Artiest: Erja Lyytinen
Titel: Grip Of The Blues
Formaat: CD
Label: Ruf Records
Release datum: november 2008

Erja Lyytinen - Grip Of The Blues (CD)

De finse Erja Lyytinen wordt nogal eens vergeleken met Bonnie Rait, en dat is ook wel terecht, terwijl ik dan ook meteen moet zeggen, dat haar laatste album niet echt heel spannend is, en Bonnie presteert dat toch wel regelmatig…

Nadat Erja met Ian Parker en Aynsley Lister een soortement van pelgrimstocht hebben ondernomen door heel Amerika, en onder de noemer de Blues-Caravan een aantal optredens daarna hebben gedaan en een album hadden uitgebracht, komt deze schoonheid met een worp van haar zelf dus. Het album is wel gevarieerd, en start met een soortement van Southern rock instrumentaaltje, en dan denk je, “Nou Nou, dat beloofd wat”

Helaas moet ik iedereen teleurstellen, want het wordt nergens echt spannend. De 2de track is een driving-blues ala Stevie ray, maar geen echt bijtende gitaarpartij erin, terwijl deze dame dat wel kan. Wel een verassing vind ik “let it shine” met een heerlijke Rumble erin verwerkt, heerlijk nummer. Dan blues op en top ”Rolling and Tumbling, ala Crossroads” dus, maar wel lekker, een heerlijke groove .

Voor mij een van de hoogtepunten is “Voyage Tale”, niet echt een rasechte blues, maar een blues-ballade ala singer-songwriter, moooooiiii, en de afsluiter mag er ook wezen. Meestal verwacht je van het titlenummer ook wel het een en ander, helaas vind ik het niet echt boeiend.

Ach iedereen mag er zijn menig over hebben toch, dus vorm vooral je eigen ding, en luister er maar eens naar, want deze dame kan het wel hoor, maar geef mij dan maar Deborah Coleman of Kelly Rich. Volgende keer beter lijkt me, want ik weet zeker dat zij weer van zich laat horen, want zoals ik al zei onderschat deze dame niet hoor!
(frank van engelen)

Tracks:
01. Broadcast
02. Everything’s Fine
03. Grip Of The Blues
04. Steamy Windows
05. Inner Beauty
06. Let It Shine
07. Wish I Had You
08. Unreachable
09. Voyager’s Tale
10. Rollin’ & Tumblin’
11. Wanna Get Closer
12. Dissatisfaction

Website Erja Lyytinen : www.erjalyytinen.com


Ook op Blues Magazine ...