Eerste namen voor 24e editie Culemborg Blues.

Zoals ieder jaar maakt Stichting Culemborg Blues in de eerste week van maart de eerste bands bekend voor het jaarlijkse gratis Bluesfestival wat plaats vindt op de vierde zaterdag in augustus. Voor de 24e editie zijn inmiddels vastgelegd: Laurence Jones (UK) Guy Verlinde and the Houserockers (BE) The Grand East, Jan Gerfast Band (SWE), T-99 en Detonics.

Laurence Jones

Laurence Jones (UK)
Laurence Jones heeft in zijn relatief korte loopbaan een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zo sleepte hij o.a. 3 keer de titel “Young Artist of the Year” (2014, 2015, 2016) en de “Guitarist of the Year” award (2016) bij de British Blues Awards binnen. In 2015 vertegenwoordigde Laurence de UK tijdens de European Blues Challenge. Inmiddels is zijn 4e album uit: “Take me High”, geproduceerd door de legendarische Mike Vermon, die eerder werkte met Eric Clapton, David Bowie, John Mayall en Peter Green. Naast invloeden van Walter Trout zijn ook duidelijk de klanken van Gary Moore, Rory Gallagher en Albert Collins te horen.
Poppodia (Hedon, Tivoli, Patronaat) en festivals ( North Sea Jazz Festival, Ribs ’n Blues, Bospop, Zwarte Cross) nodigden Laurence uit en Johan Derksen ( die hem de nieuwe Clapton noemt) bezorgde hem een paar minuten zendtijd op TV. Laurence was in 2016 al in Culemborg voor de Culemborg Blues Night. Mocht je het gemist hebben, dit is de herkansing. Dit keer op het hoofdpodium en met Greg Smith op bas, Phil Wilson op drums en Bennett Holland op toetsen.

Guy Verlinde and the Houserockers (BE)
Gentenaar Guy Verlinde ontbolsterde zich na jaren van hard werken tot de nieuwe blues-trots van België. Geïnspireerd door zijn vele blues helden ontwikkelde hij zich tot een zeer begenadigd harmonica & slidegitarist. Hij bracht 9 langspelers uit in evenveel jaar, terwijl hij non-stop in binnen- en buitenland toert met zijn Mighty Gators, the Houserockers, One Man band of met zijn educatieve voorstellingen. Het klinkt als een stoffig cliché maar Guy Verlinde is met voorsprong “the hardest working performer” van de Belgische blues scène.

Dit jaar verscheen het album “How How How” met allemaal eigen songs binnen dezelfde traditie, de sound en energie van Hound Dog Taylor. Guy & zijn Houserockers staan garant voor een vette wilde blues party met een mix van old school Chicago stijl en eigentijdse sound die je kan horen bij artiesten als The Black Keys, Jon Spencer Blues Explosion en Seasick Steve. Alles wordt gespeeld in C, met 2 vette gitaren en 1 ruttel drum.

The Grand East

Ze komen uit het oosten van het land en ze heten The Grand East. Wars van commercie, pretenties en muziekopleidingen. Die hebben de jongens namelijk niet, want rock ’n soul leer je niet op school. Dat leer je op het podium van de lokale kroeg.

Rock ’n soul, gebracht door een van enthousiasme uit elkaar spattende band. Gebroederlijk staan ze naast elkaar op het podium. In het midden (en soms in het publiek) staat een frontman met de bezieling van een swingende predikant die zijn kerk voorgaat. Hij hitst het publiek op en neemt ze mee naar de wereld van The Grand East.

Jan Gerfast Band (SWE)
Jan Gerfast is geboren en opgegroeid in het Zweedse Osby. Aan het einde van de jaren 60 ontdekte hij de blues gitaar en trok de wijde wereld in. Hij kwam onder andere in Parijs terecht waar hij in een Jazzclub speelde maar ook als straatmuzikant de kost verdiende. Weer terug in Zweden, waar hij als hippie in de bossen leefde, speelde hij experimentele rock in zijn band “Blue Night”.

In het begin van de jaren 80 speelde Jan in veel verschillende Zweedse bands en toerde met internationale artiesten als “Uncle” John Turner, “Big” Joe Turner, Angela Brown, Junior Wells, Willie “The Touch” Hayes en Erin Jaimes. Zo ontwikkelde Jan zijn eigen unieke stijl en sound door te luisteren naar zijn muziekhelden, een beetje New Orleans Blues, een beetje Swamp Funk; als het maar swingt: Zo ontstond zijn “Groovy Blues” .

De Jan Gerfast Band draait al lang mee in de internationale blues en rock scene en na meer dan 3000 optredens kroegen, jazzclubs en blues festivals in heel Europa is eindelijk ook Culemborg Blues aan de beurt.

T-99
Rootsrocktrio T-99 uit Amsterdam staat al meer dan vijftien jaar aan de top van de Europese alternatieve rootsrock. De band bestaat uit Mischa den Haring (zang/gitaren), Martin de Ruiter (zang/drums) en Donné la Fontaine (contrabas/slaggitaar). Tezamen drie rock-‘n-roll- vrijbuiters, die graag aan de dwangbuizen van de internationale muziekpolitie wensen te ontsnappen.

Op vintage instrumenten speelt T-99 met enorme energie, groot muzikaal vakmanschap en veel passie een uniek brouwsel van muzikale stijlen die eigenlijk alleen kan worden omschreven als ‘de T-99-sound’. Maar als je toch vergelijkingsmateriaal zoekt, denk dan maar gewoon aan Dr. John die aan het jammen is met Los Lobos in een volgepakte zweterige garage net buiten Austin, Texas.

Detonics
Als Detonics speelt, ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. De naam Detonics verwijst naar het compacte 1911-style pistool dat eertijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen de jarretels werd gestoken. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound.

Eind 2016 wonnen Detonics de Dutch Blues Challenge en daarmee het recht Nederland te vertegenwoordigen op de European Blues Challenge ( Horsens DK) en de International Blues Challenge ( Memphis USA). In de Verenigde Staten wisten ze tot de halve finales door te dringen.

Grappig weetje is dat Jeremy Aussems op 13 jarige leeftijd (in 2005) ook al op Culemborg Blues speelde; met zijn J.J. Blues Band Jr, op het “Kids in The Blues” podium.

Culemborg Blues vindt plaats in het centrum van Culemborg op zaterdag 26 augustus 2017. Op diverse podia, zowel binnen als buiten, spelen ongeveer 20 bands. De toegang is gratis.
Meer informatie op www.culemborgblues.nl