RobertSmithBluesBand by BertLek

Nederlandse bluesartiesten strijden om deelname Memphis!

Op zondag 4 oktober 2015 wordt in Best Western Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep de Dutch Blues Challenge gehouden, een jaarlijks evenement waarbij Nederlandse bluesartiesten de uitdaging aangaan om in januari volgend jaar een plek te veroveren bij de befaamde International Blues Challenge in Memphis. De band vertegenwoordigt daarnaast Nederland tijdens de Europese Blues Challenge in Italië. Ook levert het de deelnemers promotie en boekingen op, doordat zij zichzelf presenteren aan een breed publiek, organisatoren, radiomakers en clubs.

De jaarlijks van samenstelling wisselende selectiecommissie van de Dutch Blues Foundation heeft de 47 inzendingen beoordeeld op bluesinhoud, vocaal en instrumentaal talent, originaliteit en uitstraling.
In de categorie solo/duo nemen deel: Big Bo, The Damned and Dirty, The Guitar Guy and Kid Harpin’, terwijl Rusty Apollo, Zippy Leaps, Phil Bee’s Freedom, The Bluetails, The First Lady en de Robert Smith Bluesband hun bandkwaliteiten voor het voetlicht brengen.

I.s.m. de Dutch Blues Foundation wordt elke week een van de deelnemers aan de Dutch Blues Challenge voorgesteld. De vijfde in de reeks is: THE ROBERT SMITH BLUESBAND.

Een groep muzikanten geformeerd rondom de persoon Robert Smith, Goirlenaar van geboorte, die zijn sporen in de blueswereld al ruim heeft verdiend. Niet iedereen kan bijvoorbeeld zeggen dat hij ooit in zijn jonge jaren gejamd heeft met Janis Joplin. Verder maakten bluesgrootheden Jan Akkerman en Eelco Gelling regelmatig als gast deel uit van de band.

De blues die door deze band gespeeld wordt, is Old school Chicago Blues. Deze bluessoort ontstond kort na de afschaffing van de slavernij in Amerika. Vele kleurlingen trokken toentertijd vanuit de Zuidelijke staten naar het Noorden om daar te gaan werken. Hun muziek namen ze mee…..oude blues, simpel om te horen. In deze muziek is ook vaak de ellende te horen die deze mensen hebben meegemaakt. De kracht van deze blues ligt in de improvisatie. Vandaar de hang naar deze soort blues, “the real blues”. Muziek moet met gevoel worden gemaakt en hoeft niet moeilijk te zijn. Het geheim van de “Smith”: niet hard maar vet!

Robert en Bhe van Beurden zijn de mannen van het eerste uur. Enkele jaren geleden hebben ze een soort doorstart gemaakt en zijn er een paar andere muzikanten ten tonele verschenen. Momenteel bestaat de band uit:

  • Robert Smith (vocals en mondharp) die met zijn doorleefde stem de old school blues prachtig weet te vertolken
  • Ralph Masius (gitaar). Deze oude Indo-rocker van inmiddels ruim in de 70 weet met zijn prachtig gitaarspel eenieder te boeien
  • Hans van den Bosch (gitaar). Nog zo’n gitaarvirtuoos…..meer voor het rauwere werk
  • Karel Fransen (drums) en Albert (Bhe) van Beurden (bas). Beide heren vormen als ritmesectie het hart van de band. Een rots in de branding
  • Rob van Gemert (toetsen). Rob zorgt met zijn spel voor de onontbeerlijke ondersteuning.

Deze samenstelling staat als een huis….. een band die bestaat uit een groep gelouterde muzikanten, een sterk collectief vormt en hierdoor de muzikale snaar bij de toehoorders weet te raken.

1) Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
We vinden het een uitdaging, een jongensdroom die uitkomt. We zijn nu vier jaar in deze bezetting samen en het klikt erg goed. We voelen ons lekker in ons vel, vinden dat we lekker bezig zijn. Heel de wereld mag weten dat we er zijn.

2) Wat verwachten jullie van de Challenge?
Een fijn gevoel om als nestor bij de grote familie te horen, een hele leuke dag en beleving…

3) Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Onze sterke kant is het improvisatie vermogen, de thema’s kloppen. We spelen nummers van onze cd ….. we hebben immers maar 20 minuten…..

4) Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
Ik ben van mening dat wij onze eigen identiteit hebben en we uniek zijn in de Nederlandse bluesscene, vooral onze keuze van repertoire….. Ten eerste is er altijd ambiance, en verrassen we jong en oud terwijl we allemaal toch al een respectabele leeftijd hebben.

5) Is er iets wat het publiek van The Robert Smith Bluesband zou moeten weten of dat tot op
heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Robert Smith bluesband bestaat eigenlijk al 30 jaar in verschillende samenstellingen, deze nu vier jaar. Bhe en ik, Robert maken vanaf het eerste uur deel uit van de band. We hebben ook verschillende coryfeeën als gast mogen begroeten: Jan Akkerman, Eelco Gelling, Oscar Benton, Tonky de la Pena, waar ik ook geregeld mee toer in Spanje, Nico Wayne Toussaint, Sean Carney (winner American blues award 2005) en vele anderen…

Meer info over de Robert Smith Bluesband: http://www.dutchbluesfoundation.nl/myblues/4176


Ook op Blues Magazine ...