Foto DVD Recensie: Joe Bonamassa - Beacon Theatre – Live From New York

Joe Bonamassa – Beacon Theatre – Live From New York

Format: DVD/ Label:  Provogue/ Release: maart 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek/Johan Kox

Na  de Rockpalast DVD  uit 2006 en  de  Royal Albert  Hall DVD uit 2009 presenteert Joe Bonamassa nu zijn 3de officiële live DVD  Beacon Theatre- Live From New York. Het is de eerste DVD die in zijn thuisland Amerika, zelfs in zijn vorige woonplaats New York, opgenomen is. Toen hij in New York woonde, kwam hij altijd langs het Beacon Theatre op Broadway op weg naar de dichtsbijzijnde metrohalte: 72nd Street Beacon en droomde ervan ooit in dit theater te mogen optreden. Als  eerbetoon opent de DVD dan ook met 72ND St.Subway Blues (Intro). Je ziet hem als straatmuzikant optreden in de metro en vandaar vervolgt hij zijn weg naar het  theater. Op de BonusDVD legt hij uit waarom. Mooi  idee!

De DVD zit in een mooi uitgevoerde klaphoes met een uitgebreid boekje met alle informatie. Tekstvel ontbreekt. Het is een dubbel DVD met op DVD 1  het hele concert en op de BonusDVD  nog 2 nummers, een interessant gesprek met David Crosby over gitaaraccoorden en foto’s van de 2011 worldtour.

DVD 1 begint, zoals al gezegd met de ’metrosong’ en dan begint de show zelf. Het is een spectaculair en gedenkwaardig  optreden geworden van Joe, Rick Melick op toetsen,  Carmine Rojas op bas , Tal Bergman op drums en de gasten Beth Hart, John Hiatt en Paul Rodgers . Het concert wordt uitermate strak, hecht , eerlijk  en werkelijk subliem gespeeld, ook het spelplezier druipt ervan af. Muzikaal technisch is het om je vingers bij af te likken. Toch zijn er wel enkele punten van kritiek  m.b.t.  opname- en beeldkwaliteit. Als ik deze DVD vergelijk met de RAH DVD dan valt op dat de beeldopnames erg donker zijn,  de rode en rose kleuren van de podiumlampen erg sterk zijn en bij het eerste nummer  Slow Train Joe’s gitaar te zacht doorkomt. Nogmaals, met de muziek zelf heeft het niets van doen, die is fenomenaal. Het livegevoel, de dynamiek en  de intiemere momenten komen prima over.

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zeggen dat Joe te veel  CD’s  en DVD’s uitbrengt, maar hij is ook zo creatief en tot nu toe valt er geen enkele  tegen. De ene misschien  wat beter dan de andere, maar altijd kwaliteitswerk.  Op de laatste DVD de RAH staan 23 nummers, op deze 21 en maar 2 nummers staan op beide nl. zijn klassiekers  Mountain Time en Woke Up Dreaming.   Men koopt dus  met deze DVD  weer een heel andere.  Erg creatief dus.

We kunnen alle songs wel apart bespreken maar  dan eindig  ik steeds  met hetzelfde: fabuleus gitaarwerk, prima vocalen, strak ritmewerk  van Carmine en Tal en  heerlijk toetsen werk, niet altijd opvallend, maar o zo effectief,  van Rick.

De gastbijdragen van de  Beth Hart, John Hiatt en Paul Rodgers maken de DVD nog aantrekkelijker. Beth Hart, een van de meest krachtige zangeressen sinds Janis Joplin, speelde al eerder samen met Joe live en ze maakten pasgeleden samen de succes CD Don’t Explain.  Het gevoelige, ingetogen  I’ll Take Care Of You van Brook Benton  wordt gevolgd door  Sinner’s Prayer. Beth is geweldig bij stem en de combinatie met Joe’s intieme gitaarspel is verbluffend. John Hiatt speelt ook 2 nummers mee en wel zijn zelf geschreven songs Down Around My Place en I Know A Place. De akoestische gitaar en zijn gruizige, doorleefde stem  doen het erg goed en de samenzang van John en Joe is prachtig, de stemmen passen perfect bij elkaar. Als laatste gast komt  de legendarische Koning van de Rockzangers  Paul Rodgers op het podium. Wereldberoemd geworden met de Free, Bad Company en Queen.   Free´s  nummer All Right Now is pas nog gekozen tot beste rocksong ooit. Net als Clapton door de gitaar, was op de RAH DVD gast, dan nu Rodgers, Joe´s  voorbeeld door de zang en het schrijven van geweldige rocksongs . Een anekdote:  Toen Joe  voor het eerst In Engeland was als jongen van 16 op een festival,waar UFO speelde, gaf ene Michael Schenker hem een cassettebandje met opnames van de Free en vanaf dat moment  was voor Joe  duidelijk wat hij wilde; zo spelen  als Paul Kossof en zulke songs schrijven als de Free. Zo kwam hij bij de Britse bands uit zoals Cream, Free, Led Zeppelin e.d. en die hebben hem  het meest beïnvloed. Ze spelen Fire And Water en Walk In My Shadow, o.a. geschreven door Paul himself. Het valt meteen op hoe goed de 62 jarige Paul nog bij stem is en aan Joe zie je dat hij het een grote eer vindt met zijn idool te mogen spelen. Het rockt!

Conclusie:  Op deze DVD  komt  Joe´s viruoze  unieke en melodische gitaarspel helemaal tot uiting, als gitarist was hij altijd al fantastisch maar nu komt hij als muzikant ook  completer over. Het vakmanschap van de band en de gasten maken het plaatje compleet.  Een musthave ondanks mijn minpunten, die  echter  op de gespeelde muziek niet van toepassing zijn.

01) Subway Blues
02) Slow Train
03) Cradle Rock
04) When The Fire Hits The Sea
05) Midnight Blues
06) Dust Bowl
07) The River
08) I’ll Take Care Of You w/Beth Hart
09) Sinner’s Prayer w/Beth Hart
10) You Better Watch Yourself
11) Steal Your Heart Away
12) Bird On A Wire
13) Down Around My Place w/John Hiatt
14) I Know A Place w/John Hiatt
15) Blue And Evil
16) Fire And Water w/Paul Rodgers
17) Walk In My Shadows w/Paul Rodgers
18) Mountain Time
19) Young Man Blues

Band:
Joe Bonamassa  :gitaar en zang
Rick Melick : toetsen
Carmine Rojas : bas
Tal Bergman: drums

Gasten:  
Beth Hart, John Hiatt, Paul RodgersOok op Blues Magazine ...