Afgelopen zaterdag, 22 april 2023, tijdens Record Store Day presenteerde Emily Hill haar nieuwe album tijdens een korte show in Amersfoort.

Emily Hill & Band // Fotografie Nico Brons

Tekst: Dietmar Terpstra / Fotografie: Nico Brons

Met een daverende uitvoering van Do Right Woman, Do Right Man (Chips Moman/Dan Penn) hield de Amersfoortse band Emily Hill afgelopen zaterdag haar tweede album ten doop. Een bescheiden wedergeboorte, voor de band die ooit begon als Emily H & The Blues Explosion, maar die blues is nu een onderdeel van een veel breder spectrum, waar soul en funk de hoofdmoot vormen.

What You See Is What You Get is een van de tracks, en zo is het maar net, want de 22-jarige zangeres staat zonder frutsels en franje op het podium, met als belangrijk wapen haar stem. Zoals op de plaat te horen valt krijgt die steeds meer diepte en kracht, en op het podium lijkt ze ook haar aanvankelijke verlegenheid van zich af te hebben geschud. Emily communiceert ogenschijnlijk ontspannen met haar publiek.

Emily Hill // Fotografie Nico Brons

Het optreden was onderdeel van Records Store Day, de jaarlijkse feestdag voor de echte muziek- en platenliefhebber, die in de Keistad traditiegetrouw werd gehouden op een genoeglijk pleintje voor platenzaak Velvet.
Emily Hill had niet te klagen over haar voorprogramma, Power To The Pipo, dat de keien uit de straat speelde zijn onweerstaanbare funkgrooves. Ook de afterparty mocht er wezen, met Leif de Leeuw en Sem Jansen en als afsluiter DeWolff.

Emily Hill & Band // Fotografie Nico Brons

Maar het Amersfoortse feestje was voor Emily Hill, dat voor het eerst in twee jaar weer eens in de eigen stad mocht optreden. Fijn voor de fans, waarvan er dan ook veel waren, ondanks de gestage miezerbuien.
Het nieuwe album werd in zijn geheel gespeeld, en paste precies in het halve uur dat iedere band tijdens RSD is toebedeeld. Op de plaat (opgenomen en gemixt in de Dancin’ Fool-studio van toetsenist Roland Jenster) is goed te horen dat Emily’s stem aan diepte en zeggingskracht heeft gewonnen, en dat de bandleden naar elkaar toe zijn gegroeid. Live leidde dat vooral tegen het einde tot een overmaat aan daadkracht, maar misschien lag dat ook aan de geluidsman, want wat stond het hard.

Emily Hill // Fotografie Nico Brons

Maar genoeg gezeurd, iedereen die soul en blues met een hart en met ballen een warm hart toe draagt moet snel maar eens kennis nemen van de nieuwe muziek van deze band. Nummers als Tell Me Something Good (Chaka Khan & Rufus) en Mojo Hannah (Andre Williams) zijn bij Emily Hill in goede handen. Een lekker bandje, zoals dat dan heet!

Emily Hill Band // Fotografie Nico Brons


Ook op Blues Magazine ...