B.B. King – “Live At Montreux 1993”
Label: Eagle Vision
Formaat: DVD (tevens verkrijgbaar op Blu-Ray)
Datum release: Mei 2009

B.B. King

B.B. King (Foto credits: Bert Lek)

Haal al je dvd’s van B.B. King maar uit de kast en vervang ze door dit exemplaar.
Subliem beeld en geluid en een complete registratie van het concert.
Op 15 juli 1993 vindt het concert plaats in het Casino. Een paar maanden later ligt de illegale cd van The Swingin’ Pig in de winkels. Zijn toenmalige manager Sydney Seidenberg was des duivels. ”Wat een perfecte opnamen!” en wil tot op de bodem laten uitzoeken hoe de opname in de handel is gekomen.

De illegale CD versie van het concert (The Swingin' Pig)

De illegale CD versie van het concert (The Swingin' Pig)

Nu 16 jaar later zien we de perfecte beelden er bij van het hele concert! Dat op zich al een unicum is. Bijna altijd wordt de intro van de band weggelaten, want het gaat tenslotte om The King Of The Blues.
King en de band, Walter King(sax), Melvin Jackson (Sax), James Bolden (trompet), de veel te vroeg overleden Leon Warren, (gitaar), James Toney, (keyboards), Calep Emphrey jr, (drums, Michael Doster, (bas) en Tony Coleman, (percussie) zijn in bloedvorm. Na de opwarming door de band, waarin de blazerssectie op de voorgrond treedt, komt King op en neemt het heft in handen met “Let The Good Times Roll” een nummer van een van King’s favorieten Louis Jordan. Vervolgens “When It Al Comes Down” met daarin alles wat de King zo mooi beheerst op zijn gitaar Lucille. Hij laat alle facetten horen, van subtiel tot rockend. De opbouw van “Changes Of Love” is ook zo’n schoonheid. Van heel langzaam naar een hoogtepunt toe leidend. Maar ook de verbindingsstukjes tussen de nummers zijn juweeltjes. Na “Caldonia” twee stukken van de toen net uitgekomen cd “Blues Summit”, waarvan “Playing With My Friends” het dipje van deze dvd vormt. Daarna het downhome stukje, zoals King dat noemt, zonder de blazers sectie in “Ain’t No Body Home”, “Rock Me Baby” en “Please Accept My Love” en als laatste onvermijdelijk met de hele band “The Thrill Is Gone”. Een aanrader, net als het concert dat B.B. King geeft op vrijdagavond 10 juli a.s. om 21.00 uur in de Nile tijdens het North Sea Jazz festival in Rotterdam.
(Bert Lek)

bb-king-live-at-montreux-1993-dvdTracks:
01. Six Pack
02. Two I Shoot Blues
03. B.B. Blues
04. Let The Good Times Roll
05. When It All Comes Down
06. Chains Of Love
07. Caldonia
08. All Over Again
09. Since I Met You Baby
10. Playing With My Friends
11. Ain’t Nobody Home
12. Why I Sing The Blues (instrumental version)
13. Understand
14. Rock Me Baby
15. Please Accept My Love
16. The Thrill Is Gone

De Blu-ray editie heeft nog een exclusieve bonus van 3 tracks van BB’s Montreux show 13 jaar later in 2006 op de leeftijd van 81!:
– Why I Sing The Blues
– When Love Comes To Town
– Guess Who

Website B.B. King : www.bbking.com


Ook op Blues Magazine ...