannover Germany
19 april Rhede Blues, Rhede Germany
20 april Rother Blues Stage, Rother Germany
24 april Vienna Blues Spring Festival, Reigen-Wien, Austria
25 april Bluesiana, Velden Austria
26 april Blue Garage, Frauental Austria
28 april Gallery, Pratelln, Switzerland
30 april De Poort, Mook, The Netherlands
2 mei Bluesfest, Ingolstadt, Germany
4 mei Thornhill Music Festival, Dumfries Scotland
5 mei Saints Rooms, Cockermouth England
6 mei Bannermans, Edinburgh Scotland
7 mei Yardbirds, Grimsby England
9 mei The Flowerpot, Derby England
10 mei Keighley Blues Club, Keighley England
11 mei Camerons Club, Hartlepool England
12 mei True Blues Club, Liverpool England
13 mei The Haven, Oxford England
14 mei The Beaverwood Club, Chislehurst England
19 mei Grolsch Blues Festival, Schoppingen Germany
21 mei Topos, Leverkusen Germany
22 mei Downtown Blues Club, Hamburg Germany
24 mei Tante Ju Festival, Dresden Germany
25 mei Highlands Festival, Amersfoort The Netherlands
26 mei Zaal De Stier, Eibergen, The Netherlands
27 mei Backstage, Munchen, Germany
28 mei PB Club, Pribram Czech Republic
29 mei Club Na Rampa, Jablonec-Nad-Nisou, Czech Republic
1 juni De Weegbrug, Roermond The Netherlands
2 juni Zeche Hansa, Dortmund Germany
3 juni Spirit of 66, Verviers, Belgium
4 juni Meisenfrei, Bremen Germany
6 juni Kulturbastion, Torgau Germany
7 juni Airport, Monchen-Gladbach Germany
8 juni Barnabys Blues Bar, Braunschweig Germany
9 juni Gdynia Blues Festival, Gdynia Poland
13 juni Beavers, Miltenberg Germany
14 juni Outbaix, Ubach-Palenberg, Germany
15 juni Schwarzer Adler, Rheinberg Germany

Ryan McGarvey & Band

links:
Ryan McGarvey http://ryanmcgarvey.com
Bluesmoose Bookings www.bluesmoosebookings.com