Ana Popovic - An Evening At Trasimeno Lake (DVD)

Ana Popovic
An Evening At Trasimeno Lake

Format : DVD (tevens verkrijgbaar als CD)
Label : artisteXclusive Records / In-Akustik, Europe
Release : 1 September 2010
Blues CD’s online bestellen

Door Andre Wittebroek

Na Ana’s eerste DVD uit 1995 – Ana– geheten en opgenomen in de Melkweg in Amsterdam, nu dan de tweede  An Evening At Trasimeno Lake– in Italië op een middeleeuws kasteel opgenomen. Op deze locatie vind elk jaar een bluesfestival plaats en aangezien Ana daar al met veel succes gespeeld heeft, is besloten de DVD hier op te nemen.

Afgelopen maart heb ik Ana de eerste keer live zien optreden in de Metropool in Hengelo en haar mogen interviewen voor BluesMagazine (zie interview hier). Zoals te lezen viel was ik danig onder de indruk van haar podiumprestaties en haar vriendelijkheid. Dus nu ben ik erg benieuwd of de DVD de toch wel hooggespannen verwachtingen kan waarmaken.

Dus nu de DVD zelf.

Het doosje ziet er professioneel uit, een klapdoosje in zwart uitgevoerd met veel kleurenfoto’s van Ana als scherp contrast. Goed gedaan. Ana heeft voor deze DVD haar band uitgebreid met 2 blazers, 1 zangeres en een percussionist, dus 8 personen in totaal.

Op de DVD staan 14 nummers waarvan 5 van haar laatste CD –Blind For Love-. Het eerste nummer Wrong Woman rockt er al meteen op los, een lekker onstuimig begin met een mooie solo in het midden. Dan komen we bij Is This Everything There is, een rustige ballade waarin haar felle aanslag, Ana’s zeer eigen techniek van spelen, goed tot uitdrukking komt. Op –How ‘’D you learn to shake it like that- speelt ze slidegitaar en er zitten gospelinvloeden in. Het lijkt sterk op Bonnie Raitt, ook qua zang. Na een kort interview gaan we verder naar You Complete me, een slowblues met jazzy invloeden en een rockend  eind. Bij Nothing Personal knalt het weer flink:een lekker funky blues met blazers en extra zangeres, een van de mooiste nummers voor mij. Na weer een kort praatje naar Shadow After Dark, veel tempowisselingen maar totaal wat vlak. Lives that don’t exist is een heerlijk dance, funky blues. Het volgende nummer Let Me Love You Baby heeft een pakkend ritme waarin het pompende orgel de toon zet, met nog een mooie solo van Ana als toetje. Prachtig nummer.

Doubt Everyone  But Me is akoestisch, met jazzy invloeden van piano en bas, zeer ritmische, jazzy groove: een jaren 50 jazzclubsfeertje:donker, rokerig, intiem: knap gedaan. Dan naar de titelsong van haar laatste Cd Blind For Love, ook akoestisch ; een prachtige gevoelige ballade. Na weer een kort praatje naar get back Home To Youeen rockende  popsong waarin de elektrische gitaar weer wordt bespeeld. Recall The Days is een doorsnee standaard popsong, een beetje vlak, wat soft, niet zo echt mijn ding, maar liefhebbers van bijv. John Mayer zullen het zeker weten te waarderen. Via Love Fever , ook rustig, naar het laatste nummer Hold On waarin Ronald Jonker zijn niet geringe kunsten in een bassolo mag etaleren. In Metropool  was de solo een stuk langer en zeer indrukwekkend, nu wat ingekort.

Dan is er nog een bonus in de vorm van 2 nummers  die Ana alleen speelt op akoestisch gitaar met zang, deze zijn werkelijk prachtig plus nog een interview.

Conclusie:
Een DVD waarin de muzikale kwaliteiten van Ana en haar band goed naar voren komen, alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd waardoor ik het geen specifieke blues-, maar een muziek DVD zou noemen.(hoewel blues natuurlijk ook muziek is!).

Een kritische noot:
Deze heeft niet met de muziek zelf te maken maar met de produktie. De interviewtjes tussen de nummerd in,, hoe kort ook, verstoren toch de beleving van de show. Het haalt je er even uit. Verder lijkt het gitaargeluid wat zacht afgemixt, dat had wat dominanter mogen zijn. Dit is wel persoonlijk, dat hoefr voor en ander niet zo te zijn.

Het doet echter niets af aan de muzikale kwaliteiten, het is zeker een DVD geworden die de moeite waard is!

Vanaf 1 september a.s. gaat de DVD in de verkoop.

DVD tracks:

Wrong woman
Is this everything there is
How’d you learn to shake it like that
U complete me
Nothing personal
Shadow after dark
Lives that don’t exist
Let me love you babe
Doubt everyone but me
Blind for love
Get back home to you
Recall the days
Love fever
Hold on

Bonus material:
Blind for love (acoustic)
Steal me away (acoustic)
Interview

Internet : www.anapopovic.com


Ook op Blues Magazine ...